Klimatyzacja nie uruchamia się
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
No więc tak. GOLF MK4, klimatyzacja ręczna. Włączam przycisk klimatyzacji - świeci się światełko, obroty się podwyższają, daję pokrętło temperatury na maksymalne chłodzenie, ale nie chłodzi. Klimatyzacja jest po czyszczeniu, sprawdzono szczelność układu i ilość czynnika. Wczoraj działała, dzisiaj przestała. Podjechałem do punktu, gdzie robię przeglądy klimatyzacji i stwierdzono, że nie włącza się sprężarka, gdyż jest na niej zbyt niskie napięcie (mechanik podał, że 3V). Stwierdził, że problem tkwi w elektryce, prawdopodobnie w którymś z czujników. Proszę o jakieś pomocne sugestie, co to może być, czy to faktycznie jakiś czujnik, gdzie tego szukać i jak to samemu szybko naprawić (potrzebuję wóz na czwartek i ze świeczką mi szukać jutro kogoś, kto to zrobi od ręki).
No więc tak. GOLF MK4, klimatyzacja ręczna. Włączam przycisk klimatyzacji - świeci się światełko, obroty się podwyższają, daję pokrętło temperatury na maksymalne chłodzenie, ale nie chłodzi. Klimatyzacja jest po czyszczeniu, sprawdzono szczelność układu i ilość czynnika. Wczoraj działała, dzisiaj przestała. Podjechałem do punktu, gdzie robię przeglądy klimatyzacji i stwierdzono, że nie włącza się sprężarka, gdyż jest na niej zbyt niskie napięcie (mechanik podał, że 3V). Stwierdził, że problem tkwi w elektryce, prawdopodobnie w którymś z czujników. Proszę o jakieś pomocne sugestie, co to może być, czy to faktycznie jakiś czujnik, gdzie tego szukać i jak to samemu szybko naprawić (potrzebuję wóz na czwartek i ze świeczką mi szukać jutro kogoś, kto to zrobi od ręki).
Sterownik klimy pod akumulatorem albo upalone/zaśniedziałe/przegnite kable doprowadzające napięcie do lub z tego sterownika. Miałem identyczna sytuacje i winnym okazał sie zgniły na długości 10cm kabel.
Golf III 1.8 90 KM '94 -> Audi A6 1.9 TDi 131 KM '02 -> Golf IV 1.9 TDi 101 KM '02
Jutro sprawdzę. Gdyby to było to, wówczas da się ten kabel normalnie wymienić? Jest do niego łatwy dostęp?
moze byc jeszcze czujnik cisnienia wtedy tez Ci ze zaloczy sprezarki.. a zalacz Ci mechanik sprezarke na krotko zeby sprwdzic czy w tedy chlodzi? podlaczes pod vaga? moze jakisblad wywalilo jakiego czujnika? bo jak by sprezarka dziala a by nie chlodzilo to na 99% osuszacz ja tak mialem.. teraz jest super 5*C mam z kratek
Osuszacz wymieniany był w zeszłym roku. Mechanik go sprawdzał i jest w porządku, ale faktycznie, sprężarki na krótko nie załączał.
sprawdz vagiem moze jakis blad wyjdzie to zaczniesz od tego, zeby nie szukac w Ciemno..
a noi bespieczniki sprawdziles i przekaznik klimatyzacji jest tego kilka tam gdzie masz ten mol sreojacy wtylatorami i w skrzynce z bezpicznikami..
Re: Klimatyzacja nie uruchamia się
W manulalnej klimie nie masz opcji zeby sie polaczyc VAG tylko w climatronikusiman20 pisze:sprawdz vagiem moze jakis blad wyjdzie to zaczniesz od tego, zeby nie szukac w Ciemno..
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej jest dobry bo pali mu sie klawisz od AC ewentulalnie na akumulatorze bezpiecznik sprawdz Na potrzybiu masz czujnik od klimy z prawej strony od wycieraczek podnies potrzybie plastikowe i zobacz czy piny tego czujnika nie sa zasniedziale
Ostatnio zmieniony wt maja 10, 2011 22:47 przez jeryk10, łącznie zmieniany 1 raz.
Swap instalacji z grupy VAG .
Aaa to nawet niewiedzialem, myslalem ze tez sie da .. zawsze podlaczalem pod vaga klime zeby ja sprawdzic noi ale rzeczywiscie mam u siebie climatronic.. sorki za wprowadzenie w blad
w pierwszym poście piszesz że świeci Ci się światełko i dajesz pokrętłem na maxa a to znaczy że nie masz climatronika bo w climatroniku nie ma pokręteł ani światełek.A co do usterki to tak jak radził stuwaczalbo przegniłe kable albo sterownik wentylatorówsiman20 pisze:Aaa to nawet niewiedzialem, myslalem ze tez sie da .. zawsze podlaczalem pod vaga klime zeby ja sprawdzic noi ale rzeczywiscie mam u siebie climatronic.. sorki za wprowadzenie w blad
zikr6 a ty wogole ogarniasz temat przczytales wogole od poczatku??? przeciez nie ja zakladalem temat! a tam kolega wyraznie napisal ze klimatyzacja reczna.. ja mam w mk3 climatronic.. a niewiedzialem tego ze ze zwykla klimatyzacja vag sie nie laczy.. moze wypada poczytac od poczatku?