Nie działające szyby lustra oświetlenie wnętrza sporadycznie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!
Samochodzik Golf IV 2001 rok, 1,9 TDI 110 km.
W autku co jakiś czas blokują się szyby, lusterka i nie działa oświetlenie wnętrza (raz zdarzyło się, że zablokowały się szyby i oświetlenie w pozycji drzwi świeciło ciągle, tak jakby drzwi były otwarte, trzeba bylo wylaczyc na "0"). Guzik do zamykania i otwierania drzwi z panelu sterowania szyb chodzi normalnie.
Czyli tak, w momencie wystąpienia usterki:
1. Nie działa żadna szyba elektryczna (4 szyby)
2. Nie działają lusterka elektryczne
3. Nie działa w ogóle oświetlenie wnętrza (nawet lampki do czytania) raz zablokowało lampki w pozycji otwarte drzwi, świeciły ciagle az do recznego wyłączenia, nie działają lampki na boczkach oświetlajace wejscie i dioda koło rygielka
4. Nie podświetla żadnego guzika od sterowania szyb i lusterek, także od zamykania drzwi ale zamykanie działa
Reszta funkcji chodzi normalnie.
Problem pojawia się zazwyczaj na kilku minut, po czym wszystko wraca do normy i działa jak należy. Nie mogę tego powiazac z np jakims wjechaniem w dziure, zeby gdzies cos potrzaslo itp, czasem stojac na swiatlach nagle wszystko wraca do normy.
Ogladalem wiazki dochodzace do drzwi, wiazki w drzwiach, wygladaja na calkiem dobre. Masy do drzwi tez sa dokrecone.
Może ktoś coś podpowie?! Może wiecie jak to jest ze soba polaczone, te wszystkie lampki i sterowanie i podswietlenie szyb?! Skad biora wspolne zasilanie?!
Dodam że autko ma 4 szybki w EL, skladane lustra, tempomat, climatron, moduł komfortu na 2 wtyczki.
Znajomy typuje wlasnie modul komfprtu, ale po wypieciu go faktycznie oswietlenie wnetrza gasnie ale szybki działaja normalnie.
Gdyby ktos mial pomysła to dajcie znac!
Pozdrawiam i dzięki z góry za każdą pomoc!
Samochodzik Golf IV 2001 rok, 1,9 TDI 110 km.
W autku co jakiś czas blokują się szyby, lusterka i nie działa oświetlenie wnętrza (raz zdarzyło się, że zablokowały się szyby i oświetlenie w pozycji drzwi świeciło ciągle, tak jakby drzwi były otwarte, trzeba bylo wylaczyc na "0"). Guzik do zamykania i otwierania drzwi z panelu sterowania szyb chodzi normalnie.
Czyli tak, w momencie wystąpienia usterki:
1. Nie działa żadna szyba elektryczna (4 szyby)
2. Nie działają lusterka elektryczne
3. Nie działa w ogóle oświetlenie wnętrza (nawet lampki do czytania) raz zablokowało lampki w pozycji otwarte drzwi, świeciły ciagle az do recznego wyłączenia, nie działają lampki na boczkach oświetlajace wejscie i dioda koło rygielka
4. Nie podświetla żadnego guzika od sterowania szyb i lusterek, także od zamykania drzwi ale zamykanie działa
Reszta funkcji chodzi normalnie.
Problem pojawia się zazwyczaj na kilku minut, po czym wszystko wraca do normy i działa jak należy. Nie mogę tego powiazac z np jakims wjechaniem w dziure, zeby gdzies cos potrzaslo itp, czasem stojac na swiatlach nagle wszystko wraca do normy.
Ogladalem wiazki dochodzace do drzwi, wiazki w drzwiach, wygladaja na calkiem dobre. Masy do drzwi tez sa dokrecone.
Może ktoś coś podpowie?! Może wiecie jak to jest ze soba polaczone, te wszystkie lampki i sterowanie i podswietlenie szyb?! Skad biora wspolne zasilanie?!
