Czym pomalować lub okleić plastiki we wnętrzu?
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- macabra_
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
z tym elementem niestety jest kiepsko... ja u siebie wytarłem go twardszą szmatką aby był w miarę jednolity a potem dosyć grubo plakiem, wygląda przyzwoicie ale zabieg ten trzeba powtarzać przy każdym czyszczeniu wnętrza
jeśli ktoś ma na to jakiś inny i trwalszy sposób też będę wdzięczny za jakąś podpowiedź
jeśli ktoś ma na to jakiś inny i trwalszy sposób też będę wdzięczny za jakąś podpowiedź
a umwalować go bollem ? bo on chyba wygląda tak samo kolorystycznie jak ten plastik pod kierownicą czy schowek od strony pasażera
siedząc dziś w domu i nic nie robiąc postanowiłem czepić się jednego setu pasażera
Do szczyszczenia gumy użyłem druciaka kuchennego, oraz papieru wodnego 1000
Praca przebiegła dość szybko zaczynając od początku :
Set po wyczyszczeniu gumy oraz wysuszeniu i umyciu jak widać na poniższym foto 0 śladów gumy:
na Koniec set przejechałem papierem 1000 mocząc set oraz papier w wodzie skutkiem tego otrzymałem efekt :
Wszystko gładkie i przygotowane do dalszego procesu w moim przypadku nałożenie podkładu do plastiku w celu pomalowania na srebrno
Całość zajęła dosłownie 20 min nie więcej !
Druciak bije na głowe wszystkie rozpuszczalniki czy szpachelki plastikowe schodzi jak ręką odjął polecam tym, którzy nie chcą się męczyć nad 1 setem pół dnia
siedząc dziś w domu i nic nie robiąc postanowiłem czepić się jednego setu pasażera
Do szczyszczenia gumy użyłem druciaka kuchennego, oraz papieru wodnego 1000
Praca przebiegła dość szybko zaczynając od początku :
Set po wyczyszczeniu gumy oraz wysuszeniu i umyciu jak widać na poniższym foto 0 śladów gumy:
na Koniec set przejechałem papierem 1000 mocząc set oraz papier w wodzie skutkiem tego otrzymałem efekt :
Wszystko gładkie i przygotowane do dalszego procesu w moim przypadku nałożenie podkładu do plastiku w celu pomalowania na srebrno
Całość zajęła dosłownie 20 min nie więcej !
Druciak bije na głowe wszystkie rozpuszczalniki czy szpachelki plastikowe schodzi jak ręką odjął polecam tym, którzy nie chcą się męczyć nad 1 setem pół dnia
Ja uzyłem plastikowej linijki do zdzierania, potem papier a pomalowałem w czarny mat
OK. Rączki z obu stron pomalowane Bollem ( jak u Fojt, a ) drapanie panelu strony kierowcy było tragiczne (sam nie wiem czemu) reszta pięknie zeszła (płyta DVD [cd po 2 min pękła nie wiem czemu] +zmywak i cif + papier 600 i 1000 na mokro). Nie polecam malowania 3-5 razy, dzieją się dziwne rzeczy w postaci np. czarnego pyłu, lakieru gdzieś zaczyna się lepiej przyjmować gdzieś gorzej, struktura robi się gdzie niegdzie chropowata (zrobiłem tak z panelem kierowcy i musiałem zmywać). 2 razy pomalowane RÓWNO i jest git . Malować najlepiej z dużej odległości i bardzo równo , elementy malowane powinny mieć spory odstęp jeden od drugiego.
Skończę wszystko to dam foty całości.
Skończę wszystko to dam foty całości.
ex: MK4 245 km/460nm
Temat jest o malowaniu plastików a nie o obiciu podsufitki
Edit.
Koniec z gumą wszystko zdarte
Jutro dalsze prace
Edit.
Koniec z gumą wszystko zdarte
Jutro dalsze prace
Nowiec wyszlo mniej wiecej tak (foty z telefonu :/) :
Niestety stala sie tragedia bo ułamałem oba zaczepy tunelu (zmiany biegow) te przy dźwigni zmiany biegów, a to przez to, ze za cholere nie wiem jak ma sie to trzymać przykrecane jest przez zaslepki ale jak tam zajrze to jest wielki aluminiowe ucho i dopiero za nim plastikowy uchwyt z "wsuwką" gdzie mozna wkręcić śrubę. pawel1178, widzę ze jeszcze nie składałeś a masz to wyjęte, pomożesz ?
Niestety stala sie tragedia bo ułamałem oba zaczepy tunelu (zmiany biegow) te przy dźwigni zmiany biegów, a to przez to, ze za cholere nie wiem jak ma sie to trzymać przykrecane jest przez zaslepki ale jak tam zajrze to jest wielki aluminiowe ucho i dopiero za nim plastikowy uchwyt z "wsuwką" gdzie mozna wkręcić śrubę. pawel1178, widzę ze jeszcze nie składałeś a masz to wyjęte, pomożesz ?
xander_88, też to mam połamane trzyma się na jednym uchwycie. Idzie to pokleić poxipolem. Kropelka itp nie daje rady.
No ja juz dzis nie mam sily do tego ( myśle, ze jeszcze 10 min prób i piękne pomalowane plastiki poszły by pod siekierę) ale jutro spróbuję złapac to czymkolwiek i nałozyc na to zywicy, zeby masywniejsze byłu te uchwyty. pawel1178, mi juz wszystko pieknie wytlumaczył wiec wiem o co chodzi , jeszcze raz wielkie dzieki.
PS: nie ma opcji, ten czarny mat jest taki sliczny, ze robie czarny sufitttt
PS: nie ma opcji, ten czarny mat jest taki sliczny, ze robie czarny sufitttt
Prace nad niesforną gumą skończone
aby nie być gołosłownym fotka :
aby nie być gołosłownym fotka :
Rączka jest tylko do połowy strona wewnętrzna czarna wypolerowana
No mi sie nie podoba.. ale najwazniejsze zeby sie Tobie podobało
Fojt, mam patent znalazłem jakąś stara,przeterminowaną żywice i jeszcze starszy utwardzacz i :
jest kox, duzoo lepiej niż seria, wieszać się na tym można
(wiem, ze temat nie jest o klejeniu plastików ale.. "wszystko się może zdarzyć" przy montowaniu )
Fojt, mam patent znalazłem jakąś stara,przeterminowaną żywice i jeszcze starszy utwardzacz i :
jest kox, duzoo lepiej niż seria, wieszać się na tym można
(wiem, ze temat nie jest o klejeniu plastików ale.. "wszystko się może zdarzyć" przy montowaniu )
Witam.
Co do tych plastików koło radia, uchwytów na napoje i biegów to mój znajomy kupił okleinę carbonową i dociął i wygląda naprawdę fajnie więc też wato okleić takim wynalazkiem ;D POLECAM
Co do tych plastików koło radia, uchwytów na napoje i biegów to mój znajomy kupił okleinę carbonową i dociął i wygląda naprawdę fajnie więc też wato okleić takim wynalazkiem ;D POLECAM
Sprzedam GOLF MK I 1978r 1.5 GL 3 drzwi
Pisać na PW jak coś
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 1#p5180773" onclick="window.open(this.href);return false;
Lub coś takiego a'la aluminium
http://allegro.pl/carbon-3d-lub-alumini ... 13221.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/carbon-3d-lub-alumini ... 13221.html" onclick="window.open(this.href);return false;