Wymiana wtryskiwaczy w 1Z
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wymiana wtryskiwaczy w 1Z
Mam pytanko w sprawie wymiany wtryskiwaczy w 1,9TDI 1Z (90KM) - aby wymienić wtryskiwacze należy odkręcić przewód doprowadzający paliwo do wtrysiwacza i łapkę trzymającą wtryskiwacz - ta łapka jest wkręcana w głowicę silnika ..
Czy ktoś może wie jakim momentem należy później dokręcić te dwa połączenia ??
ile [Nm] ?? do dokręcenia łapki w głowicy i ile [Nm] do dokręcenia przewodu paliwowego ??
Z góry dzięki za info i pozdrawiam
Czy ktoś może wie jakim momentem należy później dokręcić te dwa połączenia ??
ile [Nm] ?? do dokręcenia łapki w głowicy i ile [Nm] do dokręcenia przewodu paliwowego ??
Z góry dzięki za info i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2007 09:35 przez Razal, łącznie zmieniany 1 raz.
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Fajna porada.. Razal daj znac czy wymiana wtrysku pomogla.
Pozdro
Gitner
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re
Gitner pisze:Fajna porada.. Razal daj znac czy wymiana wtrysku pomogla.
Pozdro
Gitner
OK. Dam znać - dzisiaj może to zrobie jak będzie chwila wolna
Mam już klucz dynamometryczny, a dokładniej jakimi momentami dokręca się te elementy znalazłem tutaj ---------->>>>> LINK
Strona 23-9 śruba dociskająca zacisk wtryskiwacza = 20Nm
śruba dokręcająca przewód paliwowy do wtryskiwacza = 25Nm
Pozdrooooooo
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
-
- Mały gagatek
Łapki wtryskiwaczy dokręcasz ile masz pary w łapach!!.
Nie patrz na momenty z książek.One są dobre w fabryce.
A tutaj masz kurz, brud którego nie usuniesz do końca dlatego trzeba dokręcić silnie!!.
Bo inaczej kompresji możesz nie mieć.
Pamiętaj że wymianę musisz zrobić na całkowicie zimnym silniku, najlepiej po całej nocy.
A tutaj masz kurz, brud którego nie usuniesz do końca dlatego trzeba dokręcić silnie!!.
Pamiętaj że wymianę musisz zrobić na całkowicie zimnym silniku, najlepiej po całej nocy.
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re
Dzięki za wartościowe rady !! Jutro się tym zajmę po nocy autko będzie zimne i wymienię - mam do wymiany tylko sterujący - mam nadzieję że nie będzie problemuhayabusarider pisze:Łapki wtryskiwaczy dokręcasz ile masz pary w łapach!!.
Najgorzej się boję samego wyciągania wtryskiwacza z otworu - on tam pewnie nieźle siedzi i boję się że będzie problem z wyciągnięciem go z gniazda - wyciągał ktoś może ??
Jak poszło ??
pozdrooooooo
[ Dodano: Sob Lip 01, 2006 23:53 ]
Gitner - POMOGŁO !!!!! Śmiga jak trzeba - stukałem we wtryskiwacz po wymianie na 2500 obr i NIC - zero zrywania !!Gitner pisze:Fajna porada.. Razal daj znac czy wymiana wtrysku pomogla.
Pozdro
Gitner
Jest wszystko w normnie <ok> Jeszcze wyczyściłem kanały klimatyzacji przy okazji i parownik wg. porady z vwgolf.pl
Dzień zaliczony do udanych - jeszcze mam pytanko w sprawie VAG'a - Czy podpięcie komputera z VAG iem może spowodować jakieś przestawienie nastaw sterowników - np. przestawienie kąta itp. Czy dopiero jak się zaczyna grzebać ?? Bo mam VAG i chce podpiąć tylko się boję , żeby nie namieszać
Pozdroooooooo
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: Re
No to bardzo dobrze.. niech ci sluzyRazal pisze:[Gitner - POMOGŁO !!!!! Śmiga jak trzeba - stukałem we wtryskiwacz po wymianie na 2500 obr i NIC - zero zrywania !!
Samo podpiecie i odczyt bledow nic nie namiesza..jeszcze mam pytanko w sprawie VAG'a - Czy podpięcie komputera z VAG iem może spowodować jakieś przestawienie nastaw sterowników - np. przestawienie kąta itp. Czy dopiero jak się zaczyna grzebać ?? Bo mam VAG i chce podpiąć tylko się boję , żeby nie namieszać
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
hehe super ze OK a ty nastawnik juz rozbieralesGitner - POMOGŁO !!!!! Śmiga jak trzeba - stukałem we wtryskiwacz po wymianie na 2500 obr i NIC - zero zrywania !!
no ja bym tak nie dokrecal !!! wtryski sa naprawde delikatne nawet najmniejsza zmiana naprezen moze wywolac nieprawidlowa ich prace. jak masz klucz dynamometryczny dokrec z podanymi wartosciami bedzie ok!hayabusarider pisze:Łapki wtryskiwaczy dokręcasz ile masz pary w łapach!!.
-
- Mały gagatek
Mało wiesz jeszcze kolego o mechanice i dieselachBruceLee30 pisze:hehe super ze OK a ty nastawnik juz rozbieralesGitner - POMOGŁO !!!!! Śmiga jak trzeba - stukałem we wtryskiwacz po wymianie na 2500 obr i NIC - zero zrywania !!
no ja bym tak nie dokrecal !!! wtryski sa naprawde delikatne nawet najmniejsza zmiana naprezen moze wywolac nieprawidlowa ich prace. jak masz klucz dynamometryczny dokrec z podanymi wartosciami bedzie ok!hayabusarider pisze:Łapki wtryskiwaczy dokręcasz ile masz pary w łapach!!.
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 18:49 ]
musisz mieć WD 40 albo cuś takiego oraz najważniejsze klucz płaski nr . 15 !!!.Najgorzej się boję samego wyciągania wtryskiwacza z otworu - on tam pewnie nieźle siedzi i boję się że będzie problem z wyciągnięciem go z gniazda - wyciągał ktoś może ??
Jak poszło ??
Bez tego nie rozruszasz wtrysku i go nie wyciągniesz, napewno jest zapieczony!!!.
Ja mam specjalny ściągacz do wtryskiwaczy
Zaopatrz się jeszcze w Nową ORI podkładkę pod wtryskiwacz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
przestan z takimi odpowiedziami,Mało wiesz jeszcze kolego o mechanice i dieselach
dokrecanie srub M8 ile sil w rekach swiadczy iz faktycznie malo masz pojecia o mechanice i normalnie oslabiles mnie tym postem
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 7:29 pm ]
nie nie mogehayabusarider pisze:Łapki wtryskiwaczy dokręcasz ile masz pary w łapach!!.
-
- Mały gagatek
Jeleń z Jeleniej Góry :green_fuck:BruceLee30 pisze:przestan z takimi odpowiedziami,Mało wiesz jeszcze kolego o mechanice i dieselach
dokrecanie srub M8 ile sil w rekach swiadczy iz faktycznie malo masz pojecia o mechanice i normalnie oslabiles mnie tym postem
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 7:29 pm ]nie nie mogehayabusarider pisze:Łapki wtryskiwaczy dokręcasz ile masz pary w łapach!!.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: