Witam
Jak w temacie, nie wiem kiedy to się zaczęło, ale dzisiaj wysiadając z auta (gdy był jeszcze odpalony) usłyszałem jakieś dziwne cykanie (3 cykniecia, sekunda przerwy, 3 cykniecia itd) Co to może być ? Wydaje mi się, że cykanie wydobywa się z lewej strony silnika (strona pasażera)
Nagrałem, krótki film na którym to wyraźnie słychać - silnik rozgrzany
[youtube][/youtube]
Pogadałem z ojcem, sam sprawdził i sam nie jest do końca niczego pewny ;/ Mówi, że możliwe że coś z łożyskiem na alternatorze (coś że może przeskakiwać)
PS. Wydaje mi się, że na filmie to słychać o wiele wyraźniej niż w rzeczywistości
Mały update - przed chwila przegoniłem troche gulfa i cykanie ustało Wcześniej stałem obok auta i było słychać wyraźnie cykanie a teraz nic
Dziwny stukot/cykanie z okolic alternatora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Golf III 3D 1.9 TDI 1Z '95 ROLLING STONES
italiano_83 pisze:Podstawa to gnój nie ma gnoju nie ma mocy
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Może być łożysko, jak to ono to za jakiś czas odezwie się ponownie, to tak naprawdę sprzęgło jednokierunkowe, zrobione po to aby alternator nie hamował wraz z silnikiem.sebool12 pisze:Pogadałem z ojcem, sam sprawdził i sam nie jest do końca niczego pewny ;/ Mówi, że możliwe że coś z łożyskiem na alternatorze (coś że może przeskakiwać)
Jeśli to łożysko, to powinno przekazywać napęd w dwie strony- znaczy, że się zatarło/uszkodziło, sprawne łożysko przekazuje napęd jedynie zgodnie z ruchem paska napędu osprzętu silnika, w stronę przeciwna powinno się kręcić bez oporu.
W dziale FAQ jest opis wymiany i potrzebnych do tego narzędzi, gdyby się miało przydać w przyszłości.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=215319" onclick="window.open(this.href);return false;
Tyle, że u niego jest zwykłe koło na alternatorze, bez sprzęgiełka.
Proponuję zdjąć pasek wielorowkowy i odpalić motor na chwilę, jak będzie zimny (co by go nie przegrzać). Brzmi to trochę jak uszkodzony pasek.
Proponuję zdjąć pasek wielorowkowy i odpalić motor na chwilę, jak będzie zimny (co by go nie przegrzać). Brzmi to trochę jak uszkodzony pasek.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
To samo mi po głowie chodzi.Jest jeszcze opcja,że śruty się ścigają w łożysku altka.t0mal pisze:Brzmi to trochę jak uszkodzony pasek.
Zdjąć pasek i obejrzeć go,pokręcić altkiem,odpalić motor na chwilę i próbować,a do skutku.