Ściąga na lewo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- marcinnxtdi
- Użytkownik
Ściąga na lewo
Witam mam taki problem: Od niedawna jadąc na prostej drodze sciaga mi auto na lewą strone, co może byc tego przyczyną? dodam ze wczoraj byłem na stacji diagnostycznej i wszystko w zawieszeniu jest w porządku, czy to może być wina tarcz , klocków ?? czy tarcza musi byc koniecznie przykręcona do piasty ta małą śrubką ? czy wystarczy ze trzyma ją koło ?
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ściąga na lewo
Zmień koła na letnie (jeśli jeździsz na zimówkach), albo odwrotnie i sprawdź czy jest tak samo. Jeśli się nic nie zmieni to jedź na inną SKP i tam niech Ci sprawdzą zawiechę. tarcze i klocki raczej nic nie mają tutaj do gadania. Tarcza nie musi być przykręcona tą małą śrubką, ona tylko ustala tarczę na miejscu żeby się nie przekręcała.
...
- marcinnxtdi
- Użytkownik
Ściąga na lewo
No własnie koła dziś zmieniałem na letnie i jest to samo , zmieniałem także przód z tyłem .
A przypomniałem sobie że diagnosta coś wspomniał ze jest leciutki luz w lewym łożysku , i do wymiany są gumy stabilizatora z tego co widziałem to na tych gumach jest spory luz(są wyrobione) , może to byc przyczyną tego problemu ?
A przypomniałem sobie że diagnosta coś wspomniał ze jest leciutki luz w lewym łożysku , i do wymiany są gumy stabilizatora z tego co widziałem to na tych gumach jest spory luz(są wyrobione) , może to byc przyczyną tego problemu ?
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ściąga na lewo
Powiem tak, że wymieniałem ostatnio łączniki stabilizatora z gumami ale w innym aucie i jedna strona została stara (zużyta), a druga nowa i auto zjeżdżało na jedną stronę. Także wymień te gumy bo problem na 100% musi być gdzieś w zawieszeniu.
...
- marcinnxtdi
- Użytkownik
- karol2010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ściąga na lewo
Normalnie gdybym nie przeczytał opisu to stwierdziłbym ze masz albo mało powietrza w którymś kole, albo krzywa felgę ( mnie np. dlatego ściagało) albo coś z zawieszeniem. Ale jeśli zmieniałeś opony sądzę ze ciśnienie w oponach też masz ok i felgi proste , wyważone , to powód leży tylko w zawieszeniu. Tak jak kolega napisał wyżej może to być łącznik stabilizatora. Jeśli masz chwile to proponuje zrobić cos takiego. Podnieść przednie koło np z prawej złapac 12:30 i *#cenzura#* góra dół sprawdzać czy nie ma luzu, potem 14:45 i tak samo. sprawdzić wszystkie koła + tylnią belkę (lapiac ja i probojąc szarpac gora dół coś napewno sie znajdzie. Drążki można sprawdzić ale to we 2 osoby czyli jedna leży pod samochodem druga wchodzi do kabiny i lekko rusza kierownica w lewo i prawo. Jesli masz gdzie i jak to sprawdź sobie sam szkoda kasy wydawać po stacjach jak powód może byc naprawde banalny Pozdro:)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=431207&p=5192875#p5192875 - moje mkIII
- marcinnxtdi
- Użytkownik
Ściąga na lewo
Panowie sprawdzałem te łożyska z przodu trzymając koło jak kolega wyzej napisał 12:30 i jest jakby lekki luz czy to jest normalne czy koło ma byc sztywno ? z tyłu nie ma zadnego luzu .
- karol2010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ściąga na lewo
Mechanikiem nie jestem ale luzu raczej nie powinno byc. A najlepszy sposob na sprawdzenie łożyska tzn najprostrze. to zakręc kolem jak bedzie głosno chodzic to łożysko do wywalenia.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=431207&p=5192875#p5192875 - moje mkIII
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ściąga na lewo
Luzu być nie powinno, a jeśli już to minimalny. Z drugiej strony luz łożyska raczej nie wpływa na ściąganie auta na boki. Usterka musi być gdzieś w zawieszeniu. Warto sprawdzić też tylne zawieszenie bo ono też może być przyczyną ściągania.
...
- karol2010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ściąga na lewo
Kolega wyczul luz w jednym z kul niech to sprawdzi dobrze zdaje mi sie ze to nie lozysko. Wyzej opisalem jak mniejwiecej sprawdzic tuleje na tylniej belce
- marcinnxtdi
- Użytkownik
Ściąga na lewo
W sobotę będę się starał wyeliminować ten mój problem, zobaczymy co z tego wyjdzie . Dzięki panowie za przydatne informacje .