Dodam że autko ma 4 szybki w EL, skladane lustra, tempomat, climatron, moduł komfortu na 2 wtyczki.
Znajomy typuje wlasnie modul komfprtu, ale po wypieciu go faktycznie oswietlenie wnetrza gasnie ale szybki działaja normalnie.
Gdyby ktos mial pomysła to dajcie znac!
Pozdrawiam i dzięki z góry za każdą pomoc!
-
- GREEN
- Kontakt:
witaj
poszukaj czegoś o mikrostyk mikroswitch na forum milion razy prawdopodobnie to będzie przyczyna ale jak już zamek kierowcy rozbierzesz to sprawdź bo ja miałem zerwane ścieżki na płytce drukowanej pozdrawiam użyj opcji szukaj u dołu strony
poszukaj czegoś o mikrostyk mikroswitch na forum milion razy prawdopodobnie to będzie przyczyna ale jak już zamek kierowcy rozbierzesz to sprawdź bo ja miałem zerwane ścieżki na płytce drukowanej pozdrawiam użyj opcji szukaj u dołu strony
Ostatnio zmieniony pt sie 19, 2011 11:53 przez Behemoth1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nie działające szyby lustra oświetlenie wnętrza sporadyc
Zastanawialem sie nad tym, ale powiedz mi, czy to miałoby wpływ na szyby elektryczne i lampki do czytania?
Bo rozumie ze mogłoby nie zapalac swiatelek w drzwiach i w podsufitce głównego gdyby mikrostyk byl padniety ale czy miałoby wpływ na reszte?
Bo rozumie ze mogłoby nie zapalac swiatelek w drzwiach i w podsufitce głównego gdyby mikrostyk byl padniety ale czy miałoby wpływ na reszte?
-
- GREEN
- Kontakt:
tak ma wpływ ja miałem naderwane ścieżkę i nie świeciło nic w środku nawet lampki do czytania, wnętrza i słoneczników nie było brzeczka jak zostawiłem zapalone światła przy otwartych drzwiach bez kluczyka w stacyjce i nie świeci lampka w drzwiach mogą nie działać lusterka i szyby może zamek się nie zamykać i wiele innych spraw jeszcze przy okazji
No to nie pozostaje mi nic innego jak rozebrać drzwi i zrobić podmianke zamka
Jak na złość od dwóch dni jest wszystko ok A wiadomo jak jest ok to czlowiek liczy ze sie samo zrobilo
i nie chce sie rozbierac
No ale zobaczymy co bedzie dalej.
Jak na złość od dwóch dni jest wszystko ok A wiadomo jak jest ok to czlowiek liczy ze sie samo zrobilo
i nie chce sie rozbierac
No ale zobaczymy co bedzie dalej.
-
- Nowicjusz
witam dobra podpowiedź z płytką elektryczną w zamku bo lubi tam się pojawiać zimne lutowanie,lub wadliwy mikro-wyłącznik również na tej płytce w zamku,co do szyb itd. to sprawdź czy jest dobra masa,bo i ona może być pasmem tych nieszczęść
w najgorszym przypadku przełamane przewody między drzwiami kierowcy a kabiną pojazdu
w najgorszym przypadku przełamane przewody między drzwiami kierowcy a kabiną pojazdu
Behemoth1987 pisze:tak ma wpływ ja miałem naderwane ścieżkę i nie świeciło nic w środku nawet lampki do czytania, wnętrza i słoneczników nie było brzeczka jak zostawiłem zapalone światła przy otwartych drzwiach bez kluczyka w stacyjce i nie świeci lampka w drzwiach mogą nie działać lusterka i szyby może zamek się nie zamykać i wiele innych spraw jeszcze przy okazji
