Wyciek plynu chlodzacego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wyciek plynu chlodzacego
Mam pewien problem. Od niedawna zauwazylem ze po nocy gdy auto stoi, odjade rano i sa plamy od plynu. Umylem silnik gdzie sieglem. Z przodu jest ok. Wymienilem kruciec plynu bo tam mi lecialo, wymienilem 2 weze bo tez lecialo. I LECI NADAL A co lepsze leci z tylu silnika. Mozliwe ze poszla uszczelka pod glowica?
Moe auo to golf II, 1.6 beznyna /gaz , 1991 rok.
nie piszemy całego tekstu pogrubioną czcionką /zielu
Moe auo to golf II, 1.6 beznyna /gaz , 1991 rok.
nie piszemy całego tekstu pogrubioną czcionką /zielu
- sokol26
- Użytkownik
- Kontakt:
Wyciek plynu chlodzacego
Możliwe, a czemu by nie? Musisz to dokładniej obejrzeć i zobaczyć skąd konkretnie leci.
Wyciek plynu chlodzacego
proponowałbym spuścić z pół lita oleju... mi po 30 min wytrąciły sie "oka" jak w rosole właśnie z płynu chłodzącego... wymieniłem uszczelkę pod głowicą, olej , filtr, i płyn. Po wszystkim było ok, 0 przecieków.
Wyciek plynu chlodzacego
Możliwe, że wali Ci spod uszczelki kolektora na jego kanale wodnym. Tam jest dodatkowy oring. U mnie nieco się poci.
podnieś maskę i odpal silnik. Poczekaj chwilę, jeśli zza gaźnika zacznie się dymić i śmierdzieć rozgrzanym glikolem to masz swój wyciek.
Część płynu zostaje na kolektorze wydechowym i wraz z odpaleniem i rozgrzaniem zaczyna parować.
podnieś maskę i odpal silnik. Poczekaj chwilę, jeśli zza gaźnika zacznie się dymić i śmierdzieć rozgrzanym glikolem to masz swój wyciek.
Część płynu zostaje na kolektorze wydechowym i wraz z odpaleniem i rozgrzaniem zaczyna parować.
Wyciek plynu chlodzacego
sprawdź czy Ci zaślepki w bloku nie skorodowały na tyle że puszczają
macpat1
Wyciek plynu chlodzacego
Witam.
Podepne się pod temat.
Otóż w Golfie 1.3 z instalacją gazową mając problemy z ustawieniem regularnych niskich i wysokich obrotów wymieniłem cały gaźnik...obroty się uspokoiły jest git lecz powstał nowy problem....wywala mi płyn chłodniczy na tych dwóch grubych wężach które dochodzą do gażnika z lewej strony jak się patrzy od przodu... wygląda to tak jak by robiło w tych wężach takie ciśnienie że wywala własnie przy gażniku...leje się na pasek klinowy i w ogóle po całym silniku...Jaki zaglądam do zbiorniczka to płyn wraca do niego bo leje się na "powrocie" normalnie...ale jak już autko pracuje to też się leje w zbiorniczku ale przy okazji wywala na tych wężach....opaski założyłem nowe...trzymają...macie pomysły skąd się to bierze??
P.S jak najprosciej sprawdzić czy uszczelka pod głowicą jest w porządku?
Pozdrawiam
Nowicjusz
Na przyszłość nie pisz kilku takich samych postów w różnych tematach // Qto
Podepne się pod temat.
Otóż w Golfie 1.3 z instalacją gazową mając problemy z ustawieniem regularnych niskich i wysokich obrotów wymieniłem cały gaźnik...obroty się uspokoiły jest git lecz powstał nowy problem....wywala mi płyn chłodniczy na tych dwóch grubych wężach które dochodzą do gażnika z lewej strony jak się patrzy od przodu... wygląda to tak jak by robiło w tych wężach takie ciśnienie że wywala własnie przy gażniku...leje się na pasek klinowy i w ogóle po całym silniku...Jaki zaglądam do zbiorniczka to płyn wraca do niego bo leje się na "powrocie" normalnie...ale jak już autko pracuje to też się leje w zbiorniczku ale przy okazji wywala na tych wężach....opaski założyłem nowe...trzymają...macie pomysły skąd się to bierze??
P.S jak najprosciej sprawdzić czy uszczelka pod głowicą jest w porządku?
Pozdrawiam
Nowicjusz
Na przyszłość nie pisz kilku takich samych postów w różnych tematach // Qto
Re: Wyciek plynu chlodzacego
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=139&t=431447" onclick="window.open(this.href);return false;
Wyciek plynu chlodzacego
Wznawiam temat. Uszczelka kolektora ssacego wymieniona ( oring tez) i nadal kapie. :( Jak sprawdzic samemu uszczelke pod glowica? Da sie?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wyciek plynu chlodzacego
Kolego wejdź pod auto i poatrz skąd kapie a nie wymieniaj wszystkiego w ciemno, przecież jak są plamy po autem to musi być widać. Zasugerował ci wyżej kolega cieknący brok (zaślepkę) w bloku silnika, z może to węże od płynu przy nagrzewnicy, a najczęściej w aucie z LPG ciekną węże i trójniki od grzania reduktora.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.