Brak ssania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- lukaszbe18
- Mały gagatek
Brak ssania
Witam mam małe pytanie gdzie mam szukac przyczyny braku ssania w gaźniku w moim golfie 2 mam gaźnik pierburg 2e2 ale kupiłem nowy gaźnik i tam też nie mam ssania mechanik włożył i stary i nowy i tu i tu nie ma ssania czyli może być coś z elektryką czy jak ? bo to nie możliwe że bym kupił też uszkodzony gaźnik ? Proszę o pomoc....
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Brak ssania
Multum tematów na forum. Użyj szukajki.lukaszbe18 pisze:Witam mam małe pytanie gdzie mam szukac przyczyny braku ssania w gaźniku w moim golfie 2 mam gaźnik pierburg 2e2
Za ssanie odpowiedzialny jest bimetal pull down i klapka w gaźniku.lukaszbe18 pisze:być coś z elektryką czy jak ?
Trudno powiedzieć jaki kupiłeś, ale na rynku wtórnym różnie bywa z gaźnikami, zwłaszcza, że to dość częsta usterka.lukaszbe18 pisze:bo to nie możliwe że bym kupił też uszkodzony gaźnik ?
- lukaszbe18
- Mały gagatek
Brak ssania
No dobrze ale co mi po tym że poszukam co jest co jak jak nawet na tym się nie znam ? przecież ja tam nic nie rozkręcę bo nawet nie będę wiedział o co chodzi, chciałem wiedzieć co może być nie tak i gdzie... mówisz że za to jest odpowiedzialny (bimetal pull down i klapka w gaźniku) a gdzie to jak to wygląda i w ogóle ?
Nie wiem czy to wyraźny obrazek ale mógł byś mi na tym szkicu pokazać gdzie to się znajduje ? Bo mechanik mi mówił że tam jest jedna taka część której nie da się rozebrać bo by musiał rozginać blachę i to jest chyba ta 2 ale to o to ci chodziło ?
Nie wiem czy to wyraźny obrazek ale mógł byś mi na tym szkicu pokazać gdzie to się znajduje ? Bo mechanik mi mówił że tam jest jedna taka część której nie da się rozebrać bo by musiał rozginać blachę i to jest chyba ta 2 ale to o to ci chodziło ?
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Brak ssania
Tak jak pisałem wcześniej, temat wałkowany wielokrotnie. W szukajce wyszło:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=19771" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=289207" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130725" onclick="window.open(this.href);return false;
Pod tymi adresami powinieneś znaleźć co dolega 2E2.
Pull down oznaczony jest 6. 2 to siłownik uchylenia II stopnia gaźnika-niech mechanik go nie rusza.
Powodzenia!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=19771" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=289207" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130725" onclick="window.open(this.href);return false;
Pod tymi adresami powinieneś znaleźć co dolega 2E2.
Pull down oznaczony jest 6. 2 to siłownik uchylenia II stopnia gaźnika-niech mechanik go nie rusza.
Powodzenia!
- lukaszbe18
- Mały gagatek
Brak ssania
No przeczytałem trochę i tak na 80% dochodzę do wniosku że mój gaźnik jest w pełni sprawny no bo tam gdzie jest np..ta gardziel to ta klapka na zimnym jest domknięta tak około 2mm lub 3mm jak pisze na forum odpaliłem go rozgrzałem trochę i gardziel pomału się otwiera, z tymi wężykami też kombinowałem i z tego co widziałem jest oki więc jednak może być coś z kablami od elektryki bo wyczytałem że w tym gaźniku jest pełno elektryki czy to prawda ?
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Brak ssania
Gaźnik 2E2 jest bardzo ubogi w elektronikę. Piszesz o sterowanym elektrycznie 2EE. Sprawdź czy wszystkie podciśnienia działają, czy te wężyki nie są popękane/bardzo twarde. Jeśli tak to wymiana.lukaszbe18 pisze:więc jednak może być coś z kablami od elektryki bo wyczytałem że w tym gaźniku jest pełno elektryki czy to prawda ?
