Tak jak kolega napisał, klima powinna się załączać jak na komputerze pojawia się +5. bynajmniej tak jest u mnie. Dzisiaj był cieplejszy dzień, więc włączyłem climatronic no i rzeczywiście obroty podskoczyły do 900. Jeździ się zdecydowanie lepiejQto pisze:a temperatura na zewnątrz >=5*
Podniesienie obrotów 1.6 16V AZD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
moj golf przy 90*C wskazowka obrotow pokazuje minimalnie powyzej 600rpm gdy zalaczam klime wskakuje na 800rpm i musze przyznac ze z tego powodu w korkach jezdze z klima wlaczona.
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Dzisiaj dokładnie to samo przerobiłem. Z klimą dużo lepiej.airbuko pisze:w korkach jezdze z klima wlaczona
Re: Podniesienie obrotów 1.6 16V AZD
a to ciekawe tak czytam no i ten sam problem myślałem że to tylko mój golf taki wyjątkowy i co poradziłeś w tej sprawie pomógł ktoś czy nadal się męczysz jak ja ja w sumie przywykłem ale nie powiem czasem masakra
leto
Z tymże z klimą auto traci trochę na mocy. Bynajmniej mojeherbu pisze:Dzisiaj dokładnie to samo przerobiłem. Z klimą dużo lepiej.
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Pół roku i się przyzwyczaiłem - teraz nawet nie zwracam na to uwagi. Obroty są w normie wg. producenta, więc zakładam, że nie ma się czym przejmować. Oczywiście dużo lepiej by się jeździło, gdyby te obroty były na poziomie ~800, wtedy ruszanie bez gazu byłoby dużo łatwiejsze, i płynniejsze. Ale cóż, jeśli tak ma być i nie da się tego zmienić, to co zrobić...
U mnie o dziwo straty mocy w zasadzie nie odczuwam. Może jakaś tam minimalna jest, ale jej nie czuć.mazt pisze:Z tymże z klimą auto traci trochę na mocy. Bynajmniej moje
Witam
U mnie przy silniku AZD jest to samo. Na zimnym wysokie obroty i panowie auto rakieta.Przy tym jest ciche. Po rozgrzaniu ruszanie jednak katorga no i w pewnych przedzialach obrotów 2400-2600 huczy jak w samolocie. Cofanie pod górkę też wymaga 'gazowania' a i czasem zgasnie jak za mało przycisnę. Szkoda że podnieść obrotów nie można.
U mnie przy silniku AZD jest to samo. Na zimnym wysokie obroty i panowie auto rakieta.Przy tym jest ciche. Po rozgrzaniu ruszanie jednak katorga no i w pewnych przedzialach obrotów 2400-2600 huczy jak w samolocie. Cofanie pod górkę też wymaga 'gazowania' a i czasem zgasnie jak za mało przycisnę. Szkoda że podnieść obrotów nie można.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
W BCB też te obroty takie są. Dziś zgasł na wolnych obrotach na skrzyżowaniu, pomimo, że była włączona klima, więc obroty były trochę wyższe. Nowe świece, dobrane z katalogu Beru, przeczyszczona przepustnica (bo wpadał w szarpanie) i przeczyszczona odma. Stare, oryginalne palcocewki. Doprawdy nie wiem dlaczego zgasł. Na szczęście odpalił bez problemu.
Ma ktoś podobnie z tą serią silników 1,6 16V ?
Ma ktoś podobnie z tą serią silników 1,6 16V ?
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Re: Podniesienie obrotów 1.6 16V AZD
U mnie w AUS też z tymi obrotami to jakaś lipa,trochę za niskie jak kolega wyżej napisał przy cofaniu pod górkę to potrafi zgasnąć
Już tak nie narzekajcie. Może zwyczajnie sprzęgło już się kończy i łapie na górze a przez to gwałtownie.