Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
- xxxGlaDxxx
- ...
Jaki olej?
Po co? Wystarczy wyjąć bezpiecznik od pompy wtryskowejja4rqu pisze:odłaczasz kabel od elektrozaworu i nie odpali.

Jaki olej?
Ja kiedyś też kręciłem rozrusznikiem, aby więcej zleciało starego oleju lecz w przypadku 1Z nie dawało to żadnej różnicy, zlatywało zawsze tyle co nic, a olej "czarniał" zawsze po takim samym czasie. Osobiście bym nie polecał. W sumie zaszkodzić to nie zaszkodzi, bo jakieś ilości oleju zawsze pozostają na ściankach i nawet odpalenie bez oleju na 2 czy 3 sek nie jest szkodliwe, gorzej na pewno ma silnik podczas zimnego startu, zanim olej dotrze wszędzie mija więcej czasu, szczególnie w niskich temperaturach.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Jaki olej?
a po co zmieniać z mineralnego na półsyntetyk?KamilP pisze:Też nad tym się zastanawiałem, wymieniałem olej z minerała na półsyntetyk, ale nic nie kombinowałem. Bo pewnie trochę oleju w przewodach zostaniezyggy pisze:Tak troszkę obok tematu, ale też o wymianie. Jak się pozbyć maximum oleju przy spuszczaniu? Zawsze gdzieś zostanie, ale czy np. przekręcenie rozrusznika coś da, czy nawet zaszkodzi?
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
bo jest lepszy dla silnikaLEGIA pisze: a po co zmieniać z mineralnego na półsyntetyk?
- KamilP
- DieseL PoweR
Jaki olej?
LEGIA, Jak kupiłem auto nie wiedziałem co było lane, to zalałem minerał. Potem też minerał i dowiedziałem się że był półsyntetyk.. Oliwy brał mało, i do tego zima idzie to wymieniłem na półsyntetyka. Bo gdyby oliwy duużo brał albo coś to spoko a tak to szkoda mi silnika. Minerał to do ciągnika dobry jest
(chociaż ten silnik to też taki traktorek
)

Jaki olej?
witam kolegów
Pacjent: mk4 Variant 1.9 TDI AXR przebieg ok.115 tys.
Zalany olej CASTROL EDGE( chyba?) Longlife( to na pewno) 5w30 - przejechane na nim 18 tys. od litopada.2010, zalecana zmiana po 30 tys. z tego co pamiętam
czytam opinie i nie mogę się zdecydować czy juz zmieniac bo minale sezon jesli tak to zalewac znowu longlife 5w30? czy jakis inny, jestem przywiazany do Castrola odraz mowie
prosze o opinie 
Pacjent: mk4 Variant 1.9 TDI AXR przebieg ok.115 tys.
Zalany olej CASTROL EDGE( chyba?) Longlife( to na pewno) 5w30 - przejechane na nim 18 tys. od litopada.2010, zalecana zmiana po 30 tys. z tego co pamiętam

czytam opinie i nie mogę się zdecydować czy juz zmieniac bo minale sezon jesli tak to zalewac znowu longlife 5w30? czy jakis inny, jestem przywiazany do Castrola odraz mowie

Jaki olej?
20 tyś km na jednym oleju to zadość. Nawet najlepszy, po takim czasie i przebiegu w dieslu to gnojówka...
P.S.
Gratuluję podpisu... Jest się czym chwalić zwłaszcza w konfrontacji z:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=17&t=435676" onclick="window.open(this.href);return false;
P.S.
Gratuluję podpisu... Jest się czym chwalić zwłaszcza w konfrontacji z:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=17&t=435676" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- Peres
- Grupa opolska
- Kontakt:
Jaki olej?
Olej ma przejechane 18kkm, ma ponad rok i jesteśmy w sezonie zimowym, więc odpowiedź brzmi: TAK, najwyższa pora wymienić olejrafxxx pisze:czytam opinie i nie mogę się zdecydować czy juz zmieniac

184KM/416Nm powered by G-lab ;)
- speckom
- Forum Master
- Kontakt:
zalezy kto i jak jezdzi.kolega ma 2.5 tdi w a6 c4 i leje minerala elf turbo diesel i mu to chodzi.ale on tym jezdzi jak emeryt i nigdy nie przeciaga. Ja mialem w swojej b4 1z minerala to od razu na 2 dzien go wylalem i wlalem pol syntetyk mobila diesel. bo z wlasnego doswiadczenia wiem ze kazde tdi powinno jezdzic na syntetyku lub pol.do tego na syntetykach mniej pali(sprawdzone) i to mnie nie obchodzi czy cos tam wciaga.jak bym mogl to pelny syntetyk bym lal ale szkoda troche kasy.troche mi sie poci pod klawiatura ale w 1z to norma.i jak robie po 10tys to wciagnie moze z pol litra.a gniote to go ciagle po nagrzaniu silnika.nigdy nie naleje minerala do tdi.
nie ma mnie
- KamilP
- DieseL PoweR
Jaki olej?
speckom, To myślisz że dla silnika z turbiną jazda jak emeryt służy? Na turbo na pewno nie. I chodzić będzie ale być może do czasu. Oczywiście źle nie życze.
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Jaki olej?
jeśli nie ma zmiennej geometrii, to mniej szkodliwe...
a dawanie "po dupie" po autostradzie na pewno kiedyś ją rozszczelni...:p
a dawanie "po dupie" po autostradzie na pewno kiedyś ją rozszczelni...:p
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!
Jaki olej?
Diesel musi regularnie dostać w palnik - dla zdrowia (każdy silnik benzynowy zasadniczo a zwłaszcza diesel i wszelkie jego zaturbione pochodne)
A wie o tym każdy kto w życiu choć raz rozbierał głowicę w takim dieslu... co tam w środku, w kanałach dolotowych jest... jak wyglądają EGR`y i same turbiny (jeżeli takowa występuje) od emeryckiej jazdy.
Jeździć trzeba z głową - ale regularne przegnanie musi być.
A wie o tym każdy kto w życiu choć raz rozbierał głowicę w takim dieslu... co tam w środku, w kanałach dolotowych jest... jak wyglądają EGR`y i same turbiny (jeżeli takowa występuje) od emeryckiej jazdy.
Jeździć trzeba z głową - ale regularne przegnanie musi być.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Jaki olej?
i to jest sedno sprawy...Piasek pisze:Jeździć trzeba z głową - ale regularne przegnanie musi być
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!