ja co prawda robiłem to na silniku 1,9 TD i efekty były naprawdę niezłe.
dzisiaj mimo znacznie lepszego osprzętu ( pompa 11mm chwilowo a normalnie 12mm i turbo GT2052V) nie jestem z stanie dorównać osiągami tamtemu pierwszemu motorowiz pompą 11mm i tym " małym " turbem.[/quote]
być może da się zrobić z tego coś w miarę ,ale napewno z takim kompresorem nie ma co liczyć na jakieś fajerwerki .........pamiętaj ,że strona gorąca ma duże znaczenie i przepływ spalin . Można wstawić małe turbo VNT ,które bardzo szybko wstaje ,ale góra będzie szybko padała ,moment będzie padał .........
...........nie widzę potrzemy zwiększana cześci gorącej w takiej T3 ,ponieważ wylot spalin ma wymiar 50 mm co w porównaniu do Towjej GT2052V jest przepaścią .U Ciebie może być max koło 43 ,tyle maja największe GT2052V .TO jest 7 mm różnicy o ile masz tą największą ?
Przy większej części wydechowej silnik lepiej oddycha ,a co za tym idzie lepiej przyjmuje nowe powietrze .Stąd przy mniejszym ciśnieniu doładowania można uzyskac większe moce .
arwam pisze:nie tak dawno zacząłem się zastanawiać nad budową hybrydy z wałkiem i gorącym wirnikiem wraz z obudową z 1.6TD ale za to z większym kompresorem.
i tu mam pytanie. czy byłbyś w stanie czegoś takiego się podjąć i zbudować takie turbo, jednocześnie poszerzając o około 2-3mm szczelinę spalinową. do tego jak wiadomo trzeba zmodyfikować odpowiednio zimną stronę.
oczywiście ,że mogę się tego podjąc ,bo na codzień buduję hybrydy , na które daję gwarancję i nadmienię jeszcze ,że są one dużo wytrzymalnsze od seryjnych turbosprężarek, mają ulepszone ułożyskowanie i są doważane na prędkości prawie dwa razy większej niż robi to fabryka .Muszę odgrzebać gdzieś takie T3 z 1,6 TD i oglądnąc co mozna z tym zrobić .
teraz pytanie czy jesteś w stanie się czegoś takiego podjąć, jednocześnie dając na to gwarancję i jaka byłaby przybliżona cena?