Przełącznik ciśnienia instalacji paliwa G60
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Knutek
- Ma gadane
- Kontakt:
Powiedzcie mi co to jest za przełącznik, i do czego on tak naprawdę służy, bo nie wiem czy muszę ciągnąć do niego kable czy nie muszę go podłączać?
- advwi
- Ma gadane
- Kontakt:
Kolego ja miałem ten sam problem i nadal nie wiem do czego on służy
do digi jest on niepodłączany (chyba że coś przeoczyłem, jak się mylę to mnie poprawcie)
ja przy swapowaniu nie podłączałem go i nie widzę żadnych zakłóceń w pracy silnika
choć jeszcze nie hamowałem ale myślę że nie ma zmiany w mocy
Bardzo mnie ciekawi do czego on tak naprawde jest.
Pozdrawiam
do digi jest on niepodłączany (chyba że coś przeoczyłem, jak się mylę to mnie poprawcie)
ja przy swapowaniu nie podłączałem go i nie widzę żadnych zakłóceń w pracy silnika
choć jeszcze nie hamowałem ale myślę że nie ma zmiany w mocy
Bardzo mnie ciekawi do czego on tak naprawde jest.
Pozdrawiam
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=244756 - moje autko:)
CABRIO PROJECT:)
CABRIO PROJECT:)
Z tego co ja kojarzę to jest on po to że jak jest za duża temperatura paliwa to włącza się pompa aby przetłoczyć to paliwo i je schłodzić
Spawanie nierdzewki i aluminium, swapy , montaż turbosprężarek, klatki bezpieczeństwa
-
- Ma gadane
- Kontakt:
mi sie wydaje ze troche inaczej, numer 17 steruje pompa paliwa , zwiazane jest to z podanym cisnieniem 1,2 bara teraz nie pamietam czy przy cisnieniu wylacza pompe czy potwierdza 1,2 bara, a numer 24 termiczny nad listwa steruje praca wentylatora i pompy paliwa (chlodzenie paliwa) nawet po wylaczeniu silnika
- Knutek
- Ma gadane
- Kontakt:
advwi, Instalacja na ten czujnik nie jest przy digi, wychodzi ona ze skrzynki bezpieczników. Dave Old School, nie steruje on pompą, odłączałem go u kumpla który ma G i nic się nie działo. A numer 24 jest to czujnik temp. do klimy do wentylatora czy jakoś tak. CHYBA
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Przełącznik ciśnienia instalacji paliwa G60
24 (F37) napewno steruje schladzaniem bo przerabialem to u siebie
co do 17 (F130)to jest powiazany z 24 co wyjasnia ponizsza serwisowka
procedura jest bardzo ciekawa
co do 17 (F130)to jest powiazany z 24 co wyjasnia ponizsza serwisowka
procedura jest bardzo ciekawa
- Knutek
- Ma gadane
- Kontakt:
To powiem szczerze że nie kumam o co w tym chodzi, przeczytałem to co podrzuciłeś ale nic z tego nie kumam za bardzo Generalnie na chłopski rozum chodzi o schładzanie paliwa, pytanie tylko czy jeżeli tego nie podłącze to coś się może stać? Ale teoretycznie nie powinno.
Ja mialem nie podlaczony ten czujnik kiedy go podlaczylem jedyna roznica jaka zauwazylem to delikatne syczenie po jezdzie przy tankowaniu i odkrecaniu korka od wlewu
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Przełącznik ciśnienia instalacji paliwa G60
jezeli robisz wszystko od nowa to nie zaszkodzi podlaczyc jak fabryka przykazalaKnutek pisze:To powiem szczerze że nie kumam o co w tym chodzi, przeczytałem to co podrzuciłeś ale nic z tego nie kumam za bardzo Generalnie na chłopski rozum chodzi o schładzanie paliwa, pytanie tylko czy jeżeli tego nie podłącze to coś się może stać? Ale teoretycznie nie powinno.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
jako ze duzo ludzi pyta , na szybkiego przetlumaczylem system
moj angielski nie jest rewelacyjny a takze nie do konca rozumiem jedna czesc , wiec jezeli ktos ma jakies uwagi prosze napisac , poprawie
ale sam sens i istota chyba bedzie jasna
To funkcjonuje tak :
W celu zmniejszenia problemow z zapalniem silnika na cieplo czy tez cieplym startem, w silniku G60 jest uzywany system korzystajacy z pompy paliwa i wentylatora chlodnicy.
System zalaczania wentylatora i pompy paliwa (pomp paliwa) jest tylko efektywny gdy silnik jest wylaczony i stacyjka jest w pozycji "OFF".
W temperaturze otoczenia powyzej 90 stopni , przelacznik (termo-switch) F37 (znajdujacy sie pomiedzy zaworem stabilizacji a regulatorem paliwa - niebieski czujnik) łaczy mase do jednostki sterujacej wentylatora (J138). Ze wzgledu na to uziemnienie , sterownik, wytwarza polaczenie miedzy konektorami 4/30 i 8/87. Wentylator pracuje na pierwszym biegu. W tym samym czasie , polaczenie 5/L w przekazniku dla pompy paliwa (J206) jest aktywowany.
Po dwoch minutach przekaznik pompy (J206) zamyka aktywne polaczenie miedzy 2/30 a 8/87, jezeli minimalne cisnienie 1,2 bara zostanie wykryte przez przelacznik instalacji cisnienia (F130) i istnieje przejscie miedzy konektorami 5/L i 1/P. (Jezeli nie ma cisnienia , przelacznik F130 jest otwarty). Cas opoznienia 2 minut i potwierdzenie minimalnego cisnienia 1,2 bara zapobiega wlaczeniu w przypadku jakis nieszczelnosci w ukladzie paliwowym.
Czas dla obu wykorzystywanych funkcji jest scisle okreslony i regulowany przez czasowke zintegrowana w sterowniku wentylatora (J138) do maxymanlnie 10 minut
moj angielski nie jest rewelacyjny a takze nie do konca rozumiem jedna czesc , wiec jezeli ktos ma jakies uwagi prosze napisac , poprawie
ale sam sens i istota chyba bedzie jasna
To funkcjonuje tak :
W celu zmniejszenia problemow z zapalniem silnika na cieplo czy tez cieplym startem, w silniku G60 jest uzywany system korzystajacy z pompy paliwa i wentylatora chlodnicy.
System zalaczania wentylatora i pompy paliwa (pomp paliwa) jest tylko efektywny gdy silnik jest wylaczony i stacyjka jest w pozycji "OFF".
W temperaturze otoczenia powyzej 90 stopni , przelacznik (termo-switch) F37 (znajdujacy sie pomiedzy zaworem stabilizacji a regulatorem paliwa - niebieski czujnik) łaczy mase do jednostki sterujacej wentylatora (J138). Ze wzgledu na to uziemnienie , sterownik, wytwarza polaczenie miedzy konektorami 4/30 i 8/87. Wentylator pracuje na pierwszym biegu. W tym samym czasie , polaczenie 5/L w przekazniku dla pompy paliwa (J206) jest aktywowany.
Po dwoch minutach przekaznik pompy (J206) zamyka aktywne polaczenie miedzy 2/30 a 8/87, jezeli minimalne cisnienie 1,2 bara zostanie wykryte przez przelacznik instalacji cisnienia (F130) i istnieje przejscie miedzy konektorami 5/L i 1/P. (Jezeli nie ma cisnienia , przelacznik F130 jest otwarty). Cas opoznienia 2 minut i potwierdzenie minimalnego cisnienia 1,2 bara zapobiega wlaczeniu w przypadku jakis nieszczelnosci w ukladzie paliwowym.
Czas dla obu wykorzystywanych funkcji jest scisle okreslony i regulowany przez czasowke zintegrowana w sterowniku wentylatora (J138) do maxymanlnie 10 minut