jaka prawidłowa temperatura

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dominik7
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: jaka prawidłowa temperatura

Post autor: dominik7 » śr gru 14, 2011 13:45

To ja Wam coś powiem.
U mnie silnik w sumie przez cały dzień nie stygnie, i w trakcie jazdy po mieście termostat się wcale nie otwiera :shock:
I co Wy na to? Termostat jest dobry (Wahler) a temperatura oscyluje koło 80 stopni. Jak chwytam za górny wąż, to daję radę go utrzymać ręką. Mam chłodniće od TD, ale to chyba ma niewiele wspólnego.
Może jednak to co pisze Grandi to prawda. Dorobię sobie blachę i zakryję pół chłodnicy; powinno chyba pomóc.

BTW zastanawiam się, czy by nie pomogło zamontowanie seryjnej osłony od dołu, bo taka mam. Przy tej temperaturze to byle jakie chłodzenie chłodzi silnik. U mnie np. wystarczy, że włączę 1 bieg dmuchawy i juz spada kilka stopni.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ

Mumin90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Mumin90 » śr gru 14, 2011 15:34

tak sa gorące na pewno nie jest zapowietrzona

Mumin90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Mumin90 » śr gru 14, 2011 23:05

dominik7
Termostat jest dobry (Wahler)

chyba nie jest taki dobry skoro trzyma 80stopni a nie 87 czy 90
może i sie nie otwiera ale też może jest nie domknięty albo uszczelka w nim nie trzyma

BTW zastanawiam się, czy by nie pomogło zamontowanie seryjnej osłony od dołu, bo taka mam. Przy tej temperaturze to byle jakie chłodzenie chłodzi silnik. U mnie np. wystarczy, że włączę 1 bieg dmuchawy i juz spada kilka stopni.

jak termostat jest zamknięty to nie ma obiegu przez chłodnice to w takim razie co ma dać zasłanianie chłodnicy?

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » czw gru 15, 2011 00:19

jak mozesz pisac glupoty, ze termostat dobry, skoro juz na 1 biegu nadmuchu spada temp? do wymiany w trybie expres!!! nominalna temp silnika moze spasc minimalnie, ale po KILKUNASTU minutach maksymalnego nawiewu! zasada mowi, ze nie moze spasc w ogole, ale to traktuje z przymruzeniem oka.

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

dominik7
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: jaka prawidłowa temperatura

Post autor: dominik7 » pt gru 16, 2011 21:59

Dolna rura była zimna, to wstawilem karton i teraz jest ciepla. Wahler jest napewno, bo byl wyciagany przy okazji wymiany pompy wody.
Mysle ze najlepiej byloby sprawdzic termometrem ile jest stopni po rozgrzaniu. Jak ponizej 87 to znaczy ze przepuszcza.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ

Mumin90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Mumin90 » sob gru 17, 2011 08:09

dominik7
jak dolna rura była zimna to termostat zamknięty to po co ci ten karton?
to że jest wahler to nie zawsze znaczy że działa dobrze,
nie wiem po jakiego grzyba wstawiać karton??? co on ma za funkcję spełniać?
pyzatym że samochód wygląda śmiesznie
jak termostat nie jest sprawny to trzeba założyć nowy i tyle

dominik7
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: dominik7 » ndz gru 18, 2011 00:49

Wiem że wygląda smiesznie, i dla mnie to jest obciach. Golf (nawet stary) to nie Polonez.
Jutro jadę do kolegi to mi sprawdzi ile jest stopni w zbiorniczku na rozgrzanym silniku i letnim dolnym przewodzie. Po MK2 został mu nowy Wahler to się wymieni jak coś.

