Dziwny dźwięk silnika proszę o diagnozę
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Dorobiłem się drugiego auta ze stajni VW do tej pory Mk2 1,3 benzyna.
Teraz Vw Polo 2000r.
Silnik 1.0 Mpi czasami klekoce na wolnych obrotach co słychać na samym początku filmu (mi przypomina to dźwięk tzw szklanek - miałem to w vw Golf mk2) ale nie zawsze jest tu ten dźwięk, druga sprawa to to że przy jeździe i przełączaniu biegów-wysprzęglaniu, jak i w momencie odpuszczenia gazu na danym biegu (kiedy hamuje się silnikiem) w przydziale w okolicach 3 tys obrotów jast słyszalne brzęczenie , żęrzenie-trudno to określić, na filmie słychać jak samochód się wkręca powyżej 2 tys do 3tys obrotów-przegazówka. Link: [youtube][/youtube]
Bardzo proszę o wszystkie sugestie i ewentualne porady co należy zrobić aby to usunąć.
Dorobiłem się drugiego auta ze stajni VW do tej pory Mk2 1,3 benzyna.
Teraz Vw Polo 2000r.
Silnik 1.0 Mpi czasami klekoce na wolnych obrotach co słychać na samym początku filmu (mi przypomina to dźwięk tzw szklanek - miałem to w vw Golf mk2) ale nie zawsze jest tu ten dźwięk, druga sprawa to to że przy jeździe i przełączaniu biegów-wysprzęglaniu, jak i w momencie odpuszczenia gazu na danym biegu (kiedy hamuje się silnikiem) w przydziale w okolicach 3 tys obrotów jast słyszalne brzęczenie , żęrzenie-trudno to określić, na filmie słychać jak samochód się wkręca powyżej 2 tys do 3tys obrotów-przegazówka. Link: [youtube][/youtube]
Bardzo proszę o wszystkie sugestie i ewentualne porady co należy zrobić aby to usunąć.
Kolego ewidentnie popychacze hydrauliczne ( szklanki), jak silnik złapie temp powinno przestać klepać, jesli jednak nie ustaje to:
-brak oleju
-wyeksploatowanie szklanek
-niskie ciśnienie oleju ( tutaj jest duzo przyczyn)
najlepiej zmierzyć ciśnienie manometrem i będziemy wiedzieć co jest
p.s
kiedy wymieniałeś napinacz rozrządu ?
-brak oleju
-wyeksploatowanie szklanek
-niskie ciśnienie oleju ( tutaj jest duzo przyczyn)
najlepiej zmierzyć ciśnienie manometrem i będziemy wiedzieć co jest
p.s
kiedy wymieniałeś napinacz rozrządu ?
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek
a co do tego brzęczenia to miałem takie samo tylko że to narosło, było to słychać na każdym biegu każdym wysprzęgleniu i ruszaniu z jedynki i przełączaniu aż do 3 u m nie okazało się że to mechanizm różnicowy w skrzyni oczywiście wcześniej stawiałem że to łożysko oporowe ale jednak się myliłem
U mnie to najbardziej słyszalne jest powyżej 2,5 tys jak trzymam nogę na gazie cisza jak odpuszczę-hamuje silnikiem słyszalne i jak zmieniam biegi przy każdym wysprzęgleniu oczy wiście powyżej tej granicy, jak zmieniam szybko biegi do każdy do 2 tys obrotów to nie słychać. Czy to będzie ten mechanizm?
ogólnie to trudno stwierdzić, ja pierw wymieniłem łożysko oporowe nie zlikwidowałem usterki ale i tak bym musiał to wymienić bo łożysko mi się na 2 części rozleciało a potem stwierdziłem że to już musi być coś nie tak z napędem i czekałem aż posypie się bardziej i tak się stało teraz nowa skrzynia czeka na wrzucenie do auta
No to niezbyt optymistyczne informację. Nowa skrzynia? Nowa czyli sprawna? Jaki koszt skrzyni?
- Rudy Hiszpan'
- Użytkownik
- Kontakt:
u mnie dźwięk silnika był identyczny i nie przestawało klepać, a olej był zawsze i jest. ciśnienie trzyma.. czyli co? szklanki wyeksplatowane? bo rys na nich nie ma..Lucki.. ?
egons ja dałem 500 zł za skrzynie z transportem + 80zł za nowy olej do skrzyni
egons ja dałem 500 zł za skrzynie z transportem + 80zł za nowy olej do skrzyni