witam
Mam problem ze skrzynią biegów (automat) posiadam vw vento 93r 1.8. problem objawia sie w ten sposób ze po odpaleniu auta tak jakby blokowało mi skrzy nie i nie chce np z P przerzucić na D blokuj sie jakby skrzynia przez co nie moge manewrować skrzynia. Np wyjeżdżam z garażu wrzucam R i po czym w normalnych warunkach zatrzymuje sie wrzucam D i jade a tu lipa nie raz nawet z R juz nie da sie przerzucić. musze zgasić auto dopiero co skrzynia puści i np za drugim czy trzecim razem da mi na chwile pole manewru. Nie mam pojecia co jest bo gdy np wrzucę juz na D skrzynia chodzi idealnie nie szarpie nie wyje nic naprawde sie nie dzieje tylko podczas postoju sie tak jakby blokuje. Wczoraj wymieniałem rozrzad i tarcze przód ale to nie ma chyba raczej nic wspólnego cudów nie ma. Czy skrzynia ma jakieś połaczenie z elektryką czy cos takiego może m cos spięcie robić nie wiem juz kombinuje na wszystki sposoby. Proszę o pomoc
Problem ze skrzynią automat vw vento
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
jeżeli mechanicznie nie jesteś w stanie przerzuciś lewarka to szukaj przerwy w obwodzie blokady przy lewarku. Dokładnie w tym nie kopałem ale jest przy lewarku blokada elektromagnetyczna, odblokowuje się po naciśnięciu pedału hamulca więc obwód jest pewnie blokada-czujnik stopu. A może sam czujnik świruje ? sprawdź czy stop świeci jak nie możesz biegu przełączyć.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Stop jak wciskam to lampy sie świecą możesz mi przybliżyc gdzie taki czujnik może być ? bo powiem szczerze ostatnio coś mi elektryka świruje to ze skrzynia mam od wczoraj ale np wracając w piatek straciłem światła mijania hmm najlepsze jest to że w każdym z przewodów jest prąd hmmm i też nie mam świateł mijania tylko przeżuciłem kostki od długich na zwykłe
Ale wracając do skrzyni moze to być jakiś przekażnik czy tylko ten czujnik???
Ale wracając do skrzyni moze to być jakiś przekażnik czy tylko ten czujnik???
w granicach 30 zł, najpierw sprawdź czy masz stop. W astrze kiedyś naprawiałem taki czujnik, może w vw też się da go rozebrać, to tylko prosty włącznik nad pedałem hamulca.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Witam
Zmagałem się z czujnikiem stopu w automacie , faktycznie jego swirowania uniemozliwiaja zmiane biegów ale w moim przypadku wyglądało to tak że ja nie "załapał" po odpaleniu to niemozliwa była zmiana z P na obojętnie jaki bieg .Jesli zaskoczył po odpaleniu to biegi można było zmieniać a gdy zaniemógł już w czasie jazdy ( paliła sie kontrolka esp ) to i tak mozna było zmieniac biegi (przod-tył ) nie mozna było wbic na P lub N bo po takiej zmianie dopiero unieruchamiało wajche.W momencie kiedy masz kłopoty ze zmiana zerknij na wyswietlacz czy dobrze pokazuje wybrany bieg a najlepiej podpiąć gdzieś pod Vaga .
Pozdrowił.
Zmagałem się z czujnikiem stopu w automacie , faktycznie jego swirowania uniemozliwiaja zmiane biegów ale w moim przypadku wyglądało to tak że ja nie "załapał" po odpaleniu to niemozliwa była zmiana z P na obojętnie jaki bieg .Jesli zaskoczył po odpaleniu to biegi można było zmieniać a gdy zaniemógł już w czasie jazdy ( paliła sie kontrolka esp ) to i tak mozna było zmieniac biegi (przod-tył ) nie mozna było wbic na P lub N bo po takiej zmianie dopiero unieruchamiało wajche.W momencie kiedy masz kłopoty ze zmiana zerknij na wyswietlacz czy dobrze pokazuje wybrany bieg a najlepiej podpiąć gdzieś pod Vaga .
Pozdrowił.