U kolegi w 1.8 jak był walnięty silniczek krokowy, to obroty same potrafiły rosnąć.
Krokowy wysuwał się popychając i otwierając przepustnicę. Wymienił na jakiś Chiński zamiennik i było dobrze przez niecały miesiąc i znowu krokowy zdechł. Tak jak wcześniejsza założona chińska pompa paliwa, która się dosłownie stopiła po 2 tygodniach, a paliwo w baku ( 1/3 zbiornika ) było.
Także jak okaże się że padł krokowy, to nie kupuj najtańszych zamienników. Lepiej już jak z TPS-em, kupić coś sprawnego na szrocie.
Co do samego TPS, to konieczna jest jego regulacja z woltomierzem, ale najpierw trzeba "schować, cofnąć" krokowy i go dołączyć, żeby nie ruszał przepustnica ( w 1.8 tak jest a czy w ABU nie wiem do końca ). Opis regulacji jest na forum.
Jeżeli chodzi o to, czy możesz założyć ten TPS, to nie za bardzo chyba, bo mogą się różnić rezystancją i będą podwały różne wartości przy tym samym otwarciu przepustnicy.
Zepsuć krokowego nie mogłeś rozregulowując TPS
To że słyszysz syczenie, to może nie masz sprawnego odpowietrzenia zbiornika. Ja miałem tak w swoim. Nie było filtra węglowego i obieg był zapętlony, więc się to nie odpowietrzało. A że nawet podczas jazdy na gazie układ zasilania paliwem pracuje ( tylko wtrysk jest odcięty ), to sprawne odpowietrzenie jest wymagane ( czasem w upały może dojść do deformacji zbiornika ).
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz