1.9TDI PD AWX plamy pod IC,Oil Catch,Dymi gdy zimny

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

blast3r-bley
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: blast3r-bley » śr gru 07, 2011 20:45

Witam!
Posiadam (nie vw,choc cale zycie nimi jezdzilem)Audi A4 B6 2002r Avant 1.9 TDI AWX 131ps 5cio biegowa skrzynia biegow
Prosze tutaj o pomoc,poniewaz zawsze na tym forum maniacy mi pogadali,a audi jest troszeczke inaczej z pomocnikami..
Zaczne od poczatku

Audi ma przejechane 220 tys km na ksiazce z Niemiec(a ile w pamieci tego nie wiem)choc kiera,galka i skora wyglada ok
auto posiadam od lutego i bylo wszystko ok

->Jezdzilem na 18" S-linach,w pazdzierniku zalozylem zimowki tzn 16" 205/55 i od tego czasu zauwazylem ze zostawia mi plame pod zderzakiem,pod intercoolerem,jak by plama wody a na niej mala kropelka oleju

->Po zdjeciu oslon zauwazylem ze waz od ukladu dolotowego do IC jest od spodu caly mokry na tych szybko-zlaczkach od oleju,wjechalem na kanal i Intercooler byl caly zlany olejem od spodu."Diagnosta ze stacji mowi turbo puszcza"

->Jezdzilem od mechanika do mechanika,az w koncu koles taki bystrawy powiedzial ze puszczaja te odmy w tych motorach i zalozy OIL CATCH TANK i bedzie ok (zalozylem tydzien temu)

wiec tak zrobilem,uklad dolotowy rozebral,wyczyscil wszystkie rury,mowil ze syfu duzego nie bylo,tylko troche i przy IC taka jak by skroplona woda,wymyl karcherem IC,poskladal wszystko,zalozym OIL CATCH TANK i latalem,fakt rury od dolotu czste,IC czysty,juz nie plamilo pod IC ale...

->Jechalem wczoraj w trasie i wyprzedzalem 2auta i nagle przy redukcji do 3jki auto oslablo,stracilo moc,stanalem na poboczu zgasilem,zapalilem i bylo lepiej,myslalem ze NOT LAUFA zlapalem,ale dziwnie mi kopcilo w lusterku

->Rano po odpaleniu auta w garazu pelno białego dymu i smrod oleju,mowie motor skonczony
zajechalem do mechanika tego co robil OIL CATCH TANK i spadla rura ta na szybko zlaczu(zle zalozyl opaske)mowi dlatego ci tak kopcil,poprawil i dalej to samo,przy puszczeniu gazu i na wolnych obrotach puszczal kłeby bialego dymu,kopcil jak byk i smierdzialo oliwa.

->Wkoncu mechanik zdjal OIL CATCH TANK i przestało kopcic i smierdziej ale...
teraz jak jest zimny to sobie puszcza jak by taki bialo-siwy dymek tzn jak para wodna,czy to od temperatury ze jest zimno?na wolnych obrotach tak robi,jak dodam gazu to nie,tylko jak puszczam gaz to tak robi i zapach spalin czuc,nie oleju tylko spalin takich jak w PKSach tzn w Autosanach;p

Jak sie rozgrzeje do 70 stopni wszystko wraca do normy i na wolnych obrotach(jak stoje) i podczas jazdy NIE DYMI NIE LECI TA "PARA" wszystko ok
i jak sobie tak stoi zimny i dymi z wydechu to pod wydechem robi sie plama jak od wody(od pary wodnej)a z tlumika kapie woda

Reasumujac:
-cale lato bylo ok,jak zalozylem mniejsze kola zaczal puszczac olej przy IC
-gdy zalozylismy OIL CATCH TANK zaczal kopcic jak by mial motor skonczony i smierdzialo przepalonym olejem
-po zdjeciu OIL CATCH TANK przestal dymic i chmurzyc i smierdziec olejem,ale zimny puszcza cos bialo siwego jak para wodna i smierdzi spalinami diesla

