Zabezpieczenie auta przed zimą odma płyn itp temat ogólny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Re: Zabezpieczenie auta przed zimą odma płyn itp temat ogóln
Ja w swoim golfie 3 (jak w opisie) stosuje tylko G12 (obecnie G12 plus) z salonu VW. Od 5 lat wszystko jest ok. Aha, przynajmniej w golfie III, oryginalnego płynu w chłodnicy nie trzeba wymieniać nigdy, jedynie należy sprawdzać jego właściwości i ewentualnie uzupełniać.
VW Golf, CL, wersja specjalna "Europe", 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Wie ktoś jaka jest różnica między G12 z serwisu a G12 nieoryginalnym, bo wiosną miałem wymieniany rozrząd i przy okazji zalany nowy płyn ale taki z hurtowni AD??
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Różnica jest taka, że na opakowaniu nie ma logo vw. Niemniej jednak powinien byc napis jakie wymogi ten płyn spełnia. Chodzi o nr normy VW :.....
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Normy spełnia, tylko nie miałem akurat serwisu pod ręką, a tu straszą podróbamimarcin7x5 pisze:Różnica jest taka, że na opakowaniu nie ma logo vw. Niemniej jednak powinien byc napis jakie wymogi ten płyn spełnia. Chodzi o nr normy VW :.....
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
-
- Nowicjusz
Pytanie ile wchodzi Litrów płynu do chłodnicy ???? ogólnie ile litrów tego płynu potrzeba zeby było ok ?
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
6l, czyli 3 l koncentratu 50:50 z woda demineralizowaną masz na -35st. C
Heh, ale o jakim G12 mówisz????stonefree pisze:Hehe, wlej koncentrat Kager. Miałem golfa, w którym porozpuszczał uszczelki w termostaciesliwka90 pisze:G12 nie polecam tego to nawet do poloneza
"G12" nie jest zastrzeżoną nazwą handlową, więc wiele producentów używa oznaczenia Volkswagena: G12+, G12++ itd.:
I pewnie te ich płyny to jest dziadostwo.
Jednak oryginalny G12 firmy Volskwagen z salonu VW (obecnie występuje pod nazwą G12 plus plus i jest to koncentrat- miesza się go na pół z wodą destylowaną) jest bardzo dobrym płynem, jakim jak zalewali w fabryce i przynajmniej w golfie Mk3 nie trzeba go nigdy wymieniać jedynie co kilka lat sprawdzać właściwości. Ja ten płyn mam już 6 lat w chłodnicy (kosztuje ok. 30 zł za opakowanie, a trzeba 2 kupić), zalałem swojego mk3 tym oryginalnym G12 z salonu i świetnie się spisuje, idealnie trzyma właściwości początkowe.
Tak wygląda oryginalny G12 (G12 plus/ G12 plus plus):
Czy to prawda, że zimą można wyjąć filtr pyłkowy, zamiast kupować nowy?
Tylko po co ?Maxu pisze:Czy to prawda, że zimą można wyjąć filtr pyłkowy, zamiast kupować nowy?
żeby szyby nie parowały i nie kupować nowego filtra
Nie warto bo syf wydostanie do wirnika z łopatkami i będzie kaputMaxu pisze:żeby szyby nie parowały i nie kupować nowego filtra
Była III teraz IV będzie V
Tylko Volkswagen ;)
Tylko Volkswagen ;)
- czarekcw
- kierownik kibla
Gdyby ten filtr kosztował ze 200zł ale przecież to śmieszny wydatek (nie wiem, 30zł?) więc nie dziadujmy.Maxu pisze: nie kupować nowego filtra
O ile auto jest sprawne (tzn nie ma przecieków i nagrzewnica jest cała) to warto popsikać szyby preparatem do zminimalizowania osiadania pary wodnej. Ja użyłem Autoglym Car Glass Polish (nowa wersja) i jest zacnie.
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;