Musi. Może spełniać i wyższe np 507.00Qubass pisze:musi spełniać normę VW 505.01
Tylko i wyłącznie.Qubass pisze:do tych silnikow tylko i wylacznie syntetyk
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Musi. Może spełniać i wyższe np 507.00Qubass pisze:musi spełniać normę VW 505.01
Tylko i wyłącznie.Qubass pisze:do tych silnikow tylko i wylacznie syntetyk
mój pompowtrysk jeżdzi na półsyntetyku 10W40 z normą 505.00 (bo przecież nie ma półsyntetyków 505.01)Qubass pisze:i jeszcze kolejne pytanie czy w takim razie niezaleznie od tego jaki przebieg ma auto przez caly czas leje sie do tych silnikow tylko i wylacznie syntetyk ?
Są syntetyki i półsyntetyki.mój pompowtrysk jeżdzi na półsyntetyku 10W40 z normą 505.00 (bo przecież nie ma półsyntetyków 505.01)
Croom pisze:Prosze jeszcze zwrócic uwage że nie wszystkie filtr tanie posiadaja zawór powrotny aby cały olej nie ściakał od razu do miski.
dimmer pisze:Croom pisze:Prosze jeszcze zwrócic uwage że nie wszystkie filtr tanie posiadaja zawór powrotny aby cały olej nie ściakał od razu do miski.
jakies wskazówki które go posaiadaja a które nie??
dziękuję kolego Croom za uzupełnienie tematu choć i tak to nie jest jeszcze wszystko na temat olejów, bo gdyby ktoś miał napisać odrazu całą prawde o olejach to powstał by z tego niezły referat którego i tak większość forumowiczów nie pojęła by go po jednokrotnym przeczytaniu bo jak by doszli do jego końca to już by zapomnieli o czym było na poczatku. Generalnie starałem się przekazać podstawową informację o olejach bo widzę u kolegów wielki bałagan w głowie na ich temat.Croom pisze:99% 505.01 to półsyntetyki oparte na bazach HC + IIIgr
to jest raz a dwa ile procent kierowców wymienia olej i filtry na czas ? nie wiem czy 1/4, dlatego większość autCroom pisze:Mozna lac syntetyk nawet do auta z przebiegiem 500 000km ale pod warunkiem że silnik nie jest skatowany kiepskimi tanimi olejami.
Ja polecam TYLKO filtry MANN-a oraz Knechta.jakies wskazówki które go posaiadaja a które nie??
bo nie opłacało się Polakom sprowadzać dobrego oleju do aut montowanych w kraju więc podpisali umoweCroom pisze:w Polkowicach gdzie montują silniki do VW zrezygnowali niestety z zalewania fabrycznie olejami Fuchs na rzecz Castrola.
bikerxc pisze:jeżeli silnik nigdzie nie cieknie i nie bierze oleju można mu wlać półsyntetyka
jasnowidzem nie jestem, jeden i drugi wyglądają podobnie napisz odrazu jak wiesz coś bliżej na temat pochodzeniaCroom pisze:Panowie który oryginalny prawy czy lewy , to taka zagadka
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 191 gości