Co bylo/jest przyczyna,czy to ze spadl ten waz od IC i nalapal tam czegos i tak kopcil?
Czy to normalne ze zanim dojdzie do 70 stopni wskazowka plynu to tak cos puszcza z wydechu?i smierdzi jak z PKSu?i skrapla sie ta woda?i plama od pary wodnej?
Poziom oleju i plynu chlodzacego ok,codziennie spradzam

Co robic?turbo luzow nie ma zadnych ani "góra-dół" ani "do środka i na zewnątrz"
kazdy mowi ze Tubo puszcza i moze zjesc caly olej albo wpasc do srodka(ale nie ma luzu,sprawdzali mechanicy)

Co sie konczy motor czy turbina?gdzie dac to auto ?

Licze na pomoc i porady
Mieszkam w wielkopolsce 100km od Poznania,ale jak znacie kogos kto takie cos ogarnie,do zawioze auto w kazde miejsce w PL

HELP

mk3,mk3 GTI Edition,RMC 2.0 16v,mk4 ALH,A4 B6 AWX S-line,Skoda Octavia II RS 170PS,polo 9n2 ASZ 131ps+,Golf V TOUR TDI 08r.,PSA HDI,BMW E60 525d,Leon BLS FR,mk6 2.0 TDI CR Carat,Seat Ibiza 1.6TDI CR COPA...
->VW 1.6 BSE HIGHLINE

EMP-TURBO
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

1.9TDI PD AWX plamy pod IC,Oil Catch,Dymi gdy zimny HELP

Post autor: EMP-TURBO » śr gru 07, 2011 23:11

sprawdzić nadciśnienie w skrzyni korbowej (misce olejowej) .........posłuży Wam do tego U-rurka , ze skalą milimetrową .Do jednego końca U-rurki mocujemy wężyk dość długi aby swobodnie wykonać pomiar .Do U-rurki wlewamy wodę na poziom "0" .Na czas pomiaru odłączamy odmę ,wyciągamy bagnet oleju,wężyk z U-rurki podłączamy do otworu gdzie wchodzi bagnet ,odpalamy motor i patrzymy ile woda się unosi .Przy zdrowym motorze woda praktycznie będzie stała w miejscu ,czym bardziej będzie się podnosiła tym silnik jest bardziej złużyty ,lub ma problem na którymś z cylindrów .Trzeba też sprawdzić drożność odmy (w 2,5 TDI V6 lubiły się zatykać ) .Przy niedrożnej odmie pomiar jest błędny ,można w czasie pomiaru lekko przytykając palcem odmę i patrzeć czy manometr reaguje na to ,powinna momentalnie podnosić sie woda ..........

w ten sposób sprawdzisz w jakim stanie masz górę silnika .............jeśli pomiar wyjdzie pozytywnie to pozostaje turbosprężarka lub głowica ...........

EMP-TURBO
TURBOSPRĘŻARKI
CZĘŚCI DO TURBOSPRĘŻAREK
http://www.emp-turbo.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

EMP-TURBO
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: EMP-TURBO » śr gru 07, 2011 23:14

............. a co do tego OIL CATCH TANK to chyba miałeś jakiś wadliwy ,który był prawdopodobnie niedrożny i powodował powstawanie dużego nadciśnienia w skrzyni korbowej ,a tego turbosprężarka nie lubi i wtedy wyrzuca olej przez uszczelnienia ............

EMP-TURBO
TURBOSPRĘŻARKI
CZĘŚCI DO TURBOSPRĘŻAREK

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » czw gru 08, 2011 09:40

EMP-TURBO, ja zauwazylem u siebie ze jesli mialem odme puszczona w asfalt to byl problem z cisnieniem w misce, jak podpiolem w dolot to problem sie rozwiazal

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

EMP-TURBO
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: EMP-TURBO » czw gru 08, 2011 16:21

Adamm pisze:EMP-TURBO, ja zauwazylem u siebie ze jesli mialem odme puszczona w asfalt to byl problem z cisnieniem w misce, jak podpiolem w dolot to problem sie rozwiazal
ale jaki to był problem ? czym to się objawiało ?

EMP-TURBO
TURBOSPRĘŻARKI
CZĘŚCI DO TURBOSPRĘŻAREK

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Adamm » pt gru 09, 2011 00:28

EMP-TURBO, wywalaniem oleju przez turbo i bagnet

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt gru 09, 2011 09:41

Miałeś tak w AGR ? Problem musi tkwić w zaworze regulującym ciśnienie skrzyni korbowej kiedy brakło podciśnienia z turbosprężarki po puszczeniu węża w asfalt.

Obrazek

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Adamm » pt gru 09, 2011 10:06

Sztomel, dokladnie tak, AGR, a gdzie ten zawor jest?

blast3r-bley
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: 1.9TDI PD AWX plamy pod IC,Oil Catch,Dymi gdy zimny

Post autor: blast3r-bley » pt gru 09, 2011 13:06

zauwazylem tez ze wskazowka temp nie trzyma rowno 90stopni
max postawi sie na 9tce
ale bylem sie podpiac pod vaga u elektronika i wszystko ok
myslalem ze termostat albo czujnik cieczy chlodzacej(przerabialem to w golfie ALH)
moze dlatego ze taka pogoda,i wisko caly czas chodzi
jak stane na postoju to temp lekko sobie spada

dzis znowu zlapalem notlaufa i sie okazalo ze vag pokazal walniety jakis czujnik od turbo czy cos czujnik cisnienia doladowania,zamowilem nowy ori za 170zl dzis ma przyjsc do 15stej
Ostatnio zmieniony pt gru 09, 2011 21:40 przez blast3r-bley, łącznie zmieniany 1 raz.

mk3,mk3 GTI Edition,RMC 2.0 16v,mk4 ALH,A4 B6 AWX S-line,Skoda Octavia II RS 170PS,polo 9n2 ASZ 131ps+,Golf V TOUR TDI 08r.,PSA HDI,BMW E60 525d,Leon BLS FR,mk6 2.0 TDI CR Carat,Seat Ibiza 1.6TDI CR COPA...
->VW 1.6 BSE HIGHLINE

EMP-TURBO
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: EMP-TURBO » pt gru 09, 2011 14:02

Sztomel pisze:Miałeś tak w AGR ? Problem musi tkwić w zaworze regulującym ciśnienie skrzyni korbowej kiedy brakło podciśnienia z turbosprężarki po puszczeniu węża w asfalt.
to jedyna przyczyna aby mogło pogorszyć wentylację miski olejowej ,innej opcji nie ma .............

EMP-TURBO
TURBOSPRĘŻARKI
CZĘŚCI DO TURBOSPRĘŻAREK

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Adamm » pt gru 09, 2011 20:17

no ok ale gdzie ten zawor sie znajduje ? :D

blast3r-bley
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: 1.9TDI PD AWX plamy pod IC,Oil Catch,Dymi gdy zimny

Post autor: blast3r-bley » pt gru 09, 2011 21:38

zle,co ja pie...
czujnik cisnienia doladowania
znajduje sie zaraz na rurze dolotowej
cos takiego jak tu :
http://img11.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1928000383" onclick="window.open(this.href);return false;

kupilem ori 170zl i mam zamonowany,podpial sie koles vagiem i juz tego bledu nie pokazuje
wiec byl walniety

->VW 1.6 BSE HIGHLINE

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » sob gru 10, 2011 08:26

Adamm to ten czarny dekiel na pokrywie zaworów, z którego puszczałeś wężem odmę w asfalt. Wewnątrz znajduje się membrana ze sprężyną, która przy wężu odmy wpiętym w dolot ma łatwiej się uchylić pokonując opór sprężyny gdyż kumuluje się wtedy zarówno i wzrastające ciśnienie w skrzyni korbowej pod sprężyną i podciśnienie wytwarzane przez turbo nad sprężyną by ją ścisnąć powodując tym samym podniesienie się membrany i umożliwienie ujścia sprężonych gazów do dolotu.

Obrazek

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Adamm » sob gru 10, 2011 14:26

Sztomel, a to to :) to spoko to jest u mnie drozne ale tak jak napisales mogla sprezyna za mocno trzymac :D

myslalem ze jest w bloku jakos lub glowicy jakis zawor dodatkowy o ktorym nie wiem :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”