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

Post autor: specWROC » ndz gru 18, 2011 03:17

patrzyłem za termometrem w marketach budowlanych i niestety nie moge znaleźć nigdzie

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » ndz gru 18, 2011 08:38

souler dobrze gada,polać mu!
Karton to do C-330!
Jak nie trzyma temp. to termostat do wymiany i to nie powinno podlegać dłuższej dyskusji.
specWROC, w sklepie hydraulicznym kupowałem za 5zł,taki który wstawia się do pieca węglowego od centralnego ogrzewania :bajer:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

lukasz.gtd
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lukasz.gtd » ndz gru 18, 2011 10:08

Michał_1977 pisze:souler dobrze gada,polać mu!
Karton to do C-330!
Jak nie trzyma temp. to termostat do wymiany i to nie powinno podlegać dłuższej dyskusji.
Zgadzam się, jeżeli termostat nie trzyma, to do wymiany. A odnoście kartonu, to jak ktoś chce montować, to za chłodnicą, a nie przed, w razie jak damy w palnik, to chłodnica będzie w stanie schłodzić silnik. Pewnej zimy temp na zewnątrz dochodziły u mnie do -25*C i takie mroźne powietrze prosto na głowice jest w stanie efektywnie zbić prawidłowa temperaturę (szczególnie jak jeździmy delikatnie), w końcu w niektórych samochodach montuje się automatyczne rolety na chłodnice, chyba nawet w T4 2.4D jest o ile dobrze pamiętam.

Drugi problem, to to że 1.6TD przy delikatnym traktowaniu grzeje się dopiero po przejechaniu 5km, dlatego myślę nad zamontowaniem podgrzewacza płynu http://img.bazarek.pl/169382/14500/1982 ... 23a50c.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; Chcę to podłączyć na powrocie z nagrzewnicy, tak że jak płyn wychłodzi się na nagrzewnicy to zostanie podgrzany i na głowicę poleci już podgrzany. Minus tego taki, że ogrzewanie musi być otwarte na full, żeby był przepływ. A co do podłączenia elektryki, to przycisk dwustopniowy sterujący przekaźnikami, tak żeby można było załączyć 1 lub 2 świece w zależności od potrzeb. No i oczywiście termik bimetaliczny na 50*C, tak żeby nie zapomnieć wyłączyć i niepotrzebnie prądu marnować. Zobaczymy jak to się będzie sprawować w praktyce :okej:

Najlepszy układ to...Żona w domu, a kochanka w garażu..
(tylko dlaczego obie są tak drogie w utrzymaniu?)

Mumin90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Mumin90 » ndz gru 18, 2011 12:50

lukasz.gtd
na 3 stronie pisałem że mam zamontowany taki podgrzewacz od TDI
króciec przykręca sie w miejsce oryginalnego do głowicy wszystko pasuje łącznie z wężem
i auto szybko się nagrzewa wiadomo alternator trochę dostaje, ale to pracuje tylko pare minut na zimnym silniku i szybko jest ciepło

lukasz.gtd
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lukasz.gtd » ndz gru 18, 2011 16:22

Mumin90 pisze:króciec przykręca sie w miejsce oryginalnego do głowicy wszystko pasuje łącznie z wężem
Ale nie brakuje wtedy miejsca na czujnik od świec żarowych?

Mumin90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Mumin90 » ndz gru 18, 2011 16:38

lukasz.gtd
jak wyżej napisałem na 3 str.
że mam wkręcone 2 świece żarowe a w miejsce 3 mam wkręcony czujnik przez dotoczoną przejściówkę
można też zastosować plastikowy króciec w którym jest miejsce na 2 czujniki, tak jak to było w nowszych mk2

lukasz.gtd
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lukasz.gtd » ndz gru 18, 2011 22:36

Mumin90 pisze: a w miejsce 3 mam wkręcony czujnik przez dotoczoną przejściówkę
Ale nie chcę dotaczać dodatkowych przejściówek i dlatego zrezygnowałem z tego rozwiązania. A dodatkowym plusem umieszczenia podgrzewacza na powrocie ogrzewania jest taki, że na silnik nie wraca zimny płyn, który uległ ochłodzeniu na nagrzewnicy. Jakie dałeś zabezpieczenie obwodu zasilającego świece?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”