Jaki olej do silnika z pompowtryskiwaczami?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- chester-lp
- Nowicjusz
Re: Jaki olej do silnika z pompowtryskiwaczami?
Najlepszy olej jaki testowałem a jaki ostatnimi czasy był w Ibizie 1.9 TDI z 2004r. to Amsoil AFL 5W-40:
http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2763.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Chyba najlepszy olej pełnosyntetyczny jaki miałem mozliwość testowac w wysilonych silnikach z TD gdzie wymagana jest ACEA A3/B4.
Nie wedziałem że będzie taka różnica po wymianie z Motula X-Cess-a 5W-30 zwłaszcza powyżej 3000rpm.
http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2763.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Chyba najlepszy olej pełnosyntetyczny jaki miałem mozliwość testowac w wysilonych silnikach z TD gdzie wymagana jest ACEA A3/B4.
Nie wedziałem że będzie taka różnica po wymianie z Motula X-Cess-a 5W-30 zwłaszcza powyżej 3000rpm.
Pozdrawiam gorąco..
- Paviarotti
- Lord GTI
Koledzy potrzebna pomoc. Jutro jadę wymienić olej z filtrami i nie wiem co wlać? Silnik AXR (pompowtryski), do tej pory w Polsce właściciel lał Mobila 10W40. Silnik ma przelot 201tys. i jest suchy, w dolocie tylko trochę zapocone. Ogólnie jeżdżę nie za wiele, często krótkie odcinki. A jak już rozgrzany w dalszej trasie to lekki but jest 5W40 syntetyk dać czy to samo co wcześniej?
Paviarotti 5w40 tylko i wyłącznie.
Patrz w lusterka! Nieoznakowane radiowozy są wszędzie
Lej syntetyk, ja u siebie do tej pory lałem Shell Helix Diesel HX7 5w30, bo taki był lany w Niemczech, teraz kupiłem Motul Specific 5w40. Mam nadzieję, że nie pożałuję zmiany Do naszych silników (ATD,AXR) ważne żeby spełniał normę VW 505.01Paviarotti pisze:Koledzy potrzebna pomoc. Jutro jadę wymienić olej z filtrami i nie wiem co wlać? Silnik AXR (pompowtryski), do tej pory w Polsce właściciel lał Mobila 10W40. Silnik ma przelot 201tys. i jest suchy, w dolocie tylko trochę zapocone. Ogólnie jeżdżę nie za wiele, często krótkie odcinki. A jak już rozgrzany w dalszej trasie to lekki but jest 5W40 syntetyk dać czy to samo co wcześniej?
- Paviarotti
- Lord GTI
Ok, dzięki, taki zaleję. Nie wiecie dlaczego wcześniej był lany gęstszy 10W40??
Bo był tańszy.Paviarotti pisze:dlaczego wcześniej był lany gęstszy 10W40
Patrz w lusterka! Nieoznakowane radiowozy są wszędzie
- szadrak
- Mały gagatek
- Auto: Seat Leon ST
Ja też swego czasu lałem właśnie ten sam olej i też kupowany w DE. A ostatnio zalałem silnik olejem FUCHS 5w-30 tez z DELej syntetyk, ja u siebie do tej pory lałem Shell Helix Diesel HX7 5w30, bo taki był lany w Niemczech
- Paviarotti
- Lord GTI
Mimo wyraźnego sprzeciwu zalali mi dzisiaj syntetykiem Castrola 5W40 mam nadzieję, że będzie wszystko ok.
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja na takim jeździłem przez dwa lata i nic się nie działo. W zeszłym roku nalałem Motula, a teraz nie wiem co zaleje bo zawsze zostaje mi z 1l po każdej wymianie a na dolewke zużywam jakieś 250ml i już mi trzy bańki stoją. Szukam czegoś w bańce 4l i żeby można było zmieszać z tym Motulem albo Castrolem Edge.
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Witajcie. A czy lanie do AJM, oleju 5W30 przy przebiegu prawie 230 tyś to coś złego czy nie dobrego?
Jest MK III GTI 2e :)
Jest MK IV Highline AJM :)
Jest MK IV Highline AJM :)
Jeżdżę na takim trzy latka i jest wszystko ok , przebieg mojego 267 tys .Paviarotti pisze:zