Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
Ile wam pali diesel?
Malitek, niekoniecznie im słabszy tym mniej pali,
6 bieg jest dobry gdy jedziesz autostradą lub pokonujesz długie trasy
6 bieg jest dobry gdy jedziesz autostradą lub pokonujesz długie trasy
Ile wam pali diesel?
No właśnie bo dla mnie to nie ma różnicy czy kupie 90km czy 110 czy 115 bo i tak jeżdze jak jeżdzę liczy się dla mnie spalanie głównie.. awaryjność w sumie też .. ale ta raczej nie zależy od mocy
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
Re: Ile wam pali diesel?
czarnybrat, mam 6 biegów u siebie, i naprawdę sie częściej przydaje, a co do spalania to stwierdzenie ze im słabszy tym mniej pali jest bardz błędnę.
a z tym się w pełni zgadzamczarnybrat pisze:kupuj z tych 3 rzeczy w najlepszym stanie technicznym
Ile wam pali diesel?
SDI potrafi schodzić poniżej 4 litrów na setkę w trasie spełniając milion warunków - w rzeczywistości nikt ich nie spełnia i dlatego SDI palą tyle co TDI, a skoro palą tyle samo mając 30 a nawet 50KM mniej niż TDI to po co kupować SDI ??
Ano po to żeby nie mieć problemów z turbiną i ceregieli z nieumiejętnym użytkowaniem jej i całego silnika. Jeżeli TDI na VP uchodzą za bardzo twarde i żywotne silniki to SDI jest przy nich nieśmiertelny. DO tego liczy się kto i do czego to potrzebuje. I wcale nie do końca jest powiedziane że do emeryckiej jazdy bo zestopniowanie skrzyń biegów jest tak dobrane że autka te są bardzo żwawe jak na te 64KM. W budzie takiej Ibizy, Polo, Caddy czy nawet Mk3 daje na prawdę sporo frajdy z jazdy.
Wspomniana mułowatość i emeryckość SDI wynika najczęściej z faktu nieumiejętnego obchodzenia się z serwisem tych silników. Poprzestawiane rozrządy, kąty wtrysków, grzebanie w pompach itp... TDI po takim "melanżu" po prostu nie pojedzie i tyle. SDI będzie tłukł, walił, młócił ale odpali i będzie jechał.
Dobrze wyregulowany i ustawiony wolnossący diesel dynamiką potrafi dotrzymywać kroku nie jednemu TDI.
Ano po to żeby nie mieć problemów z turbiną i ceregieli z nieumiejętnym użytkowaniem jej i całego silnika. Jeżeli TDI na VP uchodzą za bardzo twarde i żywotne silniki to SDI jest przy nich nieśmiertelny. DO tego liczy się kto i do czego to potrzebuje. I wcale nie do końca jest powiedziane że do emeryckiej jazdy bo zestopniowanie skrzyń biegów jest tak dobrane że autka te są bardzo żwawe jak na te 64KM. W budzie takiej Ibizy, Polo, Caddy czy nawet Mk3 daje na prawdę sporo frajdy z jazdy.
Wspomniana mułowatość i emeryckość SDI wynika najczęściej z faktu nieumiejętnego obchodzenia się z serwisem tych silników. Poprzestawiane rozrządy, kąty wtrysków, grzebanie w pompach itp... TDI po takim "melanżu" po prostu nie pojedzie i tyle. SDI będzie tłukł, walił, młócił ale odpali i będzie jechał.
Dobrze wyregulowany i ustawiony wolnossący diesel dynamiką potrafi dotrzymywać kroku nie jednemu TDI.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- jarekkoval
- Forum Master
- Kontakt:
Ile wam pali diesel?
brachola mk3 1,9tdi 1z w trybie mieszanym nie wiecej niz 4,5l nawet z wlaczana klima. Sam jestem w szoku ale skrzynia jest przy nim bardzo dluga, 80km/h na piatym biegu i sie meczy
-
- Forum Master
Ile wam pali diesel?
Witam, ja po programie i modyfikacjach ostatni tankowane pod korek, weszło 52,75l i na tym zrobiłem 1015km. Wtryski 0,216, turbo AWX/ARL, kolektor ssący ARL, dolot BPX i program w Durasofcie, a i FMIC z opla fronterry. Dodam, że pomału nie jeździłem, trasa jakieś 300km, reszta to w koło komina i testowanie jak to chodzi po programie, czyli noga w podłodze.
Czyli według tej teorii
Pozdrawiam.
Czyli według tej teorii
powinien 9-10l spali, a tak nie jest.Im słabszy tym mniej spali
Pozdrawiam.
Tomek
Re: Ile wam pali diesel?
Golf III kombii TDI 90 koni silnik AHU (trasa Mazury-Zakopane-Słowacja, trzy osoby z pełnym bagażnikiem, jazda zgodnie z przepisami-prędkość) auto bez klimatyzacji.
