problem z tylna belka po uderzeniu w tył

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dunczyk336
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dunczyk336 » wt lut 15, 2011 18:48

WItam. Po wypadku i uderzeniu prawą stroną, tyłem w drzewo z samochodu zrobil sie troche banan zostal naciagniety i zrobiony ale jest pewnien problem, tylne prawe kolo poprostu stoi krzywo jest wyraznie górą wciagniete do środka no i samochod po suchej nawierzchni jedzie prosto nawet go nie sciaga ale gdy wpadnie sie na np lód zaczyna mu rzucać dupe co moge zrobic w takim wypadku trzeba wymieniac cala belke czy moze byc cos innego??

Awatar użytkownika
tomek mk2 BDE
sex cylinder
sex cylinder

Post autor: tomek mk2 BDE » wt lut 15, 2011 20:54

Na twoim miejcu cieszyl bym sie gdyby trzeba bylo wymienic tylko belke tylna bo koszt uzywanej to ok 100zl i sprawa byla by zalatwiona. Gorzej bedzie jesli poprostu panowie blacharze nie przylozyli sie do roboty (i pewnie tak jest skoro oddali ci auto z krzywym kolem). nikt ci w prost nie odpowie na to pytanie. musisz wjechac na kanal i najlepiej samemu zerknac od spodu co sie tam dzieje

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lut 16, 2011 00:01

dunczyk336, chodzi o to czy to wina tylko belki czy poszła cała geometria płyty podwoziowej, w tym drugim wypadku to już nie za bardzo się opłaca z tym robić, bo trzeba by ponownie naciągać auto potem znowu poprawki blacharskie, więc pozostałyby kombinacje z przestawianiem tych mocowań podkładkami i tak dalej, ale tak to się robiło 20 lat temu, trochę nie te czasy, poza tym to GTI. Jeśli masz to auto zdrowe mechanicznie oraz zapał i umiejętności to znajdź golfa na przekładkę albo coś w tym stylu

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
dunczyk336
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dunczyk336 » śr lut 16, 2011 16:07

W samochodzie byly slabe progi wiec samochod byl naciagany tak troche na oko niewiem mysle pojechac na stacje diagnostyczna i zobaczyc co i jak, a jak on go zrobil wziol kase i nie bedzie do jazdy to ja mu nie podaruje

Awatar użytkownika
dunczyk336
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dunczyk336 » czw lut 17, 2011 18:00

bylem na stacji diagnostycznej i okazalo sie ze to niby belka wiec szukam teraz belki z abs i na pięc śrub bo to gti edition i mam pytanie czy z vr6 bedzie pasowac belka ??

Awatar użytkownika
tomek mk2 BDE
sex cylinder
sex cylinder

Post autor: tomek mk2 BDE » czw lut 17, 2011 18:35

kazda belka pasuje. przelozysz tylko swoje czopy i masz gti

Awatar użytkownika
dunczyk336
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dunczyk336 » pt lut 18, 2011 18:53

no a np jeżeli moje piasty tez są pokrzywnione i nie kazda pasuje bo bez abs nie bedzie mi pasowala. Podobno są tam jakies czujniki abs znalazlem belke są dziury na abs no ale nie ma tych czujników a podobno ze malo prawdopodone jest przelożenie tych czujników z mojej belki

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lut 18, 2011 22:08

Nie piasty tylko czopy (piasta jest zintegrowana z tarczą), i one nie są drogie nowe ani używane więc samo to nie stanowi problemu. A belka niby podejdzie każda ale do GTI powinieneś mieć taką ze stabilizatorem, czyli prętem wspawanym wewnątrz, Od Golfa III lub Vento. Co do czujników różnie bywa, jeśli podejdziesz do tego spokojnie, spryskasz środkiem rozpuszczającym rdzę typu Fosol, to na drugi dzień powinny wyjść, mnie się zawsze udawało, a nowe Siemensa też nie są drogie patrz na Allegro sobie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
dunczyk336
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dunczyk336 » śr mar 02, 2011 18:48

po wymianie belki gofer śmiga :-) dzieki wielkie za pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”