[MK3 AHU] kąt wtrysku

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Komas
....::::VW GOLF::::....

Post autor: Komas » pn cze 12, 2006 07:46

dzieki, jakbyś mial to odrazu podaj numery telefonow
Pozdrawiam

[img]http://images2.fotosik.pl/231/bf2e679f88c976ca.gif[/img]

Awatar użytkownika
bigozz
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bigozz » pn cze 12, 2006 07:54

czy ja napisałem że można sprawdzić ciśnienie otwarcia czy je naprawić.
NIE!!!!
Napisałem że można sprawdzić drożność i czy się otwieraja a nie przy jakim ciśnieniu się otwierają. Nie pisałem też więc że przy pomocy tego narzędzia można je naprawić. Koleś prosił o radę jak je sprawdzić a to że może kupić nowe to nie porada! On sam to wie. Więcd dajcie se spokuj z takimi poradami.

VW w sercu
na co dzień MB W210 3.2 CDI
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » pn cze 12, 2006 08:51

bigozz pisze:Koleś prosił o radę jak je sprawdzić a to że może kupić nowe to nie porada!
Ale co sprawdzisz - czy sa drożne???? Przecież to kompletnie o niczym nie świadczy!

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

Awatar użytkownika
bigozz
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bigozz » pn cze 12, 2006 10:27

1. drożne czyli paliwo rozpryskiwane jest w komorze spalania równomiernie!
2. czy się wogóle otwierją!

Nic więcej.

A co do kąta początku tłoczenia to sprawdzenie i regulacja jest bardzo prosta nie wiem dlaczego chcesz za to komuś bulić jeśli możesz to zrobić sam.

Pytanie dla kolegi corvaxa.
Ten post ukazał się 23 maja a ja dałem pierwszą odpowiedź 09 czerwca. Skoro taki z ciebie specjalista to dlaczego wcześniej nie udzieliłeś tu odpowiedzi tylko dopiero krytycznie wypowiedziałeś się co do mojej. Pomaganie nie polega na krytykowaniu innych tylko udzielaniu się na forum.

Temat wtryskiwaczy uważam za zamkięty.
Komas,
A co do kąta wtrysku to raczej zacznij samemu nic nie sknocisz sprawdzając a siano w kieszeni. Jak by co to pisz a ja ci udzielę wskazówek co i jak.

VW w sercu
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » pn cze 12, 2006 11:17

bigozz pisze:Ten post ukazał się 23 maja a ja dałem pierwszą odpowiedź 09 czerwca. Skoro taki z ciebie specjalista to dlaczego wcześniej nie udzieliłeś tu odpowiedzi tylko dopiero krytycznie wypowiedziałeś się co do mojej.
Z prostej przyczyny, mimo że często jestem na forum to niestety nie jestem w stanie ogarnąc wszystkich tematów jakie sie pojawiaja - jesli spadnie dalej niz na 1 strone to go nie zobaczę :), a skoro go wyciągnaleś na wierzch to sie wypowiedziałem :P
bigozz pisze:Pomaganie nie polega na krytykowaniu innych tylko udzielaniu się na forum.
Jesli chodzi o udzielanie to staram sie jak moge, a co do krytyki to mysle ze zbytnio to wziałes do siebie, nie wypowiadałem sie po to by Ciebie krytykowac, tylko uświadomic Ci i innym że wtryskiwaczy do TDI nie jesteś w stanie sprawdzić samemu ani w warsztacie w którym sprawdzają reczna pompką - to sa wtryskiwacze dwuspręzynowe o cisnieniu otwarcia 180/190, wtrysk pilotujacy ma 15-20% dawki zasadniczej, do tego dochodzi jeszcze jakosc rozpylenia paliwa. Są podobno przystawki do próbnika PRW-3, które to umozliwiają, tak samo jak zestawy regenerujące do wtrysków, na jeden wtryskiwacz jest to końcówka wtrysku, przekładka, tuleja zderzakowa i kalibrowany trzpień naciskowy. Cena takiego kompletu przekracza cene nowego wtryskiwacza, bo ostatnio mozna je dosc tanio kupić.

To o czym piszesz:
bigozz pisze:1. drożne czyli paliwo rozpryskiwane jest w komorze spalania równomiernie!
2. czy się wogóle otwierją!
to sprawdzanie organoleptyczne - czyli na oko - wtrysk wielofazowy moze bez problemu przejśc taki test a po założeniu do auta bedzie kupa.

Tak na marginesie dwuspręzynowe wtryski to jeszcze małe piwo - jazda zaczyna sie przy wtryskach systemu CR.

