Przegub wewnętrzny? Łożysko koła ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich. Problem dotyczy mojego VW, 1.9TDI 110hp AHF rocznik 98 końcówka. Otóż mam taki problem: jadąc mniej więcej prosto oraz jadąc w prawo przy prędkościach rzędu 80-110km/h słyszę taki wyraźny szum, jakby łożyska (wydaje mi się, że to z przodu samochodu słychać). Gdy jadę w lewo cały ten szum ustaje. Wymieniłem łożysko koła prawego, przy okazji drążek kierowniczy - szum jakby zmalał ale dalej występuje to denerwujące zjawisko. Myślałem, że to brak oleju w skrzyni na przechyłach - olej jest, po wykręceniu korka wlewno-kontrolnego wypływa.
Co sprawdzić ? Czego szukać ? Jakaś guma w zawieszeniu co powoduje wibracje ? Wymienić przegub w ciemno czy jak ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Co sprawdzić ? Czego szukać ? Jakaś guma w zawieszeniu co powoduje wibracje ? Wymienić przegub w ciemno czy jak ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Może łożysko w drugim kole , przegub raczej stuka , łatwo to wyczaić przy skręconych na max kołach przy ruszaniu
wymieniłem łożysko koła, przegub wewnętrzny, zewnętrzny, przy okazji drążek kierowniczy bo miał luz i dalej to samo - jakieś pomysły ?
Odgrzewam kotleta panowie mam podobny problem... pół roku temu wymieniłem jedno łożysko teraz wymieniłem drugie i dalej szumi gdy jadę prosto i nasila sie przy skręcie w prawo wykluczam przeguby zewnętrzne gdyż nie stukają przy skręcie, nie wiem jak się ocenia wewnętrzne... aha czy czasem nie jest to problem z dwumasem?? u mnie napewno do wymiany... w następnym tygodniu wymienię olej w skrzyni zobaczymy co się będzie działo
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Re: Przegub wewnętrzny? Łożysko koła ?
Moze to łozysko co wymieniłeś pół roku temu juz tez padło np.: przez złe zabicie.Bigos II pisze:Odgrzewam kotleta panowie mam podobny problem... pół roku temu wymieniłem jedno łożysko teraz wymieniłem drugie i dalej szumi gdy jadę prosto i nasila sie przy skręcie w prawo wykluczam przeguby zewnętrzne gdyż nie stukają przy skręcie, nie wiem jak się ocenia wewnętrzne... aha czy czasem nie jest to problem z dwumasem?? u mnie napewno do wymiany... w następnym tygodniu wymienię olej w skrzyni zobaczymy co się będzie działo
Takie części wymienia sie parami.
Pozdro
ZC
Łożysko jak narazie wykluczyłem, moim zdaniem jest dobrze założone no i nie żadna lipa tylko skf, po drugie słychać ze strony która robiona była teraz... specjalnie jeździłem też na miejscu pasażera zastanawiający temat... dziś zauważyłem jeszcze takie charakterystyczne delikatne chrobotanie... narazie wymienię dwumas i zobaczymy co będzie dalej
- Miel1
- Nowicjusz
- Kontakt:
Poczytaj kolego, może coś Ci z mojego postu się przyda. Miałem podobne objawy, u mnie wyło łożysko, w Twoim przypadku może być np cos nie tak z zawieszeniem. Podrzucam link.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=142&t=415550" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=142&t=415550" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
A powiedzcie panowie jak na 100% w aucie zdiagnozować które to łożysko jak wszystkie sposoby juz zawiodły a coś ewidentnie huczy?
-
- Forum Master
Jeżeli szumi przy skręcie w prawo obstawiam łożysko lewe. Możesz podnieść samochód i sprawdzić czy nie ma luzów.
Jestem po wymianie osłony przegubu wewnetrznego(strona kierowcy) wszystko zrobione wg. porad z forum ,ale pojawilo mi się stukanie przy nie równej drodze podczas jazdy na wprost ? Nie było tego wczesniej przegób rozebrałem,umyłem itd. przejechałem na nim 200km i czy za mało żeby smar doszedł wszedzie czy coś innego ?
Sprawdź czy nic ci się nie poluzowało. Nakrętka na sworzniu wahacza jak się zluzuje lub nie dokręci to wtedy występują stuki na nierównościach.