Skrócenie dźwigni zmiany biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Skrócenie dźwigni zmiany biegów
Panowie błachy temat,ale nigdzie nie znalazłem na forum tego a sam nie chce ryzykować,a więc jak to zrobić?
Chodzi mi dokładnie o to czy można jakos wykręcic cały trzon wraz z gałka czy trzeba przycinać w aucie boszką,i takie tam,robił juz to ktoś?
A może idzi ekupić gotową i no króttszą?
Ta orginalna jest zdecydowanie za długa.
Chodzi mi dokładnie o to czy można jakos wykręcic cały trzon wraz z gałka czy trzeba przycinać w aucie boszką,i takie tam,robił juz to ktoś?
A może idzi ekupić gotową i no króttszą?
Ta orginalna jest zdecydowanie za długa.
No cóż , na sprzedaż
:(
:(
Heh, ja to robię zawsze tak (chyba mam doświadczenie: maluch, 2xmk2, mk1 - obcinam w każdym moim aucie )
Po rozebraniu plastików i zabezpieczeniu wszystkiego obcinam kątówką trzonek na pożądaną długość (trzeba uważać, żeby iskry nie narobiły syfu w tapicerce i troche potem śmierdzi - można obcinać też ręcznie),
następnie chwytam kluczem francuskim trzonek, by sie przypadkiem nie okręcił czy przełamał i robię gwint gwintownikiem, by można było nakręcić gałkę.
Średnio skracam o jakieś 100 - 120 mm. Minusem skrócenia jest większa siła niezbędna do zmiany biegu,
zaletą - dużo krótsze skoki dźwigni.
Oczywiście można tez wszystko wymontować, ale komu by sie tam chciało
Po rozebraniu plastików i zabezpieczeniu wszystkiego obcinam kątówką trzonek na pożądaną długość (trzeba uważać, żeby iskry nie narobiły syfu w tapicerce i troche potem śmierdzi - można obcinać też ręcznie),
następnie chwytam kluczem francuskim trzonek, by sie przypadkiem nie okręcił czy przełamał i robię gwint gwintownikiem, by można było nakręcić gałkę.
Średnio skracam o jakieś 100 - 120 mm. Minusem skrócenia jest większa siła niezbędna do zmiany biegu,
Oczywiście można tez wszystko wymontować, ale komu by sie tam chciało
[quote="Średnio skracam o jakieś 100 - 120 mm. Minusem skrócenia jest większa siła niezbędna do zmiany biegu,
Oczywiście można tez wszystko wymontować, ale komu by sie tam chciało [/quote]
O 10 cm ja skróciłem o 10mm i uważam że to max - po uprzednim założeniu ciężarka i wymianie elementów gumowo plastikowych-polecam
Oczywiście można tez wszystko wymontować, ale komu by sie tam chciało [/quote]
O 10 cm ja skróciłem o 10mm i uważam że to max - po uprzednim założeniu ciężarka i wymianie elementów gumowo plastikowych-polecam
www.vwsquad.prv.pl
do Mk III gwintownik 12 juz sprawdzone
i wcale tak ciezko nie chodzi
i wcale tak ciezko nie chodzi
Golf III VR6 + Golf III 1.8 z nawigacją Manta