Golf III 1.9 tdi 90 KM Coś hałasuje z pod maski
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam problem z moim Golfem III 1.9 TDI 90KM. Od kilku dni zaczął się dziwny charczący, szeleszczący hałas z pod maski. A tak dokładniej jakby dochodził on z okolic rozrządu, jakby się coś o coś ocierało. Nie wiem czy to jest wszystko w porządku ale te koła na których jest pasek trzęsą się. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
- gOOzOl
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
trzasc to sie moze pasek przez napinacz ktory sie skonczyl i halasuje, kola, a w zasadzie kolo glowne moze miec bicie przez wyrobiony klin na wale
Mogą rolki w rozrządzie szumieć, może to być pompa cieczy...
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Zrzuć pasek wielorowkowy i wtedy odpal silnik i zobacz czy objawy ustąpią - jeśli tak to spokojna głowa, źródło hałasu nie będzie w rozrządzie tylko w którymś z elementów osprzętu silnika albo tylko koła pasowego napędzanego paskiem wielorowkowym a wtedy bez paniki na spokojnie ręcznie kręcąc posprawdzaj co konkretnie i które koło hałasuje. Jeśli hałas nie ustąpi to wtedy trzeba zrzucić osłonę rozrządu i sprawdzić co tam się dzieje po odpaleniu silnika.
Ok dzieki jutro po pracy zaraz działam
Bo ten dzwięk zagłusza diesla w ogole.. Taki szum czy cos, gdy zwieksze obroty to takze przyspiesza ten szum i jest glosniej.. Patrzałem rozrząd tak mniej wiecej okiem i jest raczej w porzadku.. Wymienialem caly jakos przed 4 tyś. km temu.. wiec raczej chyba jest w porzadku.. Mozliwe ze to bedzie ta pompa wody.. Gdzie ona sie wgl znajduje ??
Bo ten dzwięk zagłusza diesla w ogole.. Taki szum czy cos, gdy zwieksze obroty to takze przyspiesza ten szum i jest glosniej.. Patrzałem rozrząd tak mniej wiecej okiem i jest raczej w porzadku.. Wymienialem caly jakos przed 4 tyś. km temu.. wiec raczej chyba jest w porzadku.. Mozliwe ze to bedzie ta pompa wody.. Gdzie ona sie wgl znajduje ??
- wandaltm
- Nowicjusz
Witam wszystkich
Nietypowe bo można kuku zrobić mojego golferowi :/
Otóż - na 90% obstawiam że siada mi pompa wody, silnik 1Z, 1.9TDI 90km, 94r. - objawy - głośna praca z okolic rozrządu ( tak jakby coś "charczało" ), podczas końcówki trasy dolałem łącznie 0.9l płynu bo cały czas uciekał i w ten sposób delikatnie dojechałem ok 50 km do domu, a rano pod domem plama płynu chłodniczego. Rozrząd zrobiony 1 000 km kompletny ale bez pompy - i szla...k mnie dzisiaj trafił
Pytanie - WASZYM ZDANIEM - czy delikatną jazdą ( do ok 90km/h ) przejadę bezpiecznie ok 60-70km trasy w nocy ? jak uważacie ? dolewałbym wody gdy braknie bo płyn i tak chce wymienić wraz z pompą na nowy ( pompa będzie Ruville lub SKF )
Dlaczego tak - ponieważ mam zaufanego mechanika od kilku lat i zrobi mi to dobrze, ale mam do niego wspomniane 70 km, a przy okazji kilka rzeczy mi pozmienia.
Drugie pytanie - w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego od wewnątrz mam jakieś naloty/syfy = ciężko ocenić stan płynu, czy ktoś ma jakiś patent aby to szybko i skutecznie oczyścić od środka ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie
Nietypowe bo można kuku zrobić mojego golferowi :/
Otóż - na 90% obstawiam że siada mi pompa wody, silnik 1Z, 1.9TDI 90km, 94r. - objawy - głośna praca z okolic rozrządu ( tak jakby coś "charczało" ), podczas końcówki trasy dolałem łącznie 0.9l płynu bo cały czas uciekał i w ten sposób delikatnie dojechałem ok 50 km do domu, a rano pod domem plama płynu chłodniczego. Rozrząd zrobiony 1 000 km kompletny ale bez pompy - i szla...k mnie dzisiaj trafił
Pytanie - WASZYM ZDANIEM - czy delikatną jazdą ( do ok 90km/h ) przejadę bezpiecznie ok 60-70km trasy w nocy ? jak uważacie ? dolewałbym wody gdy braknie bo płyn i tak chce wymienić wraz z pompą na nowy ( pompa będzie Ruville lub SKF )
Dlaczego tak - ponieważ mam zaufanego mechanika od kilku lat i zrobi mi to dobrze, ale mam do niego wspomniane 70 km, a przy okazji kilka rzeczy mi pozmienia.
Drugie pytanie - w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego od wewnątrz mam jakieś naloty/syfy = ciężko ocenić stan płynu, czy ktoś ma jakiś patent aby to szybko i skutecznie oczyścić od środka ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie
[b]Wandal(tm)[/b]rozebrać, złożyć, a później myśleć "co za śrubki mi zostały ? : )" niestety nie zawsze są możliwości do tej zabawy
- wandaltm
- Nowicjusz
Dodam jeszcze ... jaki płyn polecacie ? na pewno na bazie glikolu aby był mieszalny - teraz miałem chyba coolera ok 3-4 lat więc i czas na niego
[b]Wandal(tm)[/b]rozebrać, złożyć, a później myśleć "co za śrubki mi zostały ? : )" niestety nie zawsze są możliwości do tej zabawy
G12 czerwony Ori VW
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON