Kontrolka Oleju - Miga 3x po starcie i gaśnie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
tak jak w temacie. na zapłonie świeci, po przekręceniu kluczyka 3 razy mrugnie i gaśnie. Wszystko ok, podczas jazdy nie zapala się. niedawno wymieniłem olej ale przed tym też tak było. od niedawno mam golfa, tam poprostu jest w tym aucie? 1.9 TDI 1994
Moje pierwsze auto - Golf
z tego co mi wiadomo to jest test układu, każdy VW tak ma podobno
jedni mówią ze to "normalne" a drudzy ze to usterka, ale niezbyt groźna i można jeździć z nią...
u mnie (1.4) zaczęła mrugać po wymianie oleju i filtru, wcześniej miałem krotki filtr a obecnie jest troche dłuższy
i po odpaleniu ( nie zawsze)ale czesto mrugnie od 1 do 3 razy tylko na zimnym silniku.
u mnie (1.4) zaczęła mrugać po wymianie oleju i filtru, wcześniej miałem krotki filtr a obecnie jest troche dłuższy
i po odpaleniu ( nie zawsze)ale czesto mrugnie od 1 do 3 razy tylko na zimnym silniku.
- KamilP
- DieseL PoweR
A może po prostu ona gaśnie jak jest wystarczające ciśnienie oleju? Wiadomo, jak zimny olej to ciężej te ciśnienie uzyskać. U mnie latem miga max 3 razy, a w zimie to nawet trochę więcej. Z tego co na forum czytałem to dużo ludzi takie coś ma, szczególnie w dieslach bo w tym temacie raczej siedzę
Normalne. Nawet w instrukcji coś było.
miga do wyrównania ciśnienia po odpaleniu. Zimą olej jest gęstszy i dlatego miga chwilę dłużej.
poza tym
miga do wyrównania ciśnienia po odpaleniu. Zimą olej jest gęstszy i dlatego miga chwilę dłużej.
poza tym
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
ja też mam tak samo, po wymianie oleju kilka dni zgasła zaraz po odpaleniu, a teraz ju8ż jest tak jak było zawsze, kilka razy mruga. czytałem na forum że mozliwa jest wina filtra oleju- np jakaś podruba, przy6 następnej kupie oryginalnego boscha i zobaczę
Re: Kontrolka Oleju - Miga 3x po starcie i gaśnie
właśnie wiadomo że na odwrót przecież zimniejszy=bardziej lepki=łatwiej wytworzyć ciśnieniekamil12451 pisze:Wiadomo, jak zimny olej to ciężej te ciśnienie uzyskać.
MK3 ADZ->AGU
- KamilP
- DieseL PoweR
Ale gęstszy. Ale dobra może tak. Ale jak tak to czemu w zimie w wielu przypadkach dłużej miga niż latem, albo czemu na zimnym silniku mignie dajmy na to 2-3 razy, a na ciepłym raz i to nie zawsze?ssarna1 pisze:właśnie wiadomo że na odwrót przecież zimniejszy=bardziej lepki=łatwiej wytworzyć ciśnieniekamil12451 pisze:Wiadomo, jak zimny olej to ciężej te ciśnienie uzyskać.
Gęstość oleju się nie zmienia na tyle żeby cokolwiek odczuć. To, co większość z nas nazywa gęstością to lepkość. Gęstość to masa danej substancji w danej jednostce objętości.kamil12451 pisze:Ale gęstszy. Ale dobra może tak. Ale jak tak to czemu w zimie w wielu przypadkach dłużej miga niż latem, albo czemu na zimnym silniku mignie dajmy na to 2-3 razy, a na ciepłym raz i to nie zawsze?ssarna1 pisze:właśnie wiadomo że na odwrót przecież zimniejszy=bardziej lepki=łatwiej wytworzyć ciśnieniekamil12451 pisze:Wiadomo, jak zimny olej to ciężej te ciśnienie uzyskać.
Czemu dzieje się tak jak napisałeś? nie mam pojęcia. Może bardziej lepki zimniejszy olej uruchamia czujnik wysokiego ciśnienia poniżej 2000rpm.
MK3 ADZ->AGU
- Krystian GTD
- Ma gadane
Siema. U mnie też miga kontrolka zaraz po odpaleniu silnika 2-3 razy. Ale zauważyłem jak mam założony filtr oleju knecht to tylko zamruga raz. Na filtornie 2-3 razy. Zdania są podzielone na temat mrugnięć kontrolki. Ważne, że nie mruga podczas jazdy. Pozdro
- KamilP
- DieseL PoweR
Ooo właśnie, święte słowa, polać muKrystian GTD pisze:Ważne, że nie mruga podczas jazdy