Wow a może to też wystąpić w drzwiach pasażera?? U mnie wszystkie powyższe objawy powstały nagle, + nie działający czujnik deszczu i samościemnianie lusterka oraz podświetlenie wyświetlaczy przebiegu i mfa na liczniku świeci bardzo słabo. Obstawiałem brak jakiejś masy lub zasilania w obwodzie komfortu i że inną drogą zamyka się obwód, ale nie. Wszystko jest dobrze. Wszystkie bezpieczniki w aucie też sprawne (te przy przekaźnikach też)... Odpiąłem silnik od strony pasażera i szyba kierowcy zaczęła działać i centralny z przycisku w drzwiach kierowcy. POmyślałem, że to tam się porobiło i kupiłem z rozbitka sinik pasażera ze sterownikiem i po podpięciu to samo. Ale są ślady, że ktoś kiedyś grzebał w drzwiach pasażera przy zamku. Tylko jak zdjąć blachę z drzwi żeby dobrać się do zamka, skoro nie mogę opuścić szyby?? Nie rozwalę czegoś?? Bo nie chciałbym zbić szyby przy rozbieraniu...skorpionek pisze:witam dobra podpowiedź z płytką elektryczną w zamku bo lubi tam się pojawiać zimne lutowanie,lub wadliwy mikro-wyłącznik również na tej płytce w zamku,co do szyb itd. to sprawdź czy jest dobra masa,bo i ona może być pasmem tych nieszczęść
'99 e46 328ci na bogato i bokiem ;)
'99 multivan highline ACV na bardzo bogato ;)
'00 bora variant AHF automat na przebogato :D <--żonowóz
'04 Octavia kombi ASV na bardzo bogato na dupowóz po pracy
'17 kia venga 1,4/90 na bogato /służbowa = najlepsza do wszystkiego chociaż mega słaba ;)
'17 kia venga 1,4/90 na bogato /służbowa = najlepsza do wszystkiego chociaż mega słaba ;)
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
a ręcznie po wytarganiu silniczka nie da rady ??steniu4 pisze:skoro nie mogę opuścić szyby??
A no tego jeszcze nie wiem. Od 5 tygodni poza niedzielami pracuję po 12h i uwierz mi zanim wrócę do domu i się ogarnę to już nie mam siły zejść do auta. W sobotę mam wreszcie wolne i w planie grzebać pół dnia w poszukiwaniu usterki...Qto pisze:a ręcznie po wytarganiu silniczka nie da rady ??steniu4 pisze:skoro nie mogę opuścić szyby??
W sumie to logiczne. Teraz nie da rady bo silnik blokuje na przekładni ale po jego demontażu powinna zejść szyba na dół Dzięki za oświecenie bo naprawdę ostatnio mój mózg chwyta jak stary diesel na mrozie :/
-
- Nowicjusz
witam ten link powinien pomóc w demontażu zamka,co prawda po angielsku( jeśli masz google chrom to przetłumacz stronkę) ale są zdjęcia które dużo pomogą
http://www.taligentx.com/passat/mainten ... mechanism/" onclick="window.open(this.href);return false;
a tu drugi w razie gdyby coś się tam rozsypało
http://s85.photobucket.com/albums/k57/T ... 1QQtppZZ20" onclick="window.open(this.href);return false;
prawe i lewe drzwi rozbiera się podobnie
http://www.taligentx.com/passat/mainten ... mechanism/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://s85.photobucket.com/albums/k57/T ... 1QQtppZZ20" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- GREEN
- Kontakt:
skorpionek pisze:witam ten link powinien pomóc w demontażu zamka,co prawda po angielsku( jeśli masz google chrom to przetłumacz stronkę) ale są zdjęcia które dużo pomogą
rany człowieku używaj szukajki na forum
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=255090" onclick="window.open(this.href);return false;
po polsku tu masz
Może i trochę mojej winy bo nie napisałem, ale 27 sierpnia znalazłem kilka chwil i zrobiłem obie strony. Wyjąlem, wyczyściłem i złożyłem na sucho i śmiga! Poprzedni właściciel zalepił wszystko smarem z oliwą czy czymś podobnym... Wszystkie mikrostyki wyglądały podobnie. Zalepione tłuszczem do którego chętnie przyczepił się brud, kurz i inny syf... Teraz wszystko styka jak należy. Pozdr