Bora nie pali,nie świeci kontrolka od grzania świec
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
nie, tak nie może być, musi być przez przekaźnik, nie wiem ile prądu bierze ECU, ale jednak coś tam bierze, szkoda akumulatora ... szukałbym raczej przyczyny przerwy pomiędzy przekaźnikiem 109, a tym bezpiecznikiem, w ostateczności puścił nowy kabel
muszę sprawdzić na wypiętym przekaźniku 109 teraz i zobaczę czy ECU ma zasilanie
muszę sprawdzić na wypiętym przekaźniku 109 teraz i zobaczę czy ECU ma zasilanie
Ostatnio zmieniony ndz gru 11, 2011 12:56 przez jabar24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ->|<-
Raczej nie ok, bo może iść inny sygnał przez przekaźnik 109. do ECU (gdybam), nie koniecznie ten + który podajesz bezpośrednio. Ja bym to zrobił jak fabrycznie.
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
Re: Bora nie pali,nie świeci kontrolka od grzania świec
Też bym chciał to mieć zrobione jak fabrycznie , tylko jest problem w tym, że nie mam schematu i nie wiem gdzie dokładnie od tego bezpiecznika 30A idzie ten grubszy przewódiigAlisArr pisze:Raczej nie ok, bo może iść inny sygnał przez przekaźnik 109. do ECU (gdybam), nie koniecznie ten + który podajesz bezpośrednio. Ja bym to zrobił jak fabrycznie.
Auto odpala i działa normalnie, a komputer żadnych błędów nie pokazuje ... przynajmniej na razie...
więc napisałem CI ... nóżka 87 przekaźnika 109 --> bezpiecznik 30A
PS. udało mi się dostać do schematu, na czerwono - n109, na turkusowo bezpiecznik 30A
PS. udało mi się dostać do schematu, na czerwono - n109, na turkusowo bezpiecznik 30A
damcio151 , czekaj bo się pogubiłem, nie jestem jakimś mega elektronikiem, ale od początku
Czyli z akumulatora najpierw idzie na przekaźnik 109, tak ?? potem ten przekaźnik nóżką 87 przekazuje prąd na ten bezpiecznik 30A ?? , czyli jeśli tak jest , to jak teraz wypnę przekaźnik 109 to ECU będzie dalej zasilany , tylko że bezpośredni z aku, tak ??
Sorki za moją niewiedzę ...
Czyli z akumulatora najpierw idzie na przekaźnik 109, tak ?? potem ten przekaźnik nóżką 87 przekazuje prąd na ten bezpiecznik 30A ?? , czyli jeśli tak jest , to jak teraz wypnę przekaźnik 109 to ECU będzie dalej zasilany , tylko że bezpośredni z aku, tak ??
Sorki za moją niewiedzę ...
tak powinno byćjabar24 pisze:Czyli z akumulatora najpierw idzie na przekaźnik 109, tak ?? potem ten przekaźnik nóżką 87 przekazuje prąd na ten bezpiecznik 30A ?? , czyli jeśli tak jest , to jak teraz wypnę przekaźnik 109 to ECU będzie dalej zasilany , tylko że bezpośredni z aku, tak ??
najlepiej jakbyś sprawdził miernikiem przejście pomiędzy tym bezpiecznikiem, a pinami 1 i 2 wtyczki ECU ... będziesz wiedział, czy to TEN bezpiecznik
damcio151 słuchaj, byłem teraz w aucie i tak:
od przekaźnika 109 nóżki 87 wychodzi niebieski kabel który idzie do bezpiecznika 30A ten kabel jest na 100% dobry, sprawdzałem żaróweczką i baterią
drugi kabel wychodzący z bezpiecznika 30A jest koloru czerwonego z małym fioletowym paskiem, jak sprawdzałem ów żaróweczką (jedna strona przy bezpieczniku 30A koło kierownicy a druga na 4 od lewej bezpieczniku na aku 50A) to żarówka tylko mignie i zaraz gaśnie - czyli ten czerwony z fioletowym paskiem idzie chyba w stronę ECU a nie w stronę akumulatora,nie ??
damcio151 :
chyba wiem, ten czerwony kabel co idzie od 4 od lewej bezp na aku idzie do przekaźnika 109 do nóżki nr 30 ?? obydwa końce są czerwonego koloru (jest tam jeszcze coś po drodze ???) - bo tam właśnie mam gdzieś przerwę w obwodzie jak sprawdzam żaróweczką to nie świeci a chyba powinno
i jak się nie mylę i teraz mam bezpośrednio z aku na bezp 30A to jak wypnę przekaźnik to i tak ECU będzie zasilane - co się wiąże z ciągłym użyciem aku ??
