Czy w RPeku jest kolizyjny rozrząd?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

piter13
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piter13 » śr maja 24, 2006 18:16

to jeszcze ja sie spytam czy JK diesel jest kolizyjny?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr maja 24, 2006 18:27

1.8 ABS jest kol

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cefaloid » czw maja 25, 2006 11:09

dziejo pisze:1.8 ABS jest kol
Przecież ABS to jest RP z kosmetycznymi zmianami. RP podobno kolizyjny nie jest. To ja już nic nie wiem...

Ale w sumie to co za różnica kolizyjny czy nie. Dla normalnego użytkownika nie ma to żadnego znaczenia, a jak ma się coś urwać drogiego to i w bezkolizyjnym się urwie i też będzie kaplica.

Awatar użytkownika
Marihuana Man
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Marihuana Man » czw maja 25, 2006 11:50

Ale w sumie to co za różnica kolizyjny czy nie. Dla normalnego użytkownika nie ma to żadnego znaczenia, a jak ma się coś urwać drogiego to i w bezkolizyjnym się urwie i też będzie kaplica.
No raczej ma bardzo duże znaczenie... W bezkolizyjnym jak strzeli pasek to zalozy nowy i pojedzie dalej... w kolizyjnym w skrajnym przypadku może rozwalić blok silnika... roznica skutkow ogromna...

[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]

Awatar użytkownika
toffi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: toffi » czw maja 25, 2006 12:00

piter13 pisze:to jeszcze ja sie spytam czy JK diesel jest kolizyjny?
kazdy diesel mniej lub bardziej ale jest kolizyny bo nie ma komory spalania wiec albo popychacze albo zawory i inne cuda lacznie z dziurami w tlokach

[img]http://images2.fotosik.pl/183/0795be97b173c65b.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cefaloid » pt maja 26, 2006 13:17

Marihuana Man pisze:
No raczej ma bardzo duże znaczenie... W bezkolizyjnym jak strzeli pasek to zalozy nowy i pojedzie dalej... w kolizyjnym w skrajnym przypadku może rozwalić blok silnika... roznica skutkow ogromna...
I będziesz kupował auto pod kątem tego żeby miało bezkolizyjny rozrząd ? Nie.
A jak będziesz miał bezkolizyjny to będziesz jeździł na zużytym pasku i czekał aż się w końcu urwie żeby dopiero dać nowy? Nie.
Dasz ludziom gwarancję swoją głową że jak w bezkolizyjnym się zerwie to silnik przeżyje bez szwanku? Nie.

Więc nie ma to dla ludzi (normalnie eksploatujacych silnik!) znaczenia. A urwanie serwisowanego paska jest tak prawdopodobne jak np. pękniecie któregoś tam wałka itp. Przed tym jak się ma coś stać (oczywiście pod warunkiem poprawnej eksploatacji!!!) to i tak nie uciekniesz.

Awatar użytkownika
Marihuana Man
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Marihuana Man » pt maja 26, 2006 15:24

Skoro chłopie ludzie pytają czy rozrząd jest kolizyjny to chyba ma to dla nich znaczenie.
Cefaloid pisze:Dasz ludziom gwarancję swoją głową że jak w bezkolizyjnym się zerwie to silnik przeżyje bez szwanku? Nie.
Obejżyj sobie konstrukcję bezkolizyjnego silnika i uświadom mnie co się może stać... bardzo prosze... :bajer:

[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » pt maja 26, 2006 16:30

Marihuana Man pisze:Skoro chłopie ludzie pytają czy rozrząd jest kolizyjny to chyba ma to dla nich znaczenie.
Cefaloid pisze:Dasz ludziom gwarancję swoją głową że jak w bezkolizyjnym się zerwie to silnik przeżyje bez szwanku? Nie.
Obejżyj sobie konstrukcję bezkolizyjnego silnika i uświadom mnie co się może stać... bardzo prosze... :bajer:
Zgadzam się w 100%
Ma znaczenie choćby dlatego że warto wiedzieć

Awatar użytkownika
Siara
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Siara » sob maja 27, 2006 12:06

temat rzeka, mi kiedys mechanik pokazywal 8V z wbitym grzybkiem w tlok, kumpel rozbieral EZ i zapieral sie ze nie ma mozliwosci sie nic stac, mechanicznie nie mozliwe, a u drugiego kumpla zerwal sie pasek w hondzie 16 V i nic sie nie stalo.
Ja bym radzil tak, wymieniajmy paski zanim sie zerwa!!
Pozdro!!

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » sob maja 27, 2006 12:21

Cefaloid pisze: Przecież ABS to jest RP z kosmetycznymi zmianami. RP podobno kolizyjny nie jest. To ja już nic nie wiem...
A te kosmetyczne zmiany to również większy stopień sprężania i to jest istotna różnica.

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cefaloid » sob maja 27, 2006 22:16

Marihuana Man pisze:Skoro chłopie ludzie pytają czy rozrząd jest kolizyjny to chyba ma to dla nich znaczenie.
Ależ ja nie chcę tu nikomu udowadniać na podstawie instrukcji co sie może stać, tylko pytam czy dajesz głowę że się nic nie stanie ;) Bo ja bym nie dał. I tyle. no i może sformułuję to co napisałem tak abym nie musiał się spierać: WG MNIE nie ma znaczenia dla użytkownika dbającego o silnik czy jest on kolizyjny czy nie (a nawet jak już miałbym wybierać to wolałbym ten kolizyjny ale tylko dlatego że byłby zapewne nowszy i miał duużo parametrów takich jak większą moc czy mniejsze spalanie itp. które są WG MNIE istotne a nie bawił się w to czy silnik aby nie jest kolizyjny jezor: ) To moja opinia, każdy ma prawo do własnej.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob maja 27, 2006 22:29

Cefaloid zerwanie paska w kolizyjnym silniku to jeden z bardzo niewielu przypadków który może załatwić volkswagena na trasie. Jedziesz np na wakacje nad Adriaryk z 1500 km. Masz przejechane na pasku powiedzmy 50 tys. km. Pasek kupiłeś jak zdecydowana większość w sklepie motoryzacyjnym. I co? W g instrukcji jeszcze możesz trochę pojeździć na tym pasku. Ale pewien nie jesteś czy napewno kupiłeś dobry jakościowo (choćby wpadka z Gatesami ostatnio). Więc zmieniasz żeby zmniejszyć ryzyko poważnej awarii, czy nie zmieniasz. Zastanawiasz się a wakcje coraz bliżej. Wydaje mi się że o taki tok myślenia chodzi większości pytających o kolizyjność.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » sob maja 27, 2006 22:59

Cefaloid pisze:(a nawet jak już miałbym wybierać to wolałbym ten kolizyjny ale tylko dlatego że byłby zapewne nowszy i miał duużo parametrów takich jak większą moc czy mniejsze spalanie itp.
Bo jak kolizyjny to na pewno nowocześniejszy i lepszy.... dobre ! :panna:
Jak to już ktoś powyżej napisał lepiej po prostu dowiedz się czym różni się silnik kolizyjny od bezkolizyjnego. Wtedy wszystko stanie sie jasne i pisanie teorii z kosmosu nie będzie potrzebne. Stwierdzenie że silnik kolizyjny musi być nowocześniejszy jest po prostu głupie :chytry:

=-Pinhead-=

fibolek

Post autor: fibolek » ndz maja 28, 2006 11:42

A moim zdaniem wytrzymałość każddeej jednostki zależy od styopnia sprężania i obciążeń jednostki.A także momentu obrotowego.Bo zazwyczaj jest tak że im mniejsze wytężenie jednostki tym dłuzsza i bezawaryjna jego praca.Poprawcie mnie jeśli się mylę.
I nie mam tu np na myśli problemów z kolizyjnością rozrządu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”