wycieraczki - nie można wyłączyć

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

jerrylu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jerrylu » ndz lis 13, 2011 23:58

Witam

Problem polega na tym że jak wezmę na chwilę manetkę wycieraczek na siebie - spryskiwanie szyb to działa spryskiwacz i ruszają wycieraczki, machają ramiona ale nie chcą się wyłączyć, przełączenie na pozycję wyżej - czasową działają czasowo, jeszcze wyżej I bieg też działa i II bieg również, powrót na pozycję wyłączoną nic nie daje wycieraczki nadal pracują z prędkością jak na pierwszym biegu i słychać cykliczne cykanie przekaźnika. Wycieraczka tylnej szyby i spryskiwacz działa normalnie, pozycja na sam dół tzw chwilówka również działa normalnie.
Aby wyłączyć wycieraczki muszę trochę "pomieszać" manetką wycieraczek w różne pozycje, do góry, w dół, od siebie , do siebie lub lekko w nią popukać i gdy jest w pozycji wyłączone.

Dodam że w przedwczoraj przesunąłem lekko ramię osadzone na silniku wycieraczek zgodnie z postem http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=428435" onclick="window.open(this.href);return false;
ponieważ ramiona gdy doszły maksymalnie w dół jeszcze wędrowały o około 1 cm w górę.

Co może być przyczyną:
- zanieczyszczone styki w przełączniku wycieraczek (smar zmieszał się z opiłkami miedzi i przewodzi - miałem tak z manetką kierunkowskazów)
- uszkodzony przekaźnik czasowego działania wycieraczek
- zanieczyszczone styki w silniku wycieraczek

Proszę szanownych kolegów o sugestie

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn lis 14, 2011 00:21

jerrylu pisze:uszkodzony przekaźnik czasowego działania wycieraczek
Ja bym to obstawiał.

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » pn lis 14, 2011 09:55

stonefree pisze:jerrylu napisał(a):
uszkodzony przekaźnik czasowego działania wycieraczek
Ja bym to obstawiał.
potwierdzam, przerabiałem u siebie ostatnio - przekaźnik :bigok:

Obrazek

jerrylu
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: wycieraczki - nie można wyłączyć

Post autor: jerrylu » pn lis 14, 2011 11:13

Witam

Dziś wyciągnąłem sławny 377, zdjąłem obudowę w środku: płytka, scalak dwie diody, kondensator i dwa małe przekaźniki, jeden z nich miał lekko przekopcone styki wiec podczyściłem drobnym papierem ściernym, złożyłem do kupy i wsadziłem do auta - wycieraczki funkcjonują już normalnie, ale zatrzymują się około 10 cm od podszybia, czyli dochodzą do najniższej pozycji i wracają około 10 cm do góry i się zatrzymują.
Teraz czy znowu przestawiać ramię w mechanizmie na osi silniczka, czy może coś nie tak w mechanizmie silniczka z krzywką i stykami wyłączającymi, może należy wyciągnąć cały mechanizm przeczyścić przesmarować i zajrzeć do środka silnika

Podmiana przekaźnika nic nie dała, wycieraczki na wszystkich położeniach manetki działają jak należy tylko zatrzymują się za wysoko

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”