Witam.Chciałbym sie Was zapytać od jakich uwarunkowań zależy chwilowe spalanie bo walcze z tym od dłuższego czasu i żaden fachman niepotrafi tego ogarnąć.Zj.....li mi auto w serwisie(była zdjęta czapka na szczelność)i od tego czasu walcze z tym problemem nawet oni nie są w stanie mi pomóc i już mnie do nich wogóle nie"ciągnie"bo lubią wymieniać dobre nadobre części metoda macajewa mnie nieinteresuje.Alarmów żadnych na kompie jedynie co zrobiłem to wymieniłem (na próbe)przepływomież na nowy ale efekt dalej ten sam tzn.problem mam na zimnym motorze przy wył.wszystkich odbiornikach w samochodzie chwilowe spalanie pokazuje komp.między 0,0(!) a 0,2 l/h i motor ma takie 0,5s.przerywania i np.jak lekko podniose obroty tak na ponad 1000 i puszcze noge z gazu to obrotościomierz (miedzy 1000 a 800 nie opada płynnie tylko tak jakby przez chwile sie zawieszał i w tym momencie następuje przerywanie motoru) jak go obciąże np.ogrzewaniem tylnej szyby albo jak klime zał. to spalnie wzrasta do 0,5 l/h i motor pracuje prawidłowo.Jak jest zagrzany to problemu wogóle niema bo pokazuje 0,4-0,5 l/h.Przed oddaniem auta do serwisu pokazywało między 0,5 a 0,6 l/h(na zimno i gorąco).Już mnie z tym szlak trafia prosze poradźcie kto by tu w śląskim był w stanie mi pomóc.
2.0 TDI 16V BKD
Pozdrawiam.
0,5 l/h chwilowe spalanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: 0,5 l/h chwilowe spalanie
identyczny silnik - identyczny problem (miałem oczywiscie, kupiłe auto juz z taka "czkawka")
wymienilem oringi na pompkach - nie pomogło
wymieniłem najgorszą pompke - nie pomoglo
ustawiłem idealnie korekcję wtrysku na 0,0 - nie pomogło
jednocześnie padł mi dwumas i zrobiłem korekte softu (mapka odpowiadająca za to niskie spalanie rzędu 0,0 - 0,2) - no i po problemie
tylko teraz nie wiem, bo nie wróciłem do starego softu po wymianie dwumasa - czy to dwumas był przyczyna tej czkawki?
ogolnie chwilowe spalanie nie spada ponizej 0,5 czasami jest 0,7 (przy wyłączonych odbiornikach)
korekta robiona w diagtroniku - janki k/wawy
jednocześnie padł mi dwumas i zrobiłem korekte softu (mapka odpowiadająca za to niskie spalanie rzędu 0,0 - 0,2) - no i po problemie
tylko teraz nie wiem, bo nie wróciłem do starego softu po wymianie dwumasa - czy to dwumas był przyczyna tej czkawki?
ogolnie chwilowe spalanie nie spada ponizej 0,5 czasami jest 0,7 (przy wyłączonych odbiornikach)
Re: 0,5 l/h chwilowe spalanie
Ale u mnie wszystko było ok dopóki nieoddałem auta do serwisu,przed serwisem pokazywało 0,4-0,6 niewiem co mogli zp.....ć skoro głowica poszła tylko na szczelność oczywiście wszystkie oringi nowe tam gdzie powinny być wymienione oraz nowa wiązka kabli w środku a dwumas u mnie wogóle niedaje o sobie znać i nigdy niedawał a z tym softem co piszesz to mogli mi coś namieszać ?czy nieruszali progr.wogóle.marc1ju pisze:identyczny silnik - identyczny problem (miałem oczywiscie, kupiłe auto juz z taka "czkawka")