MK3 1,8 AAM + GAZ = PROBLEM !!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MK3 1,8 AAM + GAZ = PROBLEM !!!
[/b] Miesiac temu kupilem sobie golfika ale dlugo sie nie nacieszylem po zalozeniu gazu dziwnie sie zaczal zachowywac ale do tego jeszcze dojde..Niedawno bylem u mechanika ktory wymienil mi rozrzad wszystkie paski,łozyska symeringi i jeszcze jakies pierdulki i skasowal 1100!! samochod fakt wyciszyl sie ale silnik nie.. a jest nawet gorzej bo wiecej chuczy jak sie rozpedza..pojechalem do niego i powiedzial ze to uszczelka pod glowica i ze naprawa to 450 ale ze moge na tym jezdzic jeszcze a samochod jak mi zle jezdzi to zaplon musze wyregulowac..
to co w koncu z nim zrobic???!!!?? czy bez remontu silnika da cos regulacja?? i czemu to tyle kosztuje i czy trzeba to robic bo on chce robic jeszcze planowanie glowicy i cala resszte uszczelek i uszczelniaczy jakis wymieniac..
podam teraz objawy:
po glowicy fakt cos cieknie, pod korkiem jakies maselko sie robi i troszke wody z naczynka ucieka.. to 100% uszczelka.. to jak ja ku,, moge na tym jezdzic przeciez go szlag trafi??
poza tym jak go na benzynie od pale to jak 10 min. nie postoi to jechac nim nie idzie takich wobracji dotaje jak juz jade i sie rozgrzeje to spoko tyle ze nie ma wczesniejszej moce na gazie nie ma wibracji i jest lepiej..
i jeszcz jedna sprawa jak delikatnie wciskam gaz to nim ostro szarpie nawet jak jest rozgrzany..
a jeszcze jak go z gazu od pale i pojezdze do 5 minut i zgasze i znow chce odpalic to juz obojetnie z czego ze 3 razy trzeba odpalac..:(
powiedzcie co tak naprawde w nim zrobic bo jestem kompletnym laikiem w tym samochodziku a nie boje sie ze mnie ten fachman tylko oskubie a mi w koncu silnik szlag trafi.. silniczek ma 158 tys..
tyle tez wykrecilem wczesniejsza ladzianka i dalej chodzi moze nawet lepiej psuje sie ale przynajmniej wiadomo co i jak zrobic :) a tu to nawet nie wiem gdzie dotkac :):)
z gory dzieki za pomoc...
[/list]
to co w koncu z nim zrobic???!!!?? czy bez remontu silnika da cos regulacja?? i czemu to tyle kosztuje i czy trzeba to robic bo on chce robic jeszcze planowanie glowicy i cala resszte uszczelek i uszczelniaczy jakis wymieniac..
podam teraz objawy:
po glowicy fakt cos cieknie, pod korkiem jakies maselko sie robi i troszke wody z naczynka ucieka.. to 100% uszczelka.. to jak ja ku,, moge na tym jezdzic przeciez go szlag trafi??
poza tym jak go na benzynie od pale to jak 10 min. nie postoi to jechac nim nie idzie takich wobracji dotaje jak juz jade i sie rozgrzeje to spoko tyle ze nie ma wczesniejszej moce na gazie nie ma wibracji i jest lepiej..
i jeszcz jedna sprawa jak delikatnie wciskam gaz to nim ostro szarpie nawet jak jest rozgrzany..
a jeszcze jak go z gazu od pale i pojezdze do 5 minut i zgasze i znow chce odpalic to juz obojetnie z czego ze 3 razy trzeba odpalac..:(
powiedzcie co tak naprawde w nim zrobic bo jestem kompletnym laikiem w tym samochodziku a nie boje sie ze mnie ten fachman tylko oskubie a mi w koncu silnik szlag trafi.. silniczek ma 158 tys..
tyle tez wykrecilem wczesniejsza ladzianka i dalej chodzi moze nawet lepiej psuje sie ale przynajmniej wiadomo co i jak zrobic :) a tu to nawet nie wiem gdzie dotkac :):)
z gory dzieki za pomoc...
[/list]
- adas3003
- Mały gagatek
- Kontakt:
glowica
powiem ci tak co do glowicy to przy wymianie uszczelki najlepiej tez ja splanowac bo moze byc krzywa,do reszty objawow w twoim autku to trudno powiedziec najlepiej zapytaj innego mechanika co moze byc przyczyna,a co do gazu to tez na nim jezdze i kolega ktory napisal ze to wszystko wina gazu chyba zle sie czul jak to pisal,a twoj mechanik mogl tez zle ustawic rozrzad i to moze wina tych niespodzianek
golf III 1.6 ABU
witam, mam ten sam problem, na gazie mi hula extra a na benzynie szarpie jak jest zimny, ale wcześniej było na odwrót na gazie miałem doła przy wkrecaniu na obroty i pojechałem do gazownika ustawił mi właśnie tak jak jest teraz. Chyba że da się ustawic zapłon (jeżeli to jest przyczyna) tak żeby nie miał wplywu na dobrą prace na gazie. Bo jeżeli nie to wolę aby mi dobrze szedł na gazie po to wkońcu go załozyłem. Apropo ustawienia zapłonu, czy to leży w gesti gazownika bo instalke mam na gwarancji jeszcze. Pozdrowienia
Witam
Panowie jest z tym tak:
Też mam takie cosik i wina złej pracy na gazie polega na tym że komputer gazowy źle Wam emuluje sonde Lambda, efekt jest taki że ona łapie błęby i auto nie będzie dobrze chodziło. Po resecie kompa benzynowego wszystko wórci do normy ale tylko na chwilę więc trzeba go resetować przed każdym uruchomieniem silnika i auto chodzi normalnie. Nalezy założyć przekaźnik odcinający komputer od masy i wszystko wróci do normy.
Panowie jest z tym tak:
Też mam takie cosik i wina złej pracy na gazie polega na tym że komputer gazowy źle Wam emuluje sonde Lambda, efekt jest taki że ona łapie błęby i auto nie będzie dobrze chodziło. Po resecie kompa benzynowego wszystko wórci do normy ale tylko na chwilę więc trzeba go resetować przed każdym uruchomieniem silnika i auto chodzi normalnie. Nalezy założyć przekaźnik odcinający komputer od masy i wszystko wróci do normy.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
mrafik pisze:Witam
Panowie jest z tym tak:
ta a najlepiej to nie montowac w ogole komputerow gazowych tylko podpierdółki....:D jak jest zalozony porzadny komputerek to nie bedzie problemow z praca ECU gdyz jest mozliwosc ustawiania emulacji
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
zamiast ustawiać zapłon popytaj innych mechaników o przyczyny tego co masz i w zależności od diagnozy:GOLFPIT pisze:na gazie wszystko mi dobrze chodzi.. gorzej z benzyna ..dzis jade zaplon ustawic..
1. wymień uszczelkę pod głowicą (planowanie jest niezbędne, ocena stanu zaworów też), przy okazji pasek rozrządu, napinacz i co tam jeszcze trzeba i sprawdź wtedy ustawienie zapłonu
2. może to problemy z lambdą (np na gazie emulacja jest OK a na benzynie działa źle) co wymaga diagnozy na komputerze w połączeniu z analizą spalin
PS może potrzebujesz lepszego/mądrzejszego mechanika niż ten u którego byłeś