Turbo timer w TDI ma racje bytu ???

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

arwam

Post autor: arwam » wt sty 18, 2011 12:41

wesol pisze:Studzi sie turbo jak leciales ekspresowka godzine czy pół z pedalem w podlodze czy przy predkosci 150-180 km/h.
a ciekawe który to Diesel , Turbo Diesel lub TDI wytrzyma choćby pół godziny z pedałem w podłodze.
co do mnie ja zawsze nie ważne po jakiej jeździe pozwalam popracować silnikowi na wolnych obrotach i to nie tyle ze względu na temp oleju ale po to żeby turbina miała czas zwolnić i wbrew pozorom mimo że silnik pracuje na wolnych obrotach to turbina jeszcze przez dość długą chwilę zwalnia.
najlepiej to słychać przy zdjętym przewodzie z turbiny do IC.
wystarczy ze jest naprawdę dobry olej i jest już dobrze Ciepły nie koniecznie 90*C

to zjawisko się nasila w przypadku dużych turbin z cięzkim wirnikiem jak choćby np. T3 czy K24, GT2052V a szczególnie z z turbinami typu GTB 1756 VK i GTB 2260VK.
dodatkowo jeśli ma ktoś normalnie działający zawór EGR to proponuję zrobić mały test i zakładać i zdejmować przewód podciśnienia od EGR. zobaczycie jaka jest różnica kiedy zawór jest zamknięty a kiedy jest otwarty.
dlatego moim zdaniem najlepiej by było zaingerować w oprogramowanie sterujące EGR i zrobić tak żeby zawór mógł sie otwierać jedynie przy całkowicie puszczonym pedale gazu i obrotach biegu jałowego natomiast po dodaniu gazu żeby się natychmiast zamykał.
dodatkowo można by było jeszcze w sterowniku spowodować żeby na obrotach biegu jałowego i puszczonym pedale gazu N75 całkowicie odpuszczał gruszkę.
wtedy jak się otworzy i VNT i EGR wirnik niemal całkowicie staje w miejscu.
myślę że takie rozwiązanie byłoby lepsze niż zaślepiać EGR całkowicie.
takie jest moje zdanie.

ruciu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ruciu » wt mar 15, 2011 22:20

Ja się zastanawiam nad czymś takim do mojej Caravelli, tylko się zastanawiam nad jedną rzeczą. Otóż, mam fabryczne WEBASTO i gdy wracam z trasy, zajeżdżam pod dom, rozpakowuję chwilę samochód i dopiero go gaszę a po zgaszeniu silnika słychać spod maski takie szumienie, jakby jakaś pompa chodziła czy coś. Podobnie słychać gdy włączam WEBASTO żeby podgrzać sobie samochód przed trasą. Czy może to być jakaś pompa która wymusza obieg oleju w układzie turbiny (coś a'la turbo timer fabryczny) czy coś innego? Szukałem w instrukcji ale nic na ten temat nie znalazłem. Może ktoś zna temat?

arwam

Post autor: arwam » śr mar 16, 2011 00:44

ten szum to jest elektryczna pompka cieczy chłodzącej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”