Problem ze skrzynią automat vw vento

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dolars
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dolars » ndz lut 20, 2011 10:57

witam
Mam problem ze skrzynią biegów (automat) posiadam vw vento 93r 1.8. problem objawia sie w ten sposób ze po odpaleniu auta tak jakby blokowało mi skrzy nie i nie chce np z P przerzucić na D blokuj sie jakby skrzynia przez co nie moge manewrować skrzynia. Np wyjeżdżam z garażu wrzucam R i po czym w normalnych warunkach zatrzymuje sie wrzucam D i jade a tu lipa nie raz nawet z R juz nie da sie przerzucić. musze zgasić auto dopiero co skrzynia puści i np za drugim czy trzecim razem da mi na chwile pole manewru. Nie mam pojecia co jest bo gdy np wrzucę juz na D skrzynia chodzi idealnie nie szarpie nie wyje nic naprawde sie nie dzieje tylko podczas postoju sie tak jakby blokuje. Wczoraj wymieniałem rozrzad i tarcze przód ale to nie ma chyba raczej nic wspólnego cudów nie ma. Czy skrzynia ma jakieś połaczenie z elektryką czy cos takiego może m cos spięcie robić nie wiem juz kombinuje na wszystki sposoby. Proszę o pomoc :?

Awatar użytkownika
mishabest
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mishabest » ndz lut 20, 2011 12:40

jeżeli mechanicznie nie jesteś w stanie przerzuciś lewarka to szukaj przerwy w obwodzie blokady przy lewarku. Dokładnie w tym nie kopałem ale jest przy lewarku blokada elektromagnetyczna, odblokowuje się po naciśnięciu pedału hamulca więc obwód jest pewnie blokada-czujnik stopu. A może sam czujnik świruje ? sprawdź czy stop świeci jak nie możesz biegu przełączyć.

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae

dolars
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dolars » ndz lut 20, 2011 12:47

Stop jak wciskam to lampy sie świecą możesz mi przybliżyc gdzie taki czujnik może być ? bo powiem szczerze ostatnio coś mi elektryka świruje to ze skrzynia mam od wczoraj ale np wracając w piatek straciłem światła mijania hmm najlepsze jest to że w każdym z przewodów jest prąd hmmm i też nie mam świateł mijania tylko przeżuciłem kostki od długich na zwykłe :?
Ale wracając do skrzyni moze to być jakiś przekażnik czy tylko ten czujnik???

dolars
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dolars » ndz lut 20, 2011 13:07

i ile taki czujnik moze kosztować?

Awatar użytkownika
mishabest
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mishabest » ndz lut 20, 2011 13:47

w granicach 30 zł, najpierw sprawdź czy masz stop. W astrze kiedyś naprawiałem taki czujnik, może w vw też się da go rozebrać, to tylko prosty włącznik nad pedałem hamulca.

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae

Awatar użytkownika
sator75
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: sator75 » pn lut 21, 2011 11:53

Witam
Zmagałem się z czujnikiem stopu w automacie , faktycznie jego swirowania uniemozliwiaja zmiane biegów ale w moim przypadku wyglądało to tak że ja nie "załapał" po odpaleniu to niemozliwa była zmiana z P na obojętnie jaki bieg .Jesli zaskoczył po odpaleniu to biegi można było zmieniać a gdy zaniemógł już w czasie jazdy ( paliła sie kontrolka esp ) to i tak mozna było zmieniac biegi (przod-tył ) nie mozna było wbic na P lub N bo po takiej zmianie dopiero unieruchamiało wajche.W momencie kiedy masz kłopoty ze zmiana zerknij na wyswietlacz czy dobrze pokazuje wybrany bieg a najlepiej podpiąć gdzieś pod Vaga .
Pozdrowił.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”