Termostat nie otwiera po wymianie na nowy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Po wymianie termostatu wlalem plyn chlodniczy ten co byl wczesniej + troche innego poniewaz mi sie rozlalo troszke, troche silnik zagrzalem no niby do 90stopni ale wiatrak sie nie wlaczyl (chlodnica zimna), dolalem plynu i jezdzac musze stwierdzic ze termostat mi sie teraz w ogole nie otwiera. Wczesniej otwieral sie za wczesnie, lecz teraz nie otwiera sie w ogole, wskazowka od temp. rosnie tak troche ponad polowe no i pewnie z powodu chlodu na zewnatrz nie grzeje sie bardziej ale juz wtedy termostat powinien sie otworzyc lecz dalej jest zamkniety (stwierdzam tak poniewaz chlodnica jest zimna i przewod na dole rowniez, ten u gory cieply). Uklad ma sie podobno sam odpowietrzyc ale jezdze i nic, boje sie ze silnik przegrzeje, chyba ze to nie zapowietrzony uklad. Moge wylac plyn i wlac jeszcze raz ale czy to cos da? Prosze o porady jak wybrnac z problemu. Dodam ze jestem poczatkujacym forumowiczem i kierowca a to jest moje pierwsze auto wiec prosze o wyrozumialosc
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
wiatrak to raczej troszku później się włącza...bodziom777 pisze:zagrzalem no niby do 90stopni ale wiatrak sie nie wlaczyl
a termostaty to raczej otwierają się powyżej 80stopni (chociaż nie wiem ile wskaźnik temperatury pokazuje w połowie w MK2, ale pewnie mniej niż potrzeba do otwarcia termostatu)bodziom777 pisze:wskazowka od temp. rosnie tak troche ponad polowe
w jakim celu skoro silnik się nie nagrzał dostatecznie ?? Przejedź się z 10km i wtedy oceniaj...albo na postoju czekaj do włączenia się wiatraka...oczywiście obserwując wskaźnik temperatury skoro nie masz pewności że termostat się otwiera...bodziom777 pisze:ale juz wtedy termostat powinien sie otworzyc
a przed montażem termostatu pewnie nie wpadłeś na pomysł żeby sprawdzić czy się otwiera...?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Dokładnie przy 87 powinien zacząć się otwierać,a całkowite otwarcie ma być przy 103 stopniach.Qto pisze:termostaty to raczej otwierają się powyżej 80stopni
bodziom777, jakiego producenta ten termostat założyłeś?
Myślę,że jak czujnik temperatury jest sprawny,to powinieneś wyjechać na drogę i dać mu w palnik.
W moim wentylator włącza się w okolicach przedostatniej kreski na wskaźniku...
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
dokładnie...ja nie chciałem tak dosadnie pisaćMichał_1977 pisze:powinieneś wyjechać na drogę i dać mu w palnik
-
- Nowicjusz
dawalem mu juz konkretnie w palnik i boje sie zeby sie nie przegrzal, jezdzilem pod gore i dosc duzo kilometrow zeby sie mogl porzadnie zagrzac, na pewno kolo 20 i mocno go zylowalem, wskazowka byla poza polowa (czyli chyba ponad 90stopni, nie wiem bo tam stopni nie ma przy wskazowce), czyli jak termostat otwiera sie w 87stop. bo tak mialo byc to juz powinien sie otworzyc wtedy ale patrzylem ze chlodnica dalej zimna wiec wiatrak nie mogl sie wlaczyc bo czujnik jest przeciez na chlodnicy, no i waz na dole tak samo zimny, wskaznik od temperatury wymienialem juz na nowy i raczej dobrze pokazuje... w takiej temperaturze powinno chociaz troche ruszyc na chlodnice a tu nic.. dlatego cos tu jest nie tak... termostatu nie sprawdzalem bo nie przyszlo mi do glowy ze nowy i moze byc zepsuty, a firma - jak znajde opakowanie to napisze, ale jakas nie specjalna chyba, 30zl dalem za niego
Wiec pytam co najlepiej zrobic w takiej sytuacji, sprawdzac termostat? a moze cos jest zapowietrzone bo tak gdzies czytalem ze czasem ciezko sie odpowietrza..
Wiec pytam co najlepiej zrobic w takiej sytuacji, sprawdzac termostat? a moze cos jest zapowietrzone bo tak gdzies czytalem ze czasem ciezko sie odpowietrza..
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Tak,a jak do ,to załóż WAHLER-a.bodziom777 pisze:Wiec pytam co najlepiej zrobic w takiej sytuacji, sprawdzac termostat?
Ja też kupiłem jakiś francuski i wrzuciłem do garnka z termometrem.
Jaki efekt?
Pojechałem do sklepu oddać go i wziąłem WAHLER-a
-
- Nowicjusz
jeszcze przed chwila sprawdzalem, temp rosnie do przedostatniej kreski a chlodnica zimna:P
Biore sie za sciaganie tego badziewia i jak zrobie to napisze jaki efekt i co widzialem;)
Biore sie za sciaganie tego badziewia i jak zrobie to napisze jaki efekt i co widzialem;)
-
- Nowicjusz
sciagnalem termostat, wrzucilem do garnka woda sie gotowala jak wyjmowalem czyli bylo jakies 100stopni i patrze termostat sie otwiera, sam juz nic z tego nie wiem... Silnik wczesniej bardzo mocno grzalem, na wskazniku mialem przedostatnia kreske a termostat nie puszczal na chlodnice, nie wiem co z tym zrobic teraz... termostat francuskiej firmy Calorstat
A w dobrym kierunku go zalożyłeś?
Może być jeszcze opcja że brak łopatek na pompie wody i nie tłoczy w cały obieg.
Weź pod uwage ze jest zimno plus nawiew na nagrzewnice w środku tez dośc skutecznie ciepło oddaje
Może być jeszcze opcja że brak łopatek na pompie wody i nie tłoczy w cały obieg.
Weź pod uwage ze jest zimno plus nawiew na nagrzewnice w środku tez dośc skutecznie ciepło oddaje
wino jest jak golf-im starszy tym lepszy
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
wywal to i wahlerbodziom777 pisze: termostat francuskiej firmy Calorstat
-
- Nowicjusz
w sklepie wymienili mi na razie na ten sam i bez efektu, zaczynam podejrzewac ze termostat jest dobry(jest raczej na pewno dobry bo sprawdzalem w szklance z woda) a jedynie wskaznik mi zawyrza gdzyz wskazowka temperatury zatrzymuje sie przed przedostatnia kreska i nie moge go dogrzac bardziej, w aucie cieplo i w ogole ok, tylko nie wiem czy to dziala jak nalezy poniewaz jak sprawdzam chlodnice to jedynie gora jest goraca a zaraz nizej jest zimno na samym dole az lodowato tak ze nie wiem czy tak powinno byc normalnie.. (czy ten termostat otwiera wtedy kiedy trzeba)
a mozna zle zalozyc termostat?? jak go zakladam pod silnikiem to te sprezyny sa na gorze i z dolu uszczelka i pozniej ten krociec
powiedzcie jak to jest z ta chlodnica i jej temp. jezeli tak ma byc to jest ok, z reszta samo to wyjdzie jak sie zrobi cieplej lecz wole nie smazyc silnika bardzo:)
a mozna zle zalozyc termostat?? jak go zakladam pod silnikiem to te sprezyny sa na gorze i z dolu uszczelka i pozniej ten krociec
powiedzcie jak to jest z ta chlodnica i jej temp. jezeli tak ma byc to jest ok, z reszta samo to wyjdzie jak sie zrobi cieplej lecz wole nie smazyc silnika bardzo:)
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
bodziom777, zrób to po ludzku!bodziom777 pisze:termostat jest dobry(jest raczej na pewno dobry bo sprawdzalem w szklance z woda)
Garnek,woda,termometr i termostat.Stawiasz to na gazie,grzejesz i obserwujesz termometr.
Termostat ma zacząć otwierać się w temp. ok. 87 stopni,a nie jak ten co kupiłeś,że dopiero jak woda wrze,to się otwiera.Zanieś go do sklepu i wsadź w temu co Ci sprzedał,a potem poproś o WAHLER-a