Od roku jeżdżę VW Bora z TipTroniciem i też sobie chwalę. Ja akurat musiałem kupić z konieczności, ale nie żałuję. Fakt, że pali więcej ale jak się jeździ głównie na D. Jak używam TT to spalanie spada od 0,7 do 1,2 na tych samych trasach
D używam głównie, żeby się rozpędzić do 4 na zimnym i do 3 na ciepłym silniku - potem już tylko sekwencja
Co do wymiany to ja kupiłem auto z przebiegiem 33 kkm i w rok nakulałem nim już pod 63 kkm dlatego intensywnie czytam nad wymianami. Ksiażka mówi, że co 65 kkm chyba, że sie jeździ w terenie górzystym, lub ciągnie kampera to wtedy co 30 kkm. Że autko kupiłem w Austrii to zapytałem sie w tamtym serwisie co z wymiana oleju i dostałem info od kierownika serwisu, że olej wymienia się tylko w sportowych skrzyniach. W tych tego się nie robi
I bądź tu mądry
Może to przyzwyczajenia z tego, że w manualach się nie wymienia
Dużo czytałem i rozmawiałem o kwesti wymian w skrzyniach i ponoć już ASO odchodzi od odradzania tego typu czynności i powoli staja się zwolennikami tego aby jednak wymieniać nawet w manualach
Ja osobiście ciągle bije się z myślami bo jakby nie było w Poznaniu kosztuje to 1018,00 PLN a w Austrii 370 Ojro. 400 PLN na pewno bym nie oszczędzał na skrzyni i chyba wymienię jednak za granica bo coś nie ufam, że nasi magicy z ASO sprostają temu zadaniu. Sam mam za mało info o tym - jaki mam typ skrzyni, jaki olej, ile, przy jakiej temp sprawdzać poziom, jaki filtr itp. .
Dodam jeszcze, że byłem już tym autkiem w dalekie trasy wakacyjne i jedyne co mu można zarzucić, że faktycznie w porównaniu z manualem się muli no i w wysokich górach sobie średnio radzi, ale na PL warunki super sprawa :]
PS. Jak już wymieniacie olej to pamiętajcie o obowiązkowym
umyciu miski i magnetycznego korka