Problem z 2.0 Ady - Szarpanie , duże spalanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam , od niedawna jestem posiadaczem alhambry , auto 97 rok i już na początku małe problemy . Samochód ma dość sporę spalanie , powiedzmy za 50 zł nalanego paliwa robie ok 40 km po mieście przy spokojnej jeździe do tego auto przy wolnych obrotach czyli powiedzmy jadę po mału na biegu 2 szarpie , przy dodaniu gazu na początku również . Auto ma instalacje gazową która w tej chwili jest odłączona . Po podpięciu do Vag-a pojawiają się 2 błędy g39 oraz g40 co oznacza uszkodzenie lambdy , oraz czujnika halla czy definitywnie to jest uszkodzone ? wymieniać od razu ? czy zacząć od czegoś innego
czy dodatkowo może mi ktoś pokazać miejsce przekaźnika 167 ? Mój jest wyjęty więc domyślam się że jest uszkodzony i ktoś podpiął na krótko ? widać na fotografii czy to może być przyczyna dużego spalania
wymienione na nowe świece , kable wn , palec i kopułka . Samochód po uruchomieniu ma moc , jak tylko się rozgrzeje traci ją , dalej jest duże spalanie . Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale w aucie nie ma katalizatora .
dziś zrobiłem jeszcze przejażdżkę , zauważyłem ze auto nie ma ma na tyle mocy by jechać na 3 biegu po prostu przy rozpędzaniu na 3 szarpie , masakra nie mam pojęcia co jest nie tak
czy dodatkowo może mi ktoś pokazać miejsce przekaźnika 167 ? Mój jest wyjęty więc domyślam się że jest uszkodzony i ktoś podpiął na krótko ? widać na fotografii czy to może być przyczyna dużego spalania
wymienione na nowe świece , kable wn , palec i kopułka . Samochód po uruchomieniu ma moc , jak tylko się rozgrzeje traci ją , dalej jest duże spalanie . Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale w aucie nie ma katalizatora .
dziś zrobiłem jeszcze przejażdżkę , zauważyłem ze auto nie ma ma na tyle mocy by jechać na 3 biegu po prostu przy rozpędzaniu na 3 szarpie , masakra nie mam pojęcia co jest nie tak
Wydaje mi się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Spalanie to jest głownie zasługa sondy. Tylko czy jest tam 1 sonda, czy za katalizatorem druga. Szarpanie to tez przez lambde, ale i przez halla. Podaje zly sygnal do komputera. Katalizator moze miec wplyw, ale nie w takim stopniu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
pedros, podaj dokładny opis błędów i napisz czy błąd czujnika halla nie był na wyłączonym silniku bo tak może być. Czujnik Halla sprawdź chociaż pobieżnie diodą lub voltomierzem opisy na forum.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
w ADY halla będzie wywalać na zgaszonym silniku, jak hall pada to będzie mulił trochę, sprawdź czy idzie równo do odcinki, jak hall padnie to odcina przy ok 4500obr
trollu no to trafiłeś chyba w setną ! odcina mi auto przy 4,500 tyś dokładnie !
ale czy czujnik halla ma wpływ na spalanie ??
doszedł kolejny problem , ładowanie na akku 17V , domyślam się że uszk. został regulator napięcia , czy może on powodować np to że pompa pracuje szybciej ? przez co spalanie jest większe ?
ale czy czujnik halla ma wpływ na spalanie ??
doszedł kolejny problem , ładowanie na akku 17V , domyślam się że uszk. został regulator napięcia , czy może on powodować np to że pompa pracuje szybciej ? przez co spalanie jest większe ?
zauważyłem że to dość częsta przypadłość w ADY, mi padł w zeszłe wakacje, kumplowi w zeszłym miesiącu no i ten czujnik położenia wału, ale to inna historiapedros pisze:trollu no to trafiłeś chyba w setną ! odcina mi auto przy 4,500 tyś dokładnie !
pompa będzie więcej pompować ale wtryski nie powinny podawac więcej bryny, nadwyżka wraca do baku
hall nie powinien wpływać na spalanie, jeżeli już to nieznacznie
- tangerine1974
- Nowicjusz
Re: Problem z 2.0 Ady - Szarpanie , duże spalanie
tak, przynajmniej u mnie tak było, miałem też błąd czujnika g40, po wymianie pali w normie ok. 9l w mieście, wcześniej nawet 14lpedros pisze:ale czy czujnik halla ma wpływ na spalanie ??
no to ja nie wiem, ja jeździłem jakiś czas chyba na padniętym, nawet o tym nie wiedziałem,przypadkiem wyszło. jakiegoś spadku spalania po wymianie nie zauważyłem
dołącze sie do tematu u mnie w golfie też ADY dziejąsie podobne żeczy z tym że ja mam zamontowane lpg na blosie,na gazie wszystko jest ok smiga ale uważam że troche zamułowato jak na ten silnik,natomiast ostatnio chciałem pojeżdzić troche na pb i to problem auto zapala normalnie czy ciepłe czy zimne ale podczas jazdy strasznie muli szarpie no tak jakby mu paliwa brakowało nawet filtr paliwa wymieniłem co i tak nic nie dało a na jałowym wkreca sie do ok 4500-5000 i to jeszcze z problemem,podłączyłem auto kilka razy pod kompa i za każdym razem pojawił sie błąd hala z tym że po jego skasowaniu na uruchomionym silniku już sie nie pojawiał, a założe sie że jeśli teraz go podłącze to znowu go pokaże,u mnie pewnie jest też żle zapłon ustawiony,a spalanie mam chyba w normie.
Nie wiem gdzie mogę zapytać ale jaka jest różnica między moim silnikiem w Alhambrze 2.0 Ady 115 km a silnikiem w VW tez ADY ?
nie ma raczej żadnej, w sharanie też był montowany ADY, to ten sam silnik.być może różni sie jakimiś pierdołami w osprzęcie ale raczej nie powinienpedros pisze:Alhambrze 2.0 Ady 115 km a silnikiem w VW tez ADY
a jak najłatwiej sprawdzić czy nie mam przestawionego koła pośredniego z aparatu na pasku rozrządu bo jak robiłem rozrząd to omyłkowo odkreciłem dużą sróbe na wałe i wszystko mi sie rozsypało po złożeniu auto dziwnie zachowuje sie na pb. dziwne tylko że na gazie jest niby ok