![wazniak :wazniak:](./images/smilies/wazniak.gif)
Dobrze wiem jakie mody sa robione bo czytam od paru lat te forum.....
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Wytłumacz mi proszę,dlaczego poniższe tłokoroździelacze,pomimo,że napędzane były przez identyczne fale o tej samej wysokości,takim samym kształcie bieżni,podkładkach,czy tam podsadzeniu o identycznej grubości (2.25mm) tak zdecydowanie się od siebie róźnią.arwam pisze:pamiętaj że jeśli fala i głowiczka pochodzą z jednego kompletu to tłoczek jest odpowiednio zrobiony do danej fali
Ty wiesz,że 11tki były tylko w 2.5d,trochę skromną masz wiedzę.arwam pisze:przecież pomp 11mm czy 12mm jest jak mrówek w Amazonii![]()
Chodzi tylko i wyłącznie o to,żeby tłokoroździelcz nie uderzył o głowiczkę,a konkretnie o śrubę.arwam pisze:chodzi o to czy po przełożeniu do nowej pompy fala a wraz z nią tłoko-rozdzielacz nie siądzie wyżej.
Dokładnie,dlatego wystarczy sobie wszystko w bardzo prosty sposób zmierzyć,a uniknie się niepotrzebnych wydatków.arwam pisze:nie każdego stać na to żeby zmienić wrazie wpadki tłoko-rozdzielacz.
Fakty są takie,czip tuning tez miał być bardzo skomplikowany,a nie jest.arwam pisze:skoro nie przyjmujesz faktów do wiadomości poczekamy i poobserwujemy co wymyślisz
A wygląda dokładnie tak:arwam pisze:jak masz wybór to bierz z AFN tam jest "ostrzejsza" fala"
I kto to mówiarwam pisze:ale lepiej na cudzych autach nie eksperymentuj.
Adi1991 pisze: arwam napisał(a):ale lepiej na cudzych autach nie eksperymentuj.
I kto to mówi
jak sam słusznie zauważyłeś napisałem że MOŻE się skończyć katastrofąa nie że musi siętak skończyć.Adi1991 pisze:Piszesz,że ze sprężynami się nie miesza,bo to grozi "katastrofą".
kiedyś takiego szczęścia nie będziesz miał.Adi1991 pisze:Powiem Ci kolego Arku,że do zestawu z 11tki w którym oryginalnie siedziała fala 7.25mm,wsadzilismy falę 7.7mm i nie uwierzysz,ale to jeździ.
Nic się z niczym nie spotkało,wcześniej tylko dla pewności zmierzyłem sobie to i owo.
A dodam tylko,że weszła by jeszcze wyższa,nawet 8 mm.
ja tego nigdy nie pisałem zresztą jak masz wystarczającą wiedzę na ten temat to dla Ciebie nie jest skomplikowany. dla mnie jest bo nie mam odpowiedniej wiedzy na temat samochodowych ECU.]Adi1991 pisze: Fakty są takie,czip tuning tez miał być bardzo skomplikowany,a nie jest.
teraz to żeś bombę zalałAdi1991 pisze:A to,jak to będzie jeździło,zależy od tego,jak się ze sobą zgrają otwory w tłokoroździelaczu i głowiczce.
Dlatego otworek odpowiedzialny za wtrysk paliwa widoczny na poniższym zdjęciu znajduje się w podłużnym kanale.
Adi1991 pisze:Ty wiesz,że 11tki były tylko w 2.5d,trochę skromną masz wiedzę.
12tki też montowali nie tylko w man-ie 8.
Adi1991 pisze:Dlatego otworek odpowiedzialny za wtrysk paliwa widoczny na poniższym zdjęciu znajduje się w podłużnym kanale.
Kanał ten ma za zadanie umożliwić wtrysk paliwa,przy różnej konfiguracji,wysokości fal,podstaw tłoko-rozdzielacza,grubości podkładek,wysokości sprężyn i etc.
Ale dlaczego jest osadzony w podłużnym kanale?arwam pisze:podłużny to jest dlatego że w głowiczce znacznie trudniej taki otwór wykonać.
Od tego też,ale nie tylko.arwam pisze:a to jak będzie jeździło zależy od pierwścienia dozującego i przestawiacza kąta wtrysku nie od tego otworu.
