Miękki hamulec, nie działa ABS

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

insect
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: insect » wt lis 22, 2011 20:15

Witam
Zwracam sie do Was drodzy forumowicze o pomoc bo juz nie mam cierpliwosci do mojego MK4 1,9 TDI 115 KM. Pomóżcie proszę bo zwariuje :crazy:

Kilka dni temu po wymianie belki tylnej wracajac od mechanika chcialem sprawdzic czy dobrze podlaczyl hamulce i wcisnalem pedal dosc ostro. Auto zaczęło hamować ale w pewnym momencie coś tak jakby puściło i od tego czasu pedał hamulca jest miękki, po wcisnieciu 1 razem hamowanie jest nieskuteczne i powoli mozna go wcisnac do podlogi. Po podpompowaniu mozna powiedziec ze auto hamuje ale gdy tylko sie pedał popuści znow mozna go wcisnać w podlogę.

Wrocilem do mechanika i:

- nie ma zadnych wyciekow
- hamulce byly odpowietrzane kilkanacie razy
- wymienil pompe hamulcowa (bo takie bylo 1 podejrzenie)
- nie ma zadnego błędu ABS
- przy probie odpowietrzenia pompy abs komputerem pompa działa, ale podnosi wciśniety pedał do 1/3 wysokości i dalej przez kilka sekund ją słychać (wydaje mi się, że powinna podnieść do końca)
- przy gwałtownym hamowaniu (po wciśnieciu hamulca 2-3 razy) ABS nie działą w ogóle.

Liczę na Wasz profesjonalizm i jestem otwarty na wszystkie pomysły :-( - POMÓŻCIE

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » wt lis 22, 2011 21:06

Faktycznie pompa ABS powinna się podnieść do samego końca.Sprawdź czy auto ma korektor siły hamowania,jeżeli tak to spróbujcie jeszcze odpowietrzyć na stojącym aucie.

Jacek

insect
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: insect » wt lis 22, 2011 21:15

Z tego co wiem w mk4 nie ma korektorów siły hamowania ...

Odpowietrzalismy na stojącym, na zapłonie, na zapalonym silniku na wszystkie spoosby.

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » wt lis 22, 2011 21:19

To jedynie co jeszcze mogło walnąć to pompa hamulcowa lub pompa ABS,ale pompe wymieniliscie.

Jacek

insect
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: insect » wt lis 22, 2011 21:29

Pompe hamulcową wymienilismy, a jakby walnela pompa ABS to wydaje mi sie, ze zaswiecil by sie błąd ABS i pompa by nie działała w ogole. Tutaj pompa działa (slychac ja) podczas pobudzania komputerem, tylko nie przeklada sie to jakby na pedal hamulca ;|

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » wt lis 22, 2011 21:35

A pompe hamulcową włożyliście nówke,czy używke?Jeżeli używke to jest taka sprawa,że jak ona sobie leżała ileś tam czasu bez płynu to gumki w pompie się psują i jest słaby hamulec.

Jacek

insect
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: insect » wt lis 22, 2011 22:07

Nówkę sztukę

Awatar użytkownika
Pilot70
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pilot70 » śr lis 23, 2011 10:51

A przewód od silnika na pompę hamulcową i ten metalowy króciec do przewodu sprawdziliście ? Nie powinno być luzów

Andrzej S

insect
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Miękki hamulec, nie działa ABS

Post autor: insect » śr lis 23, 2011 11:56

Mówił, że przewód od silnika jest ok. Jak wymienial pompe to miał go w ręku więc wydaje mi się ze sprawdził. Myslisz, że to moze byc przyczyna aż takiego problemu ??

Mnie się wydaje, że to jednak coś z pompą ABS (ale dziwne, że kontrolka się nie pali na tablicy). Jeszcze jeden pomysł to Servo ale nigdzie nie mogę sie doczytac czy takie są objawy jego wady ...

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » śr lis 23, 2011 18:51

Serwo sprawdzisz bardzo prosto,podeptaj po hamulcu na zgaszonym silniku i jeżeli będzie twardy nacisnij go i trzymaj.W tym momencie zapal auto,jak zejdzie tzn że działa.

Jacek

insect
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: insect » śr lis 23, 2011 20:42

Spróbuje dzisiaj, ale słyszałem, że jak nie ma servo to hamulec jest twardy i zeby zahamowac trzeba depnąć z całej siły, jak przy byciu holowanym.

Widze, że zadnemu z Was nie przydażyła się taka sytuacja za bardzo ...

Nic, jutro zaprowadzam auto do mechanika specjalisty od VW jak problem zwalczy nieomieszkam sie podzielic.

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » śr lis 23, 2011 21:42

Przecież napisałem że jak zejdzie to znaczy że serwo jest sprawne.Ale sam jestem ciekawy co powie i zrobi mechanik.Pozdro.

Jacek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Hamulcowy”