[MK3 TDI] TEMPOMAT zamiennik za mniej niz 10zl ???
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, często przyczyną niedziałającego tempomatu jest czujnik prędkości, choć licznik działa to w vagu nie widać prędkości, trzeba podłączyć kompa, przejechać się i sprawdzić czy komputer pokazuje jakąś prędkość. Z tego co zauważalnym tempomat działa powyżej 40 na godzinę.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
witam. mam problem z tempomatem w golfie 1.9 tdi 1z otóż zamontowałem kiedys tempomat na ori manetce. wszystko dzialało jak należy ale po jakimś czasie przestal działac. podłączyłem pod vaga wszystkie pedały jak i funkcje w manetce działają poprawnie, wiec zaprogramowałem od nowa tempomat. działał po odpaleniu lecz po ponownym uruchomieniu juz nie działał. tak jak by nie było podtrzymania... co to moze byc??
A można dokupic taka kostke ktora by pasowala w ta kostke ktora juz jest w aucie zeby nie ciac przewodow?
1Z + 0.216 + 16bit + chip + EGR out + wolna odma + KAT out
E46 330D M57
E46 330D M57
-
- Forum Master
Witam,
Pozdrawiam.
można dokupić, albo jedź na jakiś auto szrot, wytnij z instalacji jakąkolwiek kostkę, np z golfa II lub III, która ma takie same piny jak Ci potrzebne i po obcinaj w domu na taką jak ci potrzebna i po kłopocie,bo serwisie troszkę będzie kosztować taka kostka.pawlo1123 pisze:A można dokupic taka kostke ktora by pasowala w ta kostke ktora juz jest w aucie zeby nie ciac przewodow?
Pozdrawiam.
Tomek
Re: [MK3 TDI] TEMPOMAT zamiennik za mniej niz 10zl ???
A jak tam wiekszosc z Was podpina rowniez bezpiecznik do instalacji czy juz olewacie to?
1Z + 0.216 + 16bit + chip + EGR out + wolna odma + KAT out
E46 330D M57
E46 330D M57
-
- Forum Master
Witam, ja podłączyłem przez bezpiecznik i po zapłonie. Pod bezpiecznik od podświetlania deski, bo u mnie świeci cały czas.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
-
- Nowicjusz
a wytłumaczy mi ktoś po co kabel czarny z bialym zmostkowac po stronie kostki tempomatu gdy zakładamy manetke MFA ??
-
- Forum Master
Witam,
Jeśli Cie to bardzo interesuje, możesz to sprawdzić. Podepnij np. jakąś bateryjkę z żaróweczką i po prostu sprawdzić co i jak działa.
Ja bym podłączył to tak jak proponują i powinno być ok.
Pozdrawiam.
może po to, żeby działało ON/OFF?patrykk007 pisze:Czerwony przewod jest od przyspieszania, niebieski to hamowanie.
Jeśli Cie to bardzo interesuje, możesz to sprawdzić. Podepnij np. jakąś bateryjkę z żaróweczką i po prostu sprawdzić co i jak działa.
Ja bym podłączył to tak jak proponują i powinno być ok.
Pozdrawiam.
Tomek
-
- Nowicjusz
no właśnie sprawdziłem podłączając 12V pod czarny kabelek i oto wyniki:
niebieski kabel = ON (włącznik)
biały kabel = SET (zwalnianie)
czerwony kabel = RESTORE (ustawianie danej prędkości i przyspieszanie)
niebieski kabel = ON (włącznik)
biały kabel = SET (zwalnianie)
czerwony kabel = RESTORE (ustawianie danej prędkości i przyspieszanie)
Witam. A posiada może ktoś rozpiskę pinów lub schemacik podobny do tego z opisu do audi 80 tdi??
-
- Forum Master
Witam, jeśli się nie mylę to w audi, 1Z powinny być te same piny przy ECU co w AFNie, czuli 34, 35 i 66.
Sprawdź czy z tych pinów wychodzą przewody, jeśli tak to szukaj gdzieś w środku wtyczki, jeśli nie to wyprowadź te piny, podłącz manetkę, aktywuj i powinno hulać.
Jeszcze pytanie, czy w ogóle jest moduł od tempomatu i czy są czujniki na pedale sprzęgła i hamulca?
Pozdrawiam.
Sprawdź czy z tych pinów wychodzą przewody, jeśli tak to szukaj gdzieś w środku wtyczki, jeśli nie to wyprowadź te piny, podłącz manetkę, aktywuj i powinno hulać.
Jeszcze pytanie, czy w ogóle jest moduł od tempomatu i czy są czujniki na pedale sprzęgła i hamulca?
Pozdrawiam.
Tomek
http://imageshack.us/photo/my-images/72/dsc00822r.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
W audi jest taka niebieska wtyczka i różni się tym że ma 5 pinów, a nie 4 tak jak w golfie. Podłączyć to pod manetkę to nie problem bo na forum audi 80 jest schemat
http://www.audi80.pl/1z-94r-tempomat-ja ... t37911.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
ale ja chciałbym właśnie na te włączniki chwilowe. Mam już co potrzebne, mam nawet pomysł jak to ładnie wbudować. Zasada jest ta sama co w golfie tylko autka różnią się tą wtyczką. Audi jest z 94 roku już na pierburgu. Dałoby się stworzyć taki schemacik jak na 1 stronie żeby to podłączyć??
W audi jest taka niebieska wtyczka i różni się tym że ma 5 pinów, a nie 4 tak jak w golfie. Podłączyć to pod manetkę to nie problem bo na forum audi 80 jest schemat
http://www.audi80.pl/1z-94r-tempomat-ja ... t37911.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
ale ja chciałbym właśnie na te włączniki chwilowe. Mam już co potrzebne, mam nawet pomysł jak to ładnie wbudować. Zasada jest ta sama co w golfie tylko autka różnią się tą wtyczką. Audi jest z 94 roku już na pierburgu. Dałoby się stworzyć taki schemacik jak na 1 stronie żeby to podłączyć??
-
- Forum Master
Witam, ja bym się trzymał tego schematu http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 7c724e06bb" onclick="window.open(this.href);return false; uwzględniając to co piszą na forum audi http://www.audi80.pl/1z-94r-tempomat-ja ... t37911.htm" onclick="window.open(this.href);return false;.
Jak z potkam znajomego elektryka to zapytam o schemat do audi 80 z 1Z.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Byłbym wdzięczny za za taki schemacik.tomek08 pisze:Witam, ja bym się trzymał tego schematu http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 7c724e06bb" onclick="window.open(this.href);return false; uwzględniając to co piszą na forum audi http://www.audi80.pl/1z-94r-tempomat-ja ... t37911.htm" onclick="window.open(this.href);return false;.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam