Witam wszystkich. Mam na imię Paweł i mieszkam w Kielcach. Obecnie posiadam Ibizę Sport 1.9 TDI ASV, wcześniej Golf Mk3 Otmar Alt TDI AFN. Często czytam forum i korzystam z informacji tutaj zawartych. Jest pytanie związane z tematem. Mam możliwość zamontowania w swoim aucie zdrowej turbawki BRD. Obecnie seria jest już zmęczona życiem, dosyć głośna i ma apetyt na olej. Nie myślę o konkretnym podkręceniu silnika. Chodzi tylko o zdrową turbinę i delikatny wzrost mocy. Seria w ASV dmucha 0,9 bara, zaś BRD 1,5 bara. Czy nie będzie to szkodliwe dla silnika? Nie będzie łapał notlaufów? W grę wchodzi jeszcze zamontowanie większego IC.
mamut97, ty przeczytaj co napisałes i zapytaj raz jeszcze
czy notlauf jest spowodowany montazem wiekszego turbo?-nie
a czy po załozeniu brd nagle ona sama z siebie zacznie dmuchac 1,5 bara?-nie
Ciśnienie jakie daje turbina jest ustalane w ECU na podstawie wywiadu u pedała gazu i innych czujników w silniku,sama z siebie nie da większego ciśnienia,musi dostać polecenie od kompa.Ogólnie większa turbina większe możliwości,niewykorzystanie jej na max = dłuższa żywotność i druga strona medalu LAG
Dzięki Panowie za info. Temat mi się rozjaśnił Ogólnie tak jak pisałem nie zależy mi bardzo na zwiększeniu mocy. Seria mi wystarcza, jeżdżę normalnie, bez większego butowania, lecz moja suszarka nie jest w najlepszej kondycji a mam pod ręką BRD. Jej montaż nie jest mega skomplikowany, lecz na razie chyba odpuszczę. Do tego dochodzi LAG. Czy to zjawisko jest bardzo odczuwalne...? Może ktoś chciałby się zamienić - moje BRD (110 tkm przelotu) na zdrową turbawkę ASV, bądź kupić...?
sagon jak cie szanuje bo zawsze mądrze gadasz ale k..wa zrób coś żeby twoje zdjęcia sie wyświetlały,na całym forum ich nie widać-no zrób coś z tym ,prosze.