Bendix nie zazębia/ problem ze sprzęgłem.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam problem z moim golfem IV 1.9 TDI AHF. Mam wymienione sprzęgło razem z dwumasem oraz zregenerowany rozrusznik. Ostatnio sprzęgło zaczyna padać (jest na gwarancji). Przy delikatnym wciśnięciu pedału sprzęgła zaczyna on drgać. Mam wymienione w rozruszniku 2 bendixy które rozsypały się w pył. Dziś znowu miałem problem z odpaleniem auta gdyż bendix znowu nie zazębiał. Podpiąłem golfa na linkę. Wrzuciłem 2 bieg zapłon i wcisnąłem pedał sprzęgła. Brat mnie pociągnął jednak auto odpaliło pomimo wciśniętego pedału. Czy jakikolwiek uszkodzony element sprzęgła może mieć wpływ na problem z rozruchem silnika?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Czy jakikolwiek uszkodzony element sprzęgła może mieć wpływ na problem z rozruchem silnika?
raczej nie, chyba że wieniec na kole zamachowym ale to raczej sie nie zdarza
raczej nie, chyba że wieniec na kole zamachowym ale to raczej sie nie zdarza
A na luzie jak odpala? Może sterowanie sprzęgłem? Nie jest zapowietrzony?
Ja jestem generalnie tego zdania, że nie opłaca się naprawiać rozrusznika. Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli np wymienisz uszkodzony bendix to niedługo pojawia się kolejna usterka, np przekaźnik. Inna kwestia to marna jakość części zamiennych trzeba uważać żeby się nie nadziać. Generalnie polecałbym założenie regenerowanego z gwarancją, albo używki po przeglądzie i nie powinno być żadnego problemu.
Ja jestem generalnie tego zdania, że nie opłaca się naprawiać rozrusznika. Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli np wymienisz uszkodzony bendix to niedługo pojawia się kolejna usterka, np przekaźnik. Inna kwestia to marna jakość części zamiennych trzeba uważać żeby się nie nadziać. Generalnie polecałbym założenie regenerowanego z gwarancją, albo używki po przeglądzie i nie powinno być żadnego problemu.
Re: Bendix nie zazębia/ problem ze sprzęgłem.
Jak bendix nie zazębia to ani na luzie ani na biegu nie odpala. Chwilę kręci i zaraz tak jak by się cofał. Dwumas razem ze sprzęgłem ma może z 6 miesięcy i z 3tys. km Rozrusznik ma zmieniony bendix 3 razy do tego automat i szczotki. Fakt, że słychać już łożysko sprzęgła. Zastanawiałem się czy nie jest to może tuleja prowadząca sprzęgła. A Jeśli chodzi o kupno rozrusznika to jaki polecacie? Czy firma Lauber robi dobre? A może bosch z allegro np. http://motoallegro.pl/rozrusznik-audi-f ... 05165.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
każdy ma swoje zdanie ja osobiście bym wolał kupić dobry bendix boscha i szczotki jak się kończą, i do tego dotoczyć tulejki lub dokupić wszystko złożyć i nasmarować i musi chodzić.
kupując używkę to też nie wiadomo co się trafi może chodzić a też mogą sie szczotki zaraz skończyć czy bendix
nowy trochę drogi i ciekawe jak z jakością tego jest
kupując używkę to też nie wiadomo co się trafi może chodzić a też mogą sie szczotki zaraz skończyć czy bendix
nowy trochę drogi i ciekawe jak z jakością tego jest
Lauber to jest marka sieci intercars, to są regenerowane rozruszniki, bierz nowy, ten z allegro cena jest w miarę normalna jak koleś ma rabaty. Normalnie ten rozrusznik kosztuje od 400 do 500zł nowy.
To nie wymieniałeś łożyska razem ze sprzęgłem?
Pewnie zajdzie konieczność wymiany docisku i tarczy, także szykuj się na wydatek.
o paniemisq pisze: Fakt, że słychać już łożysko sprzęgła. Zastanawiałem się czy nie jest to może tuleja prowadząca sprzęgła.
To nie wymieniałeś łożyska razem ze sprzęgłem?
Pewnie zajdzie konieczność wymiany docisku i tarczy, także szykuj się na wydatek.
Re: Bendix nie zazębia/ problem ze sprzęgłem.
Sprzęgło było kompletne. Dwumas, tarcza, docisk i łożysko ale nie pamiętam czy w zestawie była tuleja prowadząca. Na regenerację rozrusznika wydałem już tyle co na ten boscha co podałem link.
Tak czy siak trzeba będzie pewnie zacząć od początku, czyli od upewnienia się, że pompka i siłownik są sprawne, oraz układ jest odpowietrzony. Jak nie wysprzęgla do końca to nie ma co się dziwić że rozruszniki się rozpadają. W takiej sytuacji pedał bierze przy podłodze.
Po wymianie sprzęgła pedał zawieszał mi się w połowie i nogą trzeba było go odciągać do góry. Wtedy wymieniony był wysprzęglik ale nie jestem pewien czy pompa sprzęgła też. Od kupna auta ponad rok temu mam problem z haczącymi biegami jednak po wymianie sprzęgła i wysprzęglika czasami nie wchodzą mi biegi np. 1 bieg przy ruszaniu albo wsteczny. Muszę puścić sprzęgło i wcisnąć jeszcze raz, tak samo jest np. z 3. Jak sprawdzić pompę sprzęgła?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
misq cieszko jest sprawdzić pompę sprzęgła ale wszystko wskazuje na to że to ona jest tego przyczyna po jak wciśniesz pedał ponownie to jest lepiej, tzn albo spróbuj jeszcze odpowietrzyć a jak nie to kup zestaw naprawczy pompki sprzęgła w intercarsie kosztuje 20pare zł i wymianie i odpowietrzeniu powinno być dobrze.
Najczęściej awaria objawia się wyciekiem w okolicy pedału sprzęgła, albo wysprzęglika. Proponuję poluzować odpowietrznik podłączyć wężyk z butelką (niżej) i nalac płynu hamulcowego po brzegi zbiorniczka. Jeżeli będziesz pilnował poziomu płynu to po jakichś dwóch, trzech godzinach sam się odpowietrzy.
Niestety ale w intercarsie jest tylko zestaw naprawczy do wysprzęglika natomiast do pompy nie ma nic. Przynajmniej tak wynika z ich katalogu internetowego. A czy odpowietrzanie przez pompowanie pedałem nie pomoże jeśli jest zapowietrzony?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
A czy odpowietrzanie przez pompowanie pedałem nie pomoże jeśli jest zapowietrzony?
pomoże
to coś słaby ten intercars że nie mają zapytaj w innym lub w sklepie motoryzacyjnym, musi być bo kupowałem nie raz
pomoże
to coś słaby ten intercars że nie mają zapytaj w innym lub w sklepie motoryzacyjnym, musi być bo kupowałem nie raz
Raczej ciężko tak odpowietrzyć sprzęgło, ale można próbować. Najlepiej jest grawitacyjnie, albo podciśnieniem.