Gdybyś to zmierzył chociażby zwykłą suwmiarką,a nie zakładał na oko,to by się tak pewnie nie stało.arwam pisze:złożyłem na oko pompę i efekt był taki że korpus pompy rozsadziło i wyrwało cylinderek z pompy wtryskowej dlatego że fala była za wysoka w stosunku do tłoko-rozdzielacza
Jeżeli dla Ciebie,to kwestia szczęścia,to dla mnie jest wyłącznie kwestia czysto techniczna.arwam pisze:kiedyś takiego szczęścia nie będziesz miał.
Nie,dlatego prosiłbym,o wyjaśnienie zasady działania.arwam pisze:Ty wogóle wiesz jak pracuje tłoko-rozdzielacz?
a słuszałeś o czymś takim jak przed-wtrysk?Adi1991 pisze:Z tego,co udało mi się zauważyć,to wszystkie pierścienie w 11tkach są identyczne,ale tłokoroździelacze,już nie.
Pomimo tego,jedne 11tki jadą lepiej,inne nie.Ciekawe dlaczego?
więc skoro każdy tłoko-rozdzielacz można łączyć z każdą falą weź z tego białego kruka falęi załóż do tłoko-rozdzielacza z transita 2.5D ale wyposażonego w Przedwtrysk.Adi1991 pisze:ja wiem,że można wsadzić nawet mega wysoka falę do każdego tłokoroździelacza,pod warunkiem,że wyjdziesz z wymiarami,pod tym jednym tylko warunkiem.
Niedługo będę miał w rękach ori 107j(ten niby rarytasik,który niczym szczególnym od innych 11tek się nie róźni,ale dla znawców jest białym krukiem),to zmierzę sobie,to i owo i zdam Ci relację z tych niby różnic,jakie uda mi się zauważyć,o ile takie będą,porównując ją z inną 11tką,którą mam w posiadaniu.
jak przytaczasz czyjeś wypowiedzi to nie wyrywaj z kontekstuAdi1991 pisze: arwam napisał(a):złożyłem na oko pompę i efekt był taki że korpus pompy rozsadziło i wyrwało cylinderek z pompy wtryskowej dlatego że fala była za wysoka w stosunku do tłoko-rozdzielacza
Gdybyś to zmierzył chociażby zwykłą suwmiarką,a nie zakładał na oko,to by się tak pewnie nie stało.
Ja zmierzyłem i autko,jak dotychczas śmiga bezawaryjnie.
arwam pisze:ja na początku jak zaczynałem można powiedzieć swoją naukę o pompach wtryskowych ( wiedzę zdobywałem sam bo w polsce nie stety nikt swojawiedzą sięnie chce podzielić) też złożyłem na oko pompę i efekt był taki że korpus pompy rozsadziło i wyrwało cylinderek z pompy wtryskowej dlatego że fala była za wysoka w stosunku do tłoko-rozdzielacza
arwam, dobrze że wspomniałeś o dozowniku. Jak go przerobić, czy przeróbka polega tylko na przesunięciu ośki, czy coś jeszcze można w nim zmienić?arwam pisze:przy odpowiednio przerobionym dozowniku
ja będę w nowej pompie do AAZ'a przerabianej na 12mm adoptował dozownik z Man'a bo akurat taki mam pod ręką. można jeszcze próbować przerobićlekko dozownik od transitaOrzeł_01 pisze:Może zamiast przerabiać oryginalny, można by było podmienić na jakiś inny, tylko z czego?
nie ma co panikować ale przy takich podażach paliwa trzeba sięliczyć z możliwością ugotowania silnika jak sięza bardzo go paliwem popieści po cylindrach a dwa że z racji gabarytów tłoko-rozdzielacza częściej trzeba będzie zmieniać końcówki wtryskiwaczypunxbrygade pisze:Z motyką na słońce...... albo napisał bym odwrotnie......cały masz silnik ? jeżeli tak to radzę poczytać forum.... temat " jak podnieść moc w 1V" czy jakoś tak..... poczytaj sobie to sie dowiesz co wejdzie a co nie....
A jak nie.. to sobie ją włóż i szukaj sobie nowego silnika na alledrogo....
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości