4 Problemy golf III ABF

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
zbyszki
Nowicjusz
Nowicjusz

4 Problemy golf III ABF

Post autor: zbyszki » czw kwie 28, 2011 16:37

Witam! Zwracam sie do Was szanowni koledzy z prośbą o pomoc w rozwiązaniu tak jak w tytule czterech problemów mojego "gulfa". Szukałem na forum ale wiecie jak to jest nie zawsze można znalezc jednoznacznej odpowiedzi na swoje pytania. Od roku jestem szczesliwym posiadaczem GTI ale dopiero w tym sezonie bede mogł sie nim nacieszyć. Z racji tego, ze pierwszy problem dotyczy silnika wiec w tym dziale umieściłem i resztę a oto one:

1. Silnik ciężko odpala na ciepłym, trzeba 2 razy zakręcić i na wcisnietym do oporu gazie

2. Po rozgrzaniu silnika do 90*C wydaje mi się ze traci moc, rano jak ruszam to lepiej z 2jki bo tak zrywa przyczepnosc dosłownie rakieta a wczoraj wieczorem mialem biede dojsc audi A6 1.9TDi

3. Hamulce. Wymieniłem tarcze przód i tył na nawiercane i nacinane od "MIKODY" klocki ATE, nowy płyn a hamulca jak nie było tak nie ma dopiero jak się "przypieką" to widać poprawe. Wcześniej jeździłem clio i tam wystarczylo musnąć pedał i auto dęba stawało a tu trzeba naprawde pedał docisnąć ostro. Czy ten typ tak ma??

4. Kolejny problem polega na wynoszeniu tyłu w zakrętach, najgorzej gdy mam doczynienia z szybkim lewym, prawym a i na rondzie tez auto bokiem leci oczywiście nie mówie ze jest to spokojna jazda ale znowu też nie przesadnie szybka. Byłem na przeglądzie wszystko w zawiasie ok. Podejżewam opony sa to 2 letnie Michelin Exalto PE2 195 50 15

5. Ostatni to już chyba moj najwiekszy problem :) jak podciągnąć ręćzny jeśli juz regulacja przy lewarku jest na maxa?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Moj pojazd to Golf III GTI ABF 92r. 5d

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Re: 4 Problemy golf III ABF

Post autor: marcin7x5 » pt kwie 29, 2011 09:13

zbyszki pisze:1. Silnik ciężko odpala na ciepłym, trzeba 2 razy zakręcić i na wcisnietym do oporu gazie
Sprawdź czujnik temp wody czy aby nie oszukuje i nie zalewa silnika.
zbyszki pisze:5. Ostatni to już chyba moj najwiekszy problem jak podciągnąć ręćzny jeśli juz regulacja przy lewarku jest na maxa?
Wymienić bębny / szczęki ew linki od ręcznego są już wyciągnięte.

Awatar użytkownika
herbiasty
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: 4 Problemy golf III ABF

Post autor: herbiasty » pt kwie 29, 2011 23:24

1. Silnik ciężko odpala na ciepłym, trzeba 2 razy zakręcić i na wcisnietym do oporu gazie

2. Po rozgrzaniu silnika do 90*C wydaje mi się ze traci moc, rano jak ruszam to lepiej z 2jki bo tak zrywa przyczepnosc dosłownie rakieta a wczoraj wieczorem mialem biede dojsc audi A6 1.9TDi
Ad. 1 i 2 jak kolega wyzej pisał sprawdż czujnik t. wody ten co jest wkrecany w blok oraz zawor jalowych obrotow.. lekko wcisniety tez odpala czy tylko na maxa??
3. Hamulce. Wymieniłem tarcze przód i tył na nawiercane i nacinane od "MIKODY" klocki ATE, nowy płyn a hamulca jak nie było tak nie ma dopiero jak się "przypieką" to widać poprawe. Wcześniej jeździłem clio i tam wystarczylo musnąć pedał i auto dęba stawało a tu trzeba naprawde pedał docisnąć ostro. Czy ten typ tak ma??
Ten typ tak ma :/ niestety serwo nie jest elektryczne tylko na podcisnienie z dolotu, oraz mozesz miec zapieczone zaciski i ciezko chodza..

5. Ostatni to już chyba moj najwiekszy problem :) jak podciągnąć ręćzny jeśli juz regulacja przy lewarku jest na maxa?
Mozliwe ze linki sa ponaciagane, sproboj jeszcze poluzowac troche zaciagnac kilka razy reczny na maxa
i znow podkrecic ..

RC-Motorsport
https://www.facebook.com/RCmotorsport.Rafal.Cyprys" onclick="window.open(this.href);return false;

Sroka na fejsie:

https://www.facebook.com/Scirocco-53B-b ... 581737776/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

4 Problemy golf III ABF

Post autor: Duber » sob kwie 30, 2011 19:45

zbyszki pisze:wczoraj wieczorem mialem biede dojsc audi A6 1.9TDi
a to koniecznie trzeba byc lepszym od klekota w A6?
zbyszki pisze:Wymieniłem tarcze przód i tył na nawiercane i nacinane od "MIKODY" klocki ATE
pojezdziles juz troche na tym?dotarły sie(ułożyły) klocki tarcze?
herbiasty pisze:Ten typ tak ma :/
fakt pierwszy raz po kupnie auta jak dalem buta i przyszlo mi zahamowac to sie zdziwiłem :hmm: a z ciekawosci jakie masz tarcze 280 czy 288?
zbyszki pisze: polega na wynoszeniu tyłu w zakrętach
mam barumki z tyłu,to jest jazda bokami na eskach.nikomu ale to nikumu nie polecam barumek chyba ze do driftu przy predkosciach 50-60km/h
na zimowkach tego nie mam wiec mysle ze to wina opon

Awatar użytkownika
zbyszki
Nowicjusz
Nowicjusz

4 Problemy golf III ABF

Post autor: zbyszki » wt maja 03, 2011 10:36

Podłączyłem ostatnio auto pod VAGa i wyskoczyły błędy: czujnik przepływu masy powietrza oraz czujnik halla wiec moze to bedzie przyczyną tego odpalania. Jedyne oznaki tej usterki jakie zauważyłem to falowanie wolnych obrotów ale tylko przez chwile. Kolego herbiasty otóż różnie to bywa raz odpali na wcisnietym na maxa a raz na lekko docisnietym. Jeśli chodzi o hamulce to sa już dotarte jezdze na nich jakies 8 miesiecy więc widze ze nic się już w tej kwestii nie da zrobić. Co do ich rozmiaru to nie wiem zleciłem tylko mojemu mechanikowi ich wymianę. Ręczny to dzieki za porade chyba faktycznie przez 19lat mogły się linki wyciągnąć :). Opony będą najprawdopodobniej przyczyną "driftowania" przednionapędowym autem tak wiec nie polecam ich zakupu.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

4 Problemy golf III ABF

Post autor: Paweł Marek » śr maja 04, 2011 23:19

Pierwszy czujnik jest w sterowniku silnika idzie do niego węzyk podciśnieniowy, sprawdź ten wężyk i jego króćce czy drożny i szczelny. Hall to zależy, na zgaszonym zwykle wychodzi błąd, na odpalonym nie powinien - jak sprawdzałeś?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
zbyszki
Nowicjusz
Nowicjusz

4 Problemy golf III ABF

Post autor: zbyszki » czw maja 05, 2011 14:24

VAGa podłączałem na zgaszonym silniku tak wiec dzisiaj sprawdze na odpalonym

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”