[mk4]"stukanie" po wymianie sprężyn na sportowe
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam, zamontowałem do swojego Golfa MK4 sprężyny obniżające -35mm MTS. Sprężyny były zakładane na seryjne amortyzatory. Dnia dzisiejszego usłyszałem jakieś "stukanie" z przodu od strony pasażera. Wpadając w jakąś większą dziurę tego nie słychać tylko na drobnych nierównościach takich jak np "łata" po dziurze/drobny uskok na drodze. Stukanie to jest sporadyczne i daje wrażenie jakby gdzieś w zawieszeniu był luz. Przed założeniem sprężyn tego dźwięku NA PEWNO nie było. Dodam, że to nie jest to aż tak intensywne/głośne. Mechanik wymienił tylko sprężyny i jedną górną gumę przy amortyzatorze (druga według niego była wymieniana i jest ok). Nie było robionej zbieżności ani nic w tym rodzaju i chciałbym się zapytać czy to ma może jakiś związek z tym "stukaniem"? A może jest to jakiś normalny objaw tego, że sprężyny są nowe i muszę się jakoś "ułożyć" np?
- daniocrack
- Forum Master
- Kontakt:
raczej to nie od sprezyn, u mnie teraz to samo po ziemie jest przy delikatnych nierownosciach puka myslalem ze to wlasnie gorne mocowania te gumy i ze tez lozyska juz padniete ale u znajomych na stacji diagnostycznej mi spr i mowili ze to mocowania stabilizatora takie male gumy w sumie koszt ich nie duzy ale trzeba troche czasu poswiecic zeby to wymienic
Ale możliwe żeby to wyszło dosłownie w dzień kiedy wymieniłem sprężyny? Wcześniej jestem pewien, że tego stukania nie było.. dziś chciałem się wrócić do zakładu w którym je zakładałem, bo myślałem że może czegoś nie dokręcili, ale w takim przypadku to chyba by stukało cały czas i właśnie szczególnie podczas wpadnięcia w większą dziurę a nie tylko sporadycznie na drobnych nierównościach? Czyli nie ma to nic wspólnego z ustawieniem zbieżności ani "układaniem się" nowych sprężyn?
- daniocrack
- Forum Master
- Kontakt:
raczej nie, te sprezyny sa sztywne i odbija sie to na zawieszeniu poprzednio braly to na siebie org sprezyny byly miekkie i nie slyszales tego napewno juz wtedy stukalo ale bardzo delikatnie i nie bylo tak slychac podjedz gdzies na diagnostyke na spr koszt moze zaplacisz 20zl ale bedziesz wiedzial
to kolego polecam zainwestować w kąty, bo oponki będzie jadłoDonG pisze: Nie było robionej zbieżności ani nic w tym rodzaju
u mnie takie pukanie dochodzi - podobnie jak koledzy sugerują zresztą - od tych gumek z obejmami na stabilizatorze. Miałem ori które zaczęły skrzypieć, założyłem zamiennik który już skrzypi i puka, teraz kupie ori i powinno być cicho
Zapewne jest tak jak piszesz.. co prawda nie pociesza mnie to bo w tym miesiącu wydałem już 2000zł na ten samochód i myślałem, że ustawienie zbieżności które mam zamiar zrobić w tym tygodniu będzie ostatnim wydatkiem przynajmniej na jakiś czas no ale cóż.. chociaż wiem na czym stoje. Trzeba podjechać i sprawdzić. Mam nadzieje, że nie pochłonie to kolejnej "fortuny"daniocrack pisze:poprzednio braly to na siebie org sprezyny byly miekkie i nie slyszales tego napewno juz wtedy stukalo ale bardzo delikatnie i nie bylo tak slychac
Ostatnio zmieniony wt mar 22, 2011 21:18 przez DonG, łącznie zmieniany 1 raz.
- daniocrack
- Forum Master
- Kontakt:
takie buczenie tez mialem ale jak np przyspieszalem od 80km/h na 5 biegu i jak lekko skrecalem (na łuku drogi) i mialem takie buczenie ale jak wymienilem przegub i problem zniknal. Teraz tylko musze zmienic te wlasnie gumki na mocowaniu bo mnie strasznie denerwuje te stukanie i tuleje na tylnej belce
Byłem z tym u mechanika. Po obejrzeniu auta na kanale stwierdził, że zarówno to "stukanie" jak i "buczenie" to wina łożyska prawego przedniego koła, gdyż tam dopatrzył się sporych luzów.
- daniocrack
- Forum Master
- Kontakt:
stukanie to troche dziwna sprawajuz mialem wymieniane kilka lozysk w aucie, fakt buczenie jest ale nigdy nie bylo stukania moze jakis dziwny przypadek Ci sie trafil tylko zeby nie bylo po wymianie lozyska ze dalej stukanie jest. A ile powiedzial za lozysko i wymiane ??
Sprawa znalazła szczęśliwy finał Mianowicie okazało się, że był źle dokręcony zacisk hamulca i z czasem co oczywiste luzował się coraz bardziej. Po wymianie śruby i dokręceniu wszystkiego jak należy teraz żadnych stuków nie słychać.
- daniocrack
- Forum Master
- Kontakt:
w sumie nie duzy koszt Cie wyniosl bo tak to juz by naciagnal mechanik na lozysko i jeszcze zaraz cholera wie co
- mlodyTDI
- Mały gagatek
- Kontakt:
DonG, Powiedz mi czy ten zacisk duże miał luzy ? Można było wyczuć to w dłoniach czy jak ? Bo mam ten sam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Mam kit mts -35mm i stuka tylko na muldach poprzecznych ;/ Na dziurach czasami tylko. Zawsze w prawym przednim kole
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
Moja Bora TDI+
Re: [mk4]"stukanie" po wymianie sprężyn na sportowe
Chętnie bym Ci pomógł, ale ja osobiście nie mam czasu, warunków ani miejsca zajmować się autem i wszystko przy nim robi znajomy mechanik. W temacie opisałem wszystko co robił i o czym mi mówił. Z własnego doświadczenia jeżeli nie chcesz wydawać fortuny na części przez zgadywanie mechaników pojeździj parę dni- jeżeli coś jest luźne/niedokręcone to samo wyjdzie z czasem tak jak było w moim przypadku. Z początku czasem coś puknęło po paru dniach ewidentnie było słychać, że coś jest luźne i puka strasznie- wtedy już nie było problemu zdaniem mechanika zdiagnozować przyczynę, bo luz był bardzo duży.mlodyTDI pisze:DonG, Powiedz mi czy ten zacisk duże miał luzy ? Można było wyczuć to w dłoniach czy jak ? Bo mam ten sam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Mam kit mts -35mm i stuka tylko na muldach poprzecznych ;/ Na dziurach czasami tylko. Zawsze w prawym przednim kole
Proszę o pomoc
Wymieniałeś gumowe górne mocowania amortyzatora? To też może być przyczyną stukania po wymianie sprężyn.
Jeżeli ten dźwięk nie jest metaliczny sprawdź też czy masz dobrze dokręcone plastikowe nadkola - u mnie po wymianie sprężyn też strasznie stukało.
- mlodyTDI
- Mały gagatek
- Kontakt:
Byłem teraz na nocnej przejażdzce (204km zrobiłem xD) i słuchałem dużo i różne testy i jestem na sto procent pewny, że to nie przód a tył prawa strona mi się tłucze... A tam nic nie było wymieniane... Więc odbój na amortyzatorze mógł by mi się tłuc czy co ?
Jak myśliszDonG, ?
Jak myśliszDonG, ?
Moja Bora TDI+