autor: TDI_power_vw » sob sty 22, 2011 12:24
350ml to dużo i nie dużo. Kompresji pojechanej nie mam bo patrząc wyżej zobaczysz, że jest ok. Mam do wymiany uszczelniacze zaworowe i przez turbo trochę idzie jak każdej trochę oleju pociągnie. Poza tym to wcześniej miałem turbo na dobiciu i brał więcej a palił od strzału. Olej to nie główny wyznacznik kondycji silnika. Pracuje równo nawet jak zimny i ma moc jak zawsze. Powiem tyle, że znam gości, którym bierze nawet pół litra na 1000km i jeżdżą kilka lat i pali na dotyk. Kończę wykład na temat oleju.
Co do kąta wtrysku to luzujesz kilka śrub na pompie (temat masz dobrze opisany na forum, poszukaj) kąt 45 jest za niski a 100 za wysoki. Ja mam ustawiony na 57, choć wiem, że to nie idealny, ale lekko podwyższony. Wykres z vag coma zostaw sobie, choć zależy jaką masz wersję vaga. Ja mam dosyć starą i u mnie nie ma opcji wyboru silnika i modelu auta (w audi z silnikiem 1z masz inny kąt wtrysku), do silnika afn (110km) masz znowu inny kąt. Poszukaj na forum jaką powinien mieć wartość. Powiem Ci tylko tyle, że przekopałem całe forum, pytałem różnych mechaników i nikt nie wie, co może być. Każdy po sprawdzeniu silnika u mnie mówi, że pompa do sprawdzenia. Chętnie bym wymienił uszczelniacze zaworowe, ale dużo z tym roboty (uszczelniacze mały koszt, do tego prowadnice zaworowe bo i one mogą być do wymiany). Ogólnie koszt to jakieś 100-150zł a roboty od cholery. Poza tym nie wiadomo jak prowadnice zaworowe się dadzą wyjąć a i głowice trzeba zanieść do fachowca by ją splanował i zrobił szlify pod prowanice zaworowe. Jeśli samochód ma swój przebieg to oleju zawsze łyknie, mój tak strasznie nie łyka, że mnie ciągnie do remontu. Jakby moc stracił i kulał na wolnych to bym się zabrał za to.
Jeszcze jedno słowo do Ciebie arturo, poszukaj sobie wartości kąta wtrysku do swojego afn-a bo vag com nie zawsze dobrze wskaże (mówię o tym wykresie tdi-timing). Ustaw wtedy pod wskazanie 2-go bloku w basic settings w grupie 1 i będziesz w domu. Tyle...