Najważniejsze, żeby podciśnienie dochodziło do pull down, bo to jest taki sterownik ssania. Jeśli dochodzi, to spróbuj ustami zassać powietrze i sprawdź czy pracuje, czy przepuszcza powietrze. Najczęściej membrana ma już dziury i ssania brak.
- lukaszbe18
- Mały gagatek
Re: Brak ssania
No dobrze to później zobaczę z tymi wężykami i będę zasysał powietrze tak jak mówisz a możesz mi pokazać na fotce jakiejś który to dokładnie wężyk żebym tak jakiegoś płynu nie zassał
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Brak ssania
Wypnij wężyk w miejscu zaznaczonym pomarańczową strzałką i porządnie zassij. Obserwuj czy plastikowy trzpień znajdujący się w okolicach zielonej strzałki przesunął się. Jeżeli łatwo się zasysa i bez oporu, a trzpień nie rusza się, to siłownik ma uwaloną membranę.
- lukaszbe18
- Mały gagatek
Wiem że głupio zabrzmi ale ssałem to ile dało radę i nic nie ruszyło powietrza w usta z tego wężyka zassać nie mogłem po prostu tak jak bym wysysał powietrze ze szklanej butelki czyli jest ok tam więc co może być nie tak ?
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Brak ssania
Spróbuj rozruszać ten plastikowy czpień od siłownika(w okolicach zielonej strzałki, np. śrubokrętem).lukaszbe18 pisze:nic nie ruszyło powietrza w usta z tego wężyka zassać nie mogłem
To, że się w ogóle nie rusza, to też jest źle-> nie wykonuje swojej pracy.
Możliwe, że membrana się zastała od syfu i starości.
Podciśnienie w gaźniku nie jest jakieś przesadnie mocne, dlatego śmiem twierdzić, że też nie daje rady uruchomić tego siłownika i stąd brak ssania.
- lukaszbe18
- Mały gagatek
Kurcze ja tam nic nie widzę pokaże gdzie ja patrze i nie widzę abym miał tam coś plastikowego o patrz i ja tam patrze i wszystko jest metalowe tylko takie coś małego jest i tym sobie normalnie poruszam ale jakaś klapka się uchyla no sorrki że tak piszę ale nie znam się a auto mi jest potrzebne a przecież zima idzie
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Brak ssania
Jeśli to chodzi swobodnie popychane śrubokrętem, a zassanie powietrza nie powoduje takich samych ruchów, to membrana stwardniała na amen.
Dwa wyjścia:
1. Na główce tego siłownika jest plastikowa nakrętka z otworem na imbus, dociskająca membranę. Poluzuj ją znacznie, pamiętając ile obrotów nią wykonałeś. Zassij powietrze z wężyka.
2. Jeśli dalej nic-> pull down do wymiany/regeneracji( ja swój zregenerowałem domowym sposobem, ale wiadomo, że nie będzie to full profi jak nówka)
- lukaszbe18
- Mały gagatek
A właśnie mam pytanie bo patrz na zdjęciu wyciągnąłem ten wężyk z tego czegoś czarnego i ten wężyk idzie do takiego trójnika z dwoma wężykami i wziąłem go zassałem ale tam i trzymałem palec gdzie ten wężyk wyjąłem i nie trzymałem raz tak raz tak i normalnie powietrze zasysałem to dobrze czy zle ? zasysałem ile chciałem tak jak bym tym gaźnikiem oddychał ale ide jeszcze sprawdzę to co ty mi pokazałeś na tym zdjęciu bo ciężko mi się doszukać tej części jak gaźnik jest zamontowany a nowego oddałem do sklepu i oni wyślą tam gdzie to robią i oni mają sprawdzić wszystko od ssania ale idę zobaczyć to co mi pokazujesz...
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Brak ssania
To normalne, nie przejmuj się tym.lukaszbe18 pisze:wziąłem go zassałem ale tam i trzymałem palec gdzie ten wężyk wyjąłem i nie trzymałem raz tak raz tak i normalnie powietrze zasysałem