JPGBienias pisze:Mój (nie wiem jakie oznaczenie silnika) mk II 1,6 D 5l/100 miasto 3,9l/100 trasa (wersja 54 konna)
Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
Re: Ile wam pali diesel?
Ile wam pali diesel?
na chwile obecną - codziennie robię około 70 km to komputer w samochodzie pokazuje mi średnie około 5 - 5,5 l/100
Ile wam pali diesel?
ARL 190 KM, opony 225/45/17
Miasto zakorkowane - 100%. Raczej krótkie odcinki (zwykle około 5 km, max 10), w miare możliwości przeganiany solidnie. 8 litrów/100
Trasa nocą, płynnie, maks 120 km/h - 5,5 litra /100
Trasa dzien, dwupas i raczej szybko - 140-150 w miare mozliwosci utrzymywane - 6,5/100
To statystyka z listopada. Zobaczymy jak ebdzie teraz na zimowkach i jak sie troche więcej zimy pokaże (na minusie w ciagu dnia)
Miasto zakorkowane - 100%. Raczej krótkie odcinki (zwykle około 5 km, max 10), w miare możliwości przeganiany solidnie. 8 litrów/100
Trasa nocą, płynnie, maks 120 km/h - 5,5 litra /100
Trasa dzien, dwupas i raczej szybko - 140-150 w miare mozliwosci utrzymywane - 6,5/100
To statystyka z listopada. Zobaczymy jak ebdzie teraz na zimowkach i jak sie troche więcej zimy pokaże (na minusie w ciagu dnia)
Ile wam pali diesel?
Moj asz przy 170km pali jak arl tez mam takie opony.Teraz zimowki 195 roznicy nie ma specialnej.
Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12
JP[/quote]
fajnie wiedzieć dzięki
fajnie wiedzieć dzięki
Nie prędkość zabija, lecz ludzka głupota.
PATRZ W LUSTERKA MOTOCYKLIŚCI SĄ WSZĘDZIE !!!
PATRZ W LUSTERKA MOTOCYKLIŚCI SĄ WSZĘDZIE !!!
AFN-średnia z ostatnich 4 tankowań do pełna 5,6 w tym 65% trasa, 35% miasto-odcinki po 3-7km.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Ile wam pali diesel?
wie ktos ile litrów dokładnie ma bak w golfie IV i ile pozostaje paliwa gdy zapali sie rezerwa?bo po zapaleniu mi sie rezerwy wlałem 20l i przejechałem 411 km do nastepnego zapalenia sie kontrolki i nie wiem czy jest to wiarygodne bo wychodzi mi 4,8l/100
Zakupie MK IV w dieslu ładnego i zadbanego.
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Takie pomiary nie są wiarygodne, bo rezerwa nie zapala się zawsze przy tej samej ilości paliwa, a po drugie jest to za mała ilość aby można było cokolwiek liczyć.Marcin100420 pisze:wie ktos ile litrów dokładnie ma bak w golfie IV i ile pozostaje paliwa gdy zapali sie rezerwa?bo po zapaleniu mi sie rezerwy wlałem 20l i przejechałem 411 km do nastepnego zapalenia sie kontrolki i nie wiem czy jest to wiarygodne bo wychodzi mi 4,8l/100
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Ile wam pali diesel?
Ja robię pomiary, sugerując się kontrolką rezerwy, zapala się rezerwa kasuje licznik przebiegu dziennego jadę na stacje tankuje i jeżdżę aż zapali się ponownie rezerwa, potem obliczam spalanie. Różnice są prawie żadne zakładając ten sam styl jazdy..guziolek pisze:bo rezerwa nie zapala się zawsze przy tej samej ilości paliwa
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Mnie potrafiła zapalać się i zgasnąć po przejechaniu kilku km i powtórnie zapalała się po kolejnych kilkunastu. biorąc pod uwagę ilość paliwa jaka pozostaje w baku, to faktycznie różnica jest niewielka, bo to pewnie była kwestia max 1 litra, ale przeliczając to na spalanie na odcinku 400km, to już nie jest tak niewiele i błąd może być dość znaczny.italiano_83 pisze:Ja robię pomiary, sugerując się kontrolką rezerwy, zapala się rezerwa kasuje licznik przebiegu dziennego jadę na stacje tankuje i jeżdżę aż zapali się ponownie rezerwa, potem obliczam spalanie. Różnice są prawie żadne zakładając ten sam styl jazdy..guziolek pisze:bo rezerwa nie zapala się zawsze przy tej samej ilości paliwa
Celowo piszę może, bo na cały pomiar składa się jeszcze wiele innych czynników, m.in wspomniany przez ciebie styl jazdy. Jakby kolega Marcin100420 przejrzał pare stron tematu, to by wiedział że dobry pomiar to taki, który przeprowadzony jest na 2-3 zbiornikach, a nie 20l...
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Ile wam pali diesel?
To się rozumie, że im mniej paliwa wlejesz do baku tym ewentualny błąd pomiaru "większy", ale z zalewaniem zbiornika pod korek wychodzi też podobnie, jak do drugiego odbicia, choć zdarzało mi się zalać i 5l więcej niż normalnie, jak się nie spieniło ON.guziolek pisze:to by wiedział że dobry pomiar to taki, który przeprowadzony jest na 2-3 zbiornikach, a nie 20l...
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Ile wam pali diesel?
ok a orientujecie sie ile ile ma bak MK IV i jaka ilosc mniej wiecej jest po apalniu rezerwy
Zakupie MK IV w dieslu ładnego i zadbanego.