1.3 NZ Nie chodzi na benzynie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak w temacie moja NZ-tka niestety jest z LPG i chodzi na LPG ale na PB nie trzyma obrotów na zimnym silniku a na zagrzanym ma obroty gdzieś kolo 400 (na oko poniewaz nie mam obrotka) jak nie niższe bo żarzy się kontrolka akumulatora i wygląda to tak że ma obroty dajmy na to te 400 i nagle spada na 300-350 i zaraz wskakuje na 400 znowu ( ogólnie ciężko to opisać ), wszystko jest posprawdzane przez forumowiczów i do pewności przez mechaników.
Sonda-ok
przepływomierz-ok
czujniki wszystkie - ok
pompy paliwa dwie - ok
wtryski,regulator cisnienia paliwa -ok
zawór dodatkowego powietrza - ok
silnik po kapitalnym remoncie glowicy (nowe swiece,kable,aparat zaplonowy,rozrzad ,pompa wody,wszystkie filtry ,płyny, oleje),nowa chłodnica
w sobotę rozebrana cała odma i przeczyszczona do pewności
rozebrana również w sobotę cała przepustnica i również wyczyszczona.
Aha byłem jeszcze na analizatorze spalin i na LPG wszystko okej, a na PB wyszła bardzo uboga mieszanka , niestety ten mechanik powiedział że się nie zajmuje PB bo to byłem u gazownika.
Ogólnie już brak pomysłów. Nie wiem co robić. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł .
Sonda-ok
przepływomierz-ok
czujniki wszystkie - ok
pompy paliwa dwie - ok
wtryski,regulator cisnienia paliwa -ok
zawór dodatkowego powietrza - ok
silnik po kapitalnym remoncie glowicy (nowe swiece,kable,aparat zaplonowy,rozrzad ,pompa wody,wszystkie filtry ,płyny, oleje),nowa chłodnica
w sobotę rozebrana cała odma i przeczyszczona do pewności
rozebrana również w sobotę cała przepustnica i również wyczyszczona.
Aha byłem jeszcze na analizatorze spalin i na LPG wszystko okej, a na PB wyszła bardzo uboga mieszanka , niestety ten mechanik powiedział że się nie zajmuje PB bo to byłem u gazownika.
Ogólnie już brak pomysłów. Nie wiem co robić. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł .
Było MK II 1.3 NZ a jest MK III 1.6 AEE.
Re: 1.3 NZ Nie chodzi na benzynie
bylem u kilku mechanikow kazdy twierdzi ze sonda ok, zreszta moze i masz racje bo auto na lpg zaczelo lykac 14 na 100 tyle ze na regulacji bylem to sonde czyta normalnie i wyregulowany perfekt jest na lpg,chodzi idealnie ale dalej tyle pali i kopci na bialo ale tylko na lpg.
- Paweł Marek
- V.I.P.
NZ doskonale będzie pracował nawet bez sondy, możesz ją dla testu odpiąć ale pewnie to nie pomoże. Skoro już wiesz że mieszanka jest za uboga to próbuj regulacji śrubą na przepływomierzu i sprawddź układ paliwowy w sensie obie pompy filtr paliwa, najlepiej ciśnienie paliwa w listwie wtryskowej zmierz u mechanika który ma manometr. Czy sonadwa wpływa na spalanie LPG - może jeśli masz druga generację LPG, tego nie napisałeś.
I jeśli piszesz o wszystkim że jest ok, a wiadomo że coś z tych rzeczy nie jest ok, to znaczy że sprawdzanie było źle wykonane.
I jeśli piszesz o wszystkim że jest ok, a wiadomo że coś z tych rzeczy nie jest ok, to znaczy że sprawdzanie było źle wykonane.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
pompy i cisnienie sprawdzane u mechanika i jest idealne, lpg 2 generacja zgadza sie. Chodzi o srube przy przepustnicy?
Kolego, chodzi o śrubę pod niebieskim korkiem (zaślepką) przy przepływomierzu. Jest tam śruba imbusowa, możesz Sobie pokręcić ale lepiej jest się wcześniej podpiąć pod analizator spalin - przynajmniej w moim 1.3NZ w ten sposób odbywała się regulacja. Pozostaje jeszcze śruba przy przepustnicy wtrysku - z prawej strony od góry patrząc - na śrubokręt. Tutaj reguluje się obroty - ale i również obroty na LPG - więc trzeba uważać.