od przekaźnika 109 nóżki 87 wychodzi niebieski kabel który idzie do bezpiecznika 30A ten kabel jest na 100% dobry, sprawdzałem żaróweczką i baterią
drugi kabel wychodzący z bezpiecznika 30A jest koloru czerwonego z małym fioletowym paskiem, jak sprawdzałem ów żaróweczką (jedna strona przy bezpieczniku 30A koło kierownicy a druga na 4 od lewej bezpieczniku na aku 50A) to żarówka tylko mignie i zaraz gaśnie - czyli ten czerwony z fioletowym paskiem idzie chyba w stronę ECU a nie w stronę akumulatora,nie ??
damcio151 :
chyba wiem, ten czerwony kabel co idzie od 4 od lewej bezp na aku idzie do przekaźnika 109 do nóżki nr 30 ?? obydwa końce są czerwonego koloru (jest tam jeszcze coś po drodze ???) - bo tam właśnie mam gdzieś przerwę w obwodzie jak sprawdzam żaróweczką to nie świeci a chyba powinno
i jak się nie mylę i teraz mam bezpośrednio z aku na bezp 30A to jak wypnę przekaźnik to i tak ECU będzie zasilane - co się wiąże z ciągłym użyciem aku ??
i ten właśnie kabelek idzie od bezpiecznika do pinów 1 i 2 wtyczki ECUjabar24 pisze:drugi kabel wychodzący z bezpiecznika 30A jest koloru czerwonego z małym fioletowym paskiem
czerwony kabel idzie z bezpiecznika na aku do nóżki 30 przekaźnika 109
od nóżki 87 przekaźnika 109 idzie kabel niebieski do bezpiecznika 30A ... z drugiej strony tego bezpiecznika jest przewód czerwono/fioletowy który opisałeś
nie, j.w czerwony idzie do przekaźnika, a on dopiero załącza go na bezpiecznik 30Ajabar24 pisze:i czy metoda zastosowana u mnie czyli nowy kabel podobnej grubości od 4 bezp na aku do tegoż bezpiecznika 30A jest ok.
dokładnie tak, po drodze nic nie majabar24 pisze:chyba wiem, ten czerwony kabel co idzie od 4 od lewej bezp na aku idzie do przekaźnika 109 do nóżki nr 30 ?? obydwa końce są czerwonego koloru (jest tam jeszcze coś po drodze ???) - bo tam właśnie mam gdzieś przerwę w obwodzie jak sprawdzam żaróweczką to nie świeci a chyba powinno
jeśli masz przerwę w czerwony kabelku to masz już znalezioną przyczyną, pociągnij nowy kabel czerwony, lub znajdź przerwę, może od spodu skrzynki bezpieczników na aku
ten nowy przewód który masz aktualnie pociągnięty wyrzuć
takjabar24 pisze:i jak się nie mylę i teraz mam bezpośrednio z aku na bezp 30A to jak wypnę przekaźnik to i tak ECU będzie zasilane - co się wiąże z ciągłym użyciem aku ??
damcio151 , jesteś prze dzik w jak najlepszym tego słowa znaczeniu !!
Skrzynka browarów Ci się należy !!
miałem elektryka przy aucie i podpiął mi tak jak Ci opisałem - czyli źle ,ale z Twoją wielką pomocą udało się znaleźć przyczynę, zaraz po obiedzie idę przepiąć ten czerwony kabel co mi koleś puścił na bez 30A - przepnę go na 30 nóżkę przekaźnika 109 i będzie git !!
tak jak mówiłem przy takim podłączeniu jak mi ten koleś zrobił wypiąłem przekaźnik 109 i ECU nadal działał - czyli niedobrze
Swoją drogą nie wiesz może co się mogło stać z tym kablem że jest przerwa ?? - przecież dość gruby jest ten kabel
pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję !!
Podziękowania również dla 'iigAlisArr'
Skrzynka browarów Ci się należy !!
miałem elektryka przy aucie i podpiął mi tak jak Ci opisałem - czyli źle ,ale z Twoją wielką pomocą udało się znaleźć przyczynę, zaraz po obiedzie idę przepiąć ten czerwony kabel co mi koleś puścił na bez 30A - przepnę go na 30 nóżkę przekaźnika 109 i będzie git !!
tak jak mówiłem przy takim podłączeniu jak mi ten koleś zrobił wypiąłem przekaźnik 109 i ECU nadal działał - czyli niedobrze
Swoją drogą nie wiesz może co się mogło stać z tym kablem że jest przerwa ?? - przecież dość gruby jest ten kabel
pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję !!
Podziękowania również dla 'iigAlisArr'
Tak jak pisałem, moze być problem po drugiej stronie skrzynki bezpieczników na aku .. tam sprawdź najpierwjabar24 pisze:Swoją drogą nie wiesz może co się mogło stać z tym kablem że jest przerwa ?? - przecież dość gruby jest ten kabel
Jeśli tam jest OK to może gdzieś się złamał, ale obstawiam na problem ze stykiem w skrzynce
cieszę się, że mogłem pomóc
damcio151 - niestety nie pomogło..wręcz się pogorszyło
Zrobiłem jak mówiłeś wymieniłem kabel czerwony od aku do 30 nóżki przekaźnika 109 (sprawdzałem żaróweczką i napięcie na 30 jest) niestety kontrolka od świec nie świeci do tego jeszcze po przekręceniu zapłonu pika 3 razy sygnał dźwiękowy i cały czas świecą mi kontrolki od ABS i ASR oraz miga kontrolka od ręcznego (czerwony wykrzyknik) i pokazuje komunikaty :
STOP
BRAKE FAULT
MANUAL SERVICES
przepiąłem tak jak było i kontrolka od świec znowu jest ale kontrolki ABS ASR i ręczny oraz komunikaty zostały
co to może być ?? pewnie coś przy okazji spaliłem
Zrobiłem jak mówiłeś wymieniłem kabel czerwony od aku do 30 nóżki przekaźnika 109 (sprawdzałem żaróweczką i napięcie na 30 jest) niestety kontrolka od świec nie świeci do tego jeszcze po przekręceniu zapłonu pika 3 razy sygnał dźwiękowy i cały czas świecą mi kontrolki od ABS i ASR oraz miga kontrolka od ręcznego (czerwony wykrzyknik) i pokazuje komunikaty :
STOP
BRAKE FAULT
MANUAL SERVICES
przepiąłem tak jak było i kontrolka od świec znowu jest ale kontrolki ABS ASR i ręczny oraz komunikaty zostały
co to może być ?? pewnie coś przy okazji spaliłem
niezłe jaja
dziwne, wszystko jest wg. schematu, zrobiłeś to samo , tylko nie pomijając przekaźnika
komunikat o hamulcach mówisz ... sprawdź bezpiecznik, przewód czerwony idzie mostkiem na przełącznik pedału hamulca, przez bezpiecznik
ale czemu to nie działa jak powinno masz vaga swojego ?
ten przekaźnik masz sprawny rozumiem ?
30 to potencjał +
k46 to przekaźnik 109
mostek który widać leci dalej przez bezpiecznik do przełącznika pedału hamulca
ten stary przewód od nóżki 30 odłączyłeś rozumiem ? zastąpiłeś go nowym ?
czyżbyś miał jakieś zwarcie w instalacji ... mocowania czerwonego kabla nie były nadtopione ? ale bezpiecznik powinien zadziałać
z hamulcami to pewnie bezpiecznik, ale czemu wystrzelił, tak jakbyś potencjał - (minus) podał
dziwne, wszystko jest wg. schematu, zrobiłeś to samo , tylko nie pomijając przekaźnika
komunikat o hamulcach mówisz ... sprawdź bezpiecznik, przewód czerwony idzie mostkiem na przełącznik pedału hamulca, przez bezpiecznik
ale czemu to nie działa jak powinno masz vaga swojego ?
ten przekaźnik masz sprawny rozumiem ?
30 to potencjał +
k46 to przekaźnik 109
mostek który widać leci dalej przez bezpiecznik do przełącznika pedału hamulca
ten stary przewód od nóżki 30 odłączyłeś rozumiem ? zastąpiłeś go nowym ?
czyżbyś miał jakieś zwarcie w instalacji ... mocowania czerwonego kabla nie były nadtopione ? ale bezpiecznik powinien zadziałać
z hamulcami to pewnie bezpiecznik, ale czemu wystrzelił, tak jakbyś potencjał - (minus) podał
problem rozwiązany, brak minusa na 85 nóżce przekaźnika 109 idącego od ECU.
Dzięki Damcio151 !!
Dzięki Damcio151 !!
tak więc były 3 problemy ... brak plusa, zwarcie na starym kablu od + przez co zwariował system ABS i brak minusa ... ważne, że już ogarnięte