MKII 1.6td Szarpanie na jałowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
MKII 1.6td Szarpanie na jałowym
Byłem na dniach u mechanika, który miał wyregulować i sprawdzić silnik. Silnik był mulasty (1v) i lekko wchodził w drgania na postoju. Po jego robocie silnik wyraźnie łatwiej wchodzi na obroty, lecz pojawiło się szarpanie, którego cięźko zdzierżyć przy nagrzanym silniku, a przy zimnym jest nie do zniesienia. Poza tym przy starcie ostro kopci, tak jakby nie palił na 1 gar. Mechanik przeczyścił jeden wtryskiwacz - podobno zanieczyszczony, oraz sprawdził świece, poduszki, wyregulował pompę wtryskową. Laik jestem, czego może to być powodem? Czy możliwe jest, że źle podłączył rurki z pompy do wtryskiwaczy? Do cylindra pierwszego dochodzi rurka z "A", a reszta już nie bardzo po kolei. Czy może tak być, czy też musi być A-pierwszy, B-drugi, itd.? Czy też wtryskiwacz skopany?
Bez obrotomierza to tylko na słuch (sposób domowy). Rozgrzej silnik do 90 st. i wtedy próbuj wkręcać śrubę ze sprężyną przy pompie. Ona jest w miejscy mocowania linki od ciędna (ssania) przyśpieszenia (oczywiście cięgno przyśpieszenia musi być schowane). Jeżeli to nie poskutkuje to niech Ci mechanik od pomp sprawdzi pompę, bo może wymagać regulacji i na pewno będzie miał obrotomież to Ci ustawi obroty. W dieslu sygnał obrotów podawanu jest z alternatora o ile pamiętam to chyba złącze "W" w alternatorze. Jakbyś miał dostęp do takiego obrotka to możesz sam ustawić. Obroty minimalne na rozgrzanym silniku to ok. 950, a na ssaniu ok 1050 obr./min.
Pozdrawiam
ps. wymieniłbym końcówkę tego czyszczonego wtryskiwacza ok 65 zł skoro już Ci go czyścił, bo taki objaw kopcenia to wtryskiwacz.
Pozdrawiam
ps. wymieniłbym końcówkę tego czyszczonego wtryskiwacza ok 65 zł skoro już Ci go czyścił, bo taki objaw kopcenia to wtryskiwacz.
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
Ja bym sprawdził wszystkie wtryskiwacze. Nigdy nie słyszałem o czyszczeniu wtryskiwacz w mk2 albo próba regulacji albo wymiana końcówki wtrysków (proponuje BERU dobre są). Co do kopcenia odpal samochód niech sie rozgrzeje i wciśnij gaz tak 1\3 i zobacz czy kopci cały czas. Jak tylko w pierwszym momencie to za duża dawka paliwa jest ustawiona ale tak może być. Ale jak kopci cały czas to sprawdz wtryski. Zobacz też filtr powietrza. Co zmiane oleju (co 7500 tyś) powineś zmieniać filtr powietrza.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
Za samo szarpanie odpowiadały zbyt niskie obroty, wtryskiwacze dobre. Teraz z kolei obroty są raczej za wysokie, a poza tym chyba źle wyregulowana pompa, bo wyciągnięcie przyspieszacza nie daje chyba takiego przyrostu obrotów jak kiedyś. Albo po prostu nie są już tak zauważalne. Spróbuję zmniejszyć "na ucho" obroty, bo nie mam sprzętu do tego.