[MK3 AHU] kąt wtrysku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 AHU] kąt wtrysku
Witam
jak moge sprawdzic czy mam dobrze ustawiny kat wtrysku? VAG raczej mi tego nie wykaze. I jak sprawdzic wtryskiwacze?
[ Dodano: Pią Cze 09, 2006 09:46 ]
moze ktos sie orientuje czy wagiem sprawdze kat wtrysku? Jak tak to jaka to jest opcja? I czym go skorygowac w razie potrzeby?
jak moge sprawdzic czy mam dobrze ustawiny kat wtrysku? VAG raczej mi tego nie wykaze. I jak sprawdzic wtryskiwacze?
[ Dodano: Pią Cze 09, 2006 09:46 ]
moze ktos sie orientuje czy wagiem sprawdze kat wtrysku? Jak tak to jaka to jest opcja? I czym go skorygowac w razie potrzeby?
Ostatnio zmieniony pt paź 06, 2006 16:45 przez Komas, łącznie zmieniany 1 raz.
Przy pomocy vaga w bardzo prosty sposób to sprawdzisz!
Najpierw nagrzej silnik do 90 stopni.
Podłącz vaga(pełną wersję) i wchodzisz w silnik nastawy podstawowe i tam w prawym dolnym rogu jest przycisk TDITiming
Włączasz go i obserwyjesz wykresik. Jeśli punkt oscyluje wokół zielonej lini jest ok.
Co do wtryskiwaczy to bez wykręcenia ich raczej ich nie sprawdzisz.
Pozdrawiam.
Najpierw nagrzej silnik do 90 stopni.
Podłącz vaga(pełną wersję) i wchodzisz w silnik nastawy podstawowe i tam w prawym dolnym rogu jest przycisk TDITiming
Włączasz go i obserwyjesz wykresik. Jeśli punkt oscyluje wokół zielonej lini jest ok.
Co do wtryskiwaczy to bez wykręcenia ich raczej ich nie sprawdzisz.
Pozdrawiam.
VW w sercu
na co dzień MB W210 3.2 CDI
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA
I tu się nie zgodzę gdyż zaopatrując się w przewód wysokociśnieniowy tworzący przedłużkę podpinamy wtryskiwacz i wkładamy do jakiegoś pojemnika najlepiej metalowego. sadzamy kolegę za kółkiem i karzemy mu odpalić auto. Bedzie kuleć ale chodzić a my obserwujemy czy z wszystkich trzech otworków wydobywa się paliwko.Corvax pisze:po wykreceniu również
Nie zrobimy tego z trzecim wiadomo czujnik.
Można również wykręcić i zanieść do zakładu gdzie naprawiają wtryski i tam nam sprawdzą.
To miałem na myśli.
Pozdro.
[ Dodano: Sob Cze 10, 2006 02:03 ]
VAGCOM skrakowany do pełnej wersji.HellMan pisze:O jakim programie (dokładnie) mówisz?bigozz pisze:Podłącz vaga(pełną wersję)
VW w sercu
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA
Owszem w ten sposób mozna sobie sprawdzic zwykle wtryskiwacze z TD, natomiast w TDI sa wtryskiwacze dwuspręzynowe i faktycznie tak jak napisales mozna sobie poobserwowac czy z otworków wydobywa sie paliwo - ale sprawdzeniem wtryskiwaczy bym tego nie nazwałbigozz pisze:I tu się nie zgodzę gdyż zaopatrując się w przewód wysokociśnieniowy tworzący przedłużkę podpinamy wtryskiwacz i wkładamy do jakiegoś pojemnika najlepiej metalowego. sadzamy kolegę za kółkiem i karzemy mu odpalić auto. Bedzie kuleć ale chodzić a my obserwujemy czy z wszystkich trzech otworków wydobywa się paliwko.
Można również wykręcić i zanieść do zakładu gdzie naprawiają wtryski i tam nam sprawdzą.
To miałem na myśli.
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
to nie ta epoka !bigozz pisze:I tu się nie zgodzę gdyż zaopatrując się w przewód wysokociśnieniowy tworzący przedłużkę podpinamy wtryskiwacz i wkładamy do jakiegoś pojemnika najlepiej metalowego. sadzamy kolegę za kółkiem i karzemy mu odpalić auto. Bedzie kuleć ale chodzić a my obserwujemy czy z wszystkich trzech otworków wydobywa się paliwko.Corvax pisze:po wykreceniu również
To miałem na myśli.
jak znajdziesz taki zaklad podaj jego nazwe i miejscowosc j osobiscie znam tylko 1 w Polsce
I tu się mylisz!
W moim mieście zanam 3 zakłady wykonujące taką usługę.
Wtryski można regenerowa jeśli się mylę to mnie popraw.
Mój mechanik ma wspaniały przyżąd do którego podkręcasz wtryskiwacz i reczną pompką przetłaczasz mu paliwo w dużych ilościach a nie znikomych jak w silniku. Pozwoli to na ich przeczyszczenie i odetkanie zatkanych dysz.
W moim mieście zanam 3 zakłady wykonujące taką usługę.
Wtryski można regenerowa jeśli się mylę to mnie popraw.
Mój mechanik ma wspaniały przyżąd do którego podkręcasz wtryskiwacz i reczną pompką przetłaczasz mu paliwo w dużych ilościach a nie znikomych jak w silniku. Pozwoli to na ich przeczyszczenie i odetkanie zatkanych dysz.
VW w sercu
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA
bigozz, jak Ci mówi pare osób że garażowym sposobem nie sprawdzisz wtrysków od tdi to uwierz na słowo, bo jesli bedziesz sie chciał przekonać to bedzie boleć. Tak samo nie zregenerujesz ich w taki sposób jak zwykłych wtrysków - do niedawna tylko bodaj centralny serwis R.Bosh Polska miał przyrząd do sprawdzania i regeneracji wtrysków dwusprezynowych.
To o czym piszesz to dobry sposób sprawdzania wtryskiwaczy w starych kiblach, w tdi to nie zadziala.
A czy pozwoli na sprawdzenie przy jakim cisnieniu nastepuje wtrysk wstepny i zasadniczy? Czy jest w stanie stwierdzic czy paliwo jest rozpylane w sposób optymalny?bigozz pisze:Mój mechanik ma wspaniały przyżąd do którego podkręcasz wtryskiwacz i reczną pompką przetłaczasz mu paliwo w dużych ilościach a nie znikomych jak w silniku. Pozwoli to na ich przeczyszczenie i odetkanie zatkanych dysz.
To o czym piszesz to dobry sposób sprawdzania wtryskiwaczy w starych kiblach, w tdi to nie zadziala.
Pozdor
- hanti
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Komas,
Jedna rada jak chcesz ustawić kąt i dokładnie to moge ci dać namiary na serwisy - sprawdzone. Co doo tych metod na sprawdzanie wtrysków to sorry chłopaki ale tak możecie co najwyżej sprawdzić czy jest drożny.
Jedna rada jak chcesz ustawić kąt i dokładnie to moge ci dać namiary na serwisy - sprawdzone. Co doo tych metod na sprawdzanie wtrysków to sorry chłopaki ale tak możecie co najwyżej sprawdzić czy jest drożny.
jak już jest zabity to tylko wymieniać na nowe bo mu raczej nic nie pomożebigozz pisze:Mój mechanik ma wspaniały przyżąd do którego podkręcasz wtryskiwacz i reczną pompką przetłaczasz mu paliwo w dużych ilościach a nie znikomych jak w silniku. Pozwoli to na ich przeczyszczenie i odetkanie zatkanych dysz.
Sorry kolego ale te stare "kible" są również dosyć czułe i na zajechanych wtryskach, które leją i ne dają dobrego ciśnienia wtrysku zbytnio nie pojeździsz ( oczywiście nie są tak delikatne jak w TDI)Corvax pisze:To o czym piszesz to dobry sposób sprawdzania wtryskiwaczy w starych kiblach, w tdi to nie zadziala.