Najbardziej dziwi mnie, że na LPG chodzi ok a na benzynie źle - świadczy to na pewno o układzie zasilania, tudzież instalacji wtryskowej.
Proponowałbym sprawdzić dokładnie kostki przyłączeniowe do listwy wtryskowej, i wszystkie kable w pobliżu - być może któryś nie łączy i wtrysk działa nieprawidłowo.
Zastanawiające jest również spalanie rzędu 14L\100 km ... O zgrozo - mój spala 7,5 L - 8,5 L\100 km.
Najbardziej dziwi mnie, że na LPG chodzi ok a na benzynie źle - świadczy to na pewno o układzie zasilania, tudzież instalacji wtryskowej.
Proponowałbym sprawdzić dokładnie kostki przyłączeniowe do listwy wtryskowej, i wszystkie kable w pobliżu - być może któryś nie łączy i wtrysk działa nieprawidłowo.
Zastanawiające jest również spalanie rzędu 14L\100 km ... O zgrozo - mój spala 7,5 L - 8,5 L\100 km.
on pali tyle lpg. Ja zadnego korka niebieskiego nie widze. Przeplywomierz jest z gory czarny. Gdzie ten korek? I w ktora strone krecic?
- Paweł Marek
- V.I.P.
w rogu od góry, na metalowej cześci przepływomnierze czyli a stronę silnika od czarnej pokrywki. Wkręcając ją wzbogacasz
http://allegro.pl/przeplywomierz-golf-i ... 43866.html" onclick="window.open(this.href);return false; tu widac korek niebieskji, jeśli go nie masz tylko jest pusta dziura i w niej nic to przepływomierz nie jest do tego auta
http://allegro.pl/przeplywomierz-golf-i ... 43866.html" onclick="window.open(this.href);return false; tu widac korek niebieskji, jeśli go nie masz tylko jest pusta dziura i w niej nic to przepływomierz nie jest do tego auta
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
mam taki sam przeplywomierz niestety w miejscu tego niebieskiego korka jest pusto tzn nie ma korka,ale jest wejscie na imbus widac powiedz mi czy jak podkrece mu tam wieksza dawke to na lpg sie cos zmieni, spalanie albo co kolwiek?? i jak to regulowac na rozgrzanym czy jak?
- Paweł Marek
- V.I.P.
na LPG nie, potrzebna regulacja intefejsem lub przynajmniej ponowna samonauka - nie napisałeś jaki masz komputerek do LPG. Chodzi o problem na benzynie, być może wzbogacenie mieszanki przez wkręcanie śruby pomoże. Napoisz jeszcze jak te spaliny były sprawdzane, fachowo w rurce pomiarowej z kolektora czy byle jak w wydechu, czy masz jeszcze katalizator
no u mnie pali 7,5 - 8,5 L \ 100km LPG. Na benzynie było to 5,5 - 6,5 L - ale było to przed montażem instalacji lpg.
Ale muszę przyznać, że na rajdy nie jeżdżę i staram się zawsze wduszać najwyższy bieg.
PS. Rurka do podłączenia analizatora spalin jest tuż pod kolektorem wydechowym - na tzw. dwururce.
Ale muszę przyznać, że na rajdy nie jeżdżę i staram się zawsze wduszać najwyższy bieg.
PS. Rurka do podłączenia analizatora spalin jest tuż pod kolektorem wydechowym - na tzw. dwururce.
u mnie byly sprawdzane w tlumiku , komputerek z gazu bingo. Na cieplym go regulowac? Czyli lekko dokrece imbus a jak nic nie pomoze to wrocic do poprzedniego miejsca?
- Paweł Marek
- V.I.P.
kox19, oczywiście że regulacje tylko na ciepłym. Pomiar spalin w tłumiku przy sprawnym katalizatorze jest bez sensu. Na razie pokręć sobie śrubą dla testu nie wiadomo przecież czy to pomoże, jeśli tak to doregulujesz na analizatorze.Regulując sondę analizatora trzeba wetknac w rurkę wychodząca z kolektora wydechowego zatkaną korkiem, odpiąć sondę lambda, ustawić gdzieś koło 1 procenta CO, i podłączyć sondę- powinno być ok.