Pozdor

Awatar użytkownika
wolf243
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: wolf243 » pn cze 12, 2006 12:31

bigozz pisze:Przy pomocy vaga w bardzo prosty sposób to sprawdzisz!
Najpierw nagrzej silnik do 90 stopni.
Podłącz vaga(pełną wersję) i wchodzisz w silnik nastawy podstawowe i tam w prawym dolnym rogu jest przycisk TDITiming
Włączasz go i obserwyjesz wykresik. Jeśli punkt oscyluje wokół zielonej lini jest ok.
Co do wtryskiwaczy to bez wykręcenia ich raczej ich nie sprawdzisz.
Pozdrawiam.
Witam
Mi po podpięciu wyszło cuś takiego ?? Lata wokół niebieskiej linii. To dobrze czy niekoniecznie :hmm: ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

[size=125][b]NOTEBOOKI [color=#FF0000]I[/color][color=green]B[/color][color=blue]M[/b][/color] seria [b]T[/b][/size]

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » pn cze 12, 2006 12:50

dobrze

Pozdor

Awatar użytkownika
bigozz
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bigozz » pn cze 12, 2006 13:13

to dobrze a przy jakiej temp. silnika?

[ Dodano: Wto Cze 13, 2006 00:15 ]
w wątku który przytoczyłeś się pomyliłem wykres powinien chodzić wokół tej środkowej lini czyli niebieskiej.
Pozdrawiam i sorki.

VW w sercu
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA

Awatar użytkownika
wolf243
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: wolf243 » pn cze 12, 2006 13:48

bigozz pisze:to dobrze a przy jakiej temp. silnika?
Pomiar był robiony przy temp. płynu chłodzącego powyżej 80 stopni.

Pytałem czy mam dobrze ustawiony, bo na biegu jałowym wartość w bloku zerowym (odczyt z VAG'a) oscyluje w granicach 42-45. Gdzieś tu na forum czytałem, że powinno być znacznie więcej. Samochodzik z rana troszkę jakby dłużej kręci (2-3sek.) przed odpaleniem i myślałem, że może to jest przyczyną.
Ale skoro twierdzicie, że jes dobrze to się ciesze :grin:

Pozdrawiam

[size=125][b]NOTEBOOKI [color=#FF0000]I[/color][color=green]B[/color][color=blue]M[/b][/color] seria [b]T[/b][/size]

Awatar użytkownika
bigozz
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bigozz » pn cze 12, 2006 22:12

a nie masz czasami powietrza w węzykach doprowadzających paliwo?
Co z filtrem paliwa kiedy wymieniany?

VW w sercu
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA

Komas

Post autor: Komas » pn cze 12, 2006 23:12

wolf243, skad masz taki programik? Ja tez chce :)

[img]http://images2.fotosik.pl/231/bf2e679f88c976ca.gif[/img]

Awatar użytkownika
PaddyX
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PaddyX » wt cze 13, 2006 07:26

bigozz pisze:a nie masz czasami powietrza w węzykach doprowadzających paliwo?
Co z filtrem paliwa kiedy wymieniany?
Co masz na mysli z tym powietrzem bo mam powietrze w węzykach paliwa, filtr wymieniam praktycznie co pół roku. Czy to jest problem. układ sie musi gdzies zapowiettrzać, myślałem ze to z filtra ale jak dam więcej gazu i obserwuje to cały czas bombelki ciagnie.

Mam jeszcze jeden problem ostatnio zaczeła sie dziac dziwna rzecz, gdy silnik się rozgrzeje maksymalnie to wtedy na biegu jałowym spadaja mi obroty, auto jest troche słabsze, silnik pracuje równo ale dudni jak by dostawał zamało paliwa i miał zaraz zgasnąć. dodam ze po odpaleniu póki nie osiągnie temp mysle ze około 90C pracuje na właściwych obrotach i ładnie sie zbiera.

silnik to 1V 1.6TD Jetta II

...a ósmego dnia Bóg stworzył wariata !!!!

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » wt cze 13, 2006 08:25

PaddyX pisze:Co masz na mysli z tym powietrzem bo mam powietrze w węzykach paliwa, filtr wymieniam praktycznie co pół roku.
nie wiem jak jest w TD ale w TDI zawsze bedzie troche powietrza i nie ma sie co martwić

Pozdor

HellMan
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: HellMan » wt cze 13, 2006 09:24

Czy odczytując wartości z grupy 013 będę miał jakiś pogląd na stan silnika (kompresję)? Jeżeli tak to jakie wartości są zadowalające a od jakiego progu zaczynać się martwić?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”