Wyjazd zbiornik zatankowany do pełna (paliwo BP ON Ultimate, powrót tankowanie - wyszło 4.2 litra 100 kilometrów (przebieg auta jeżeli prawdziwy prawie 300 tyś. kilometrów)
Wyjazd zbiornik zatankowany do pełna (paliwo BP ON Ultimate, powrót tankowanie - wyszło 4.2 litra 100 kilometrów (przebieg auta jeżeli prawdziwy prawie 300 tyś. kilometrów)
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2011 21:31 przez seba899, łącznie zmieniany 1 raz.
Ile wam pali diesel?
A jeszcze zapomniałem miasto normalna jazda, odcinki od 3 do 8 kilometrów - tankuję 10 litrów- Orlen ON Verva lub BP ON Ultimate - spokojnie można przejechać 200 kilometrów. (AHU 90 koni Golf III kombii rok produkcji 1997, silnik bez wycieków, przeglądy silnika -lato co 9-10 tyś. km. -zima co 8 tyś. km. olej Mobil disel 10w40, w kraju przejechane około 100 tyś. kilometrów od sprowadzenia auta z Niemiec). Maksymalne spalanie - zima to 6,2 litra po mieście.
Spokojnie moge polecić auto z takim silnikiem-jeden minus to ten klekot silnika hehe.
Spokojnie moge polecić auto z takim silnikiem-jeden minus to ten klekot silnika hehe.
Ile wam pali diesel?
Mój poprzedni Caddy`lak z AHU pod maską też takie spalanie notował... 4,3 w trasie, do stówki to żaden wyczyn...
Raz mi się udało 3,7 na sto uzyskać... ale w to jakoś nikt dzisiaj uwierzyć nie chce że TDI potrafiło tyle spalić... A potrafiło...
Zimą, na dystansach do 3-4km i taplając się w 30cm zaspach do 7miu dochodził to max...
Dzisiaj tyle wpier... te super-wydajne CR`y ze 150-180KM na pokładzie z tej samej pojemności... latem !
Raz mi się udało 3,7 na sto uzyskać... ale w to jakoś nikt dzisiaj uwierzyć nie chce że TDI potrafiło tyle spalić... A potrafiło...
Zimą, na dystansach do 3-4km i taplając się w 30cm zaspach do 7miu dochodził to max...
Dzisiaj tyle wpier... te super-wydajne CR`y ze 150-180KM na pokładzie z tej samej pojemności... latem !
Ile wam pali diesel?
co do dywagacji na temat SDI TDI, moim zdaniem SDI to jakieś nieporozumienie. Tu nawet nie chodzi o użeranie się z turbiną, ale trzeba wziąć pod uwagę choćby bezpieczeństwo na trasie. Wyprzedzanie tym "wynalazkiem" jest paraktycznie nie do wykonania w bezpieczny sposób. Dlatego uważam że autka z tymi silnikami mają raczej zastosowanie typowo miejskie , i tam ta krótko zestopniowana skrzynia napewno się świetnie sprawdza. Jednak jak widzę na autostradzie golfa mkIV w kombi załadowanym po dach ze znaczkiem SDI na klapie to mi się słabo robi, to już uno miało lepszy stosunek mocy do masy :/
Ile wam pali diesel?
Wiesz, jak się człowiek zarazi ARL`em to wszystko co słabsze to od radu szajs
Ja wiele lat jeździłem wolnossącymi dieslami:
2x polonez Truck z siln. PSA
Peugeot 405 1.9D 69KM
Toyota Corolla 2.0D 75KM
Nissan Sunny 2.0D 75KM
i zwłaszcza 2 ostatnie dynamiką nie odstawały od 90-konnych TDI
SDI ma kolega w Polo 6N1. Jechałem tym do Grudziądza i z powrotem i byłem mocno pod wrażeniem co te "nędzne" 64-koniki potrafią wyczarować z tego auta.
Ja wiele lat jeździłem wolnossącymi dieslami:
2x polonez Truck z siln. PSA
Peugeot 405 1.9D 69KM
Toyota Corolla 2.0D 75KM
Nissan Sunny 2.0D 75KM
i zwłaszcza 2 ostatnie dynamiką nie odstawały od 90-konnych TDI
SDI ma kolega w Polo 6N1. Jechałem tym do Grudziądza i z powrotem i byłem mocno pod wrażeniem co te "nędzne" 64-koniki potrafią wyczarować z tego auta.
Ile wam pali diesel?
Piasek ale jest jeszcze jedna rzecz. Porównaj sobie masy tych aut z masą golfa IV. No coż, ja poprostu mam przed oczami kilka sytuacji które nie miałby miejsca gdyby dało się wyprzedzić cieżarówkę na odcinku mniejszym niż pół kilometra. A tak to wiadomo, wszystko jest dla ludzi, a że mnie pewne rzeczy nie przekonują, no cóż, każdy ma prawo do swojego zdania.