Dylematy z wymianą rozrządu AKL
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Naczytałem się głupot w gazetach i nasłuchałem porad pseudo mechaników i nie mam pojęcia co robić.
Dokładnie 5 lat temu w listopadzie wymieniałem pasek rozrządu, rolkę + pompę wody (czyli cały komplet) w moim MK IV.
Od tego czasu – przez 5 lat zrobiłem 53 tyś. kilometrów.
Wiem że przebieg lichy ale 5-letni pasek jest już chyba niebezpieczny.
1. Czy mógłby mi ktoś doradzić czy przy powyższych danych jest sens wymieniać pompę wody czy też skupić się tylko na rolce i pasku?
2. Jestem trochę do tyłu z nowościami i nie wiem co dzisiaj produkują w Chinach.
Kupić cały zestaw SKF czy lepiej rolkę SKF i pasek Conti?
Co to jest za (podobno markowa) filrma Ruville?
Naczytałem się głupot w gazetach i nasłuchałem porad pseudo mechaników i nie mam pojęcia co robić.
Dokładnie 5 lat temu w listopadzie wymieniałem pasek rozrządu, rolkę + pompę wody (czyli cały komplet) w moim MK IV.
Od tego czasu – przez 5 lat zrobiłem 53 tyś. kilometrów.
Wiem że przebieg lichy ale 5-letni pasek jest już chyba niebezpieczny.
1. Czy mógłby mi ktoś doradzić czy przy powyższych danych jest sens wymieniać pompę wody czy też skupić się tylko na rolce i pasku?
2. Jestem trochę do tyłu z nowościami i nie wiem co dzisiaj produkują w Chinach.
Kupić cały zestaw SKF czy lepiej rolkę SKF i pasek Conti?
Co to jest za (podobno markowa) filrma Ruville?
kiedyś MK IV
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
bardzo dobra,a co do wymiany pompy,tak przyjete jest,że co 2 wymianę rozrządu wymienić pompę wody,ja tak stosuję u siebieSeru79 pisze:Co to jest za (podobno markowa) filrma Ruville?
Pasek Conti ,rolka Ina , pompa Hepu lub SKF jeśli się zdecydujesz na jej wymianę , można co drugą jak pisze jaszczur,
Dzięki,
Wiec rolka INA i pasek Conti.
Pompę tym razem odpuszczam.
Wiec rolka INA i pasek Conti.
Pompę tym razem odpuszczam.
kiedyś MK IV
Jeszcze coś mi do głowy przyszło.
Czy podczas wymiany rozrządu przy moich 50tyś km i 5 latach pracy wymienilibyście (profilaktycznie) sprawny pasek klinowy?
Zastanaiwma się bo jak go teraz nie wymienię to chciałbym na nim pojeżdzić do nastepnej wymiany rozrządu.
Czy podczas wymiany rozrządu przy moich 50tyś km i 5 latach pracy wymienilibyście (profilaktycznie) sprawny pasek klinowy?
Zastanaiwma się bo jak go teraz nie wymienię to chciałbym na nim pojeżdzić do nastepnej wymiany rozrządu.
kiedyś MK IV
Niekoniecznie musisz wymieniać teraz , wymiana jest tak banalnie prosta że jak Ci walnie np. po 30 tysiach to wymienisz to sam
Re: Dylematy z wymianą rozrządu AKL
Najgorzej jak walnie i wpadnie pod nowy rozrząd.Zmień teraz to tez guma jak i pasek rozrządu ,a koszt malutki.wojtas46 pisze:Niekoniecznie musisz wymieniać teraz , wymiana jest tak banalnie prosta że jak Ci walnie np. po 30 tysiach to wymienisz to sam
Witam, Panowie pilnie potrzebuje jakiegoś zdjęcia znaków na rozrządzie w 1.6 AKL. Chodzi mi głownie o znak koła zębatego wału korbowego.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś zamieścił cały opis ustawienia rozrządu.
Pozdrawiam
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś zamieścił cały opis ustawienia rozrządu.
Pozdrawiam
Re: Dylematy z wymianą rozrządu AKL
Instrukcja naprawy silnika 1,6 http://chomikuj.pl/loko666/silnik+1*2c6,2538620612.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię o krok wyprzedzać innych. Pozycja o krok przed innymi jest w sam raz żeby cię ktoś kopnął w dupę...