Klekot z silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Klekot z silnika
Mam golfa 1.8 ABS z 190 tys przebiegiem. Jakis czas temu zauważyłęm, że jak dodaje gazu to z silnika dobiega dziwny klekot taki. Na początku myślałem że to tłumik ale wszystko jest oki. Słychać zwłaszcza na zimnym silniku. Nie wiecie co to może być?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
generalnie jeśli coś jest zepsute to trzeba naprawiać.Popychacze też.Koszt szt do mk2 to ok 20-30 zeta, wymienić możesz- jeśli umiesz- sam.Lepiej to zrobić.Zużyte popychacze to zły luz zaworów.Jeśli już klekoczą to zużycie będzie postępowało dość szybko - wymieńOlek1979 pisze:zakładając że to popychacze zaworów to czy trzeba to naprawiac czy mozna z tym jeżdzić?
Łooomatko ale mu napisałeś, mógłbyś horrory kręcićdziechu pisze:Popychacz moze sie zablokowac w pozycji otwartej, co spowoduje ze zawor wpadnie do cylndra, prawdopodobnie urwie sie tlok i peknie wal korbowy. To z kolei moze byc powodem spalenia sprzegla a co za tym idzie rozwalenia przegubow i przednich reflektorow... lepiej wymien
Ja jeździłem rok na wywalonych popychaczach nic mi nie wypadło nie zablokowało i nie spaliło. Jeśli to niedawno zaczęło stukać to można trochę z tym pojeździć i uzbierać spokojnie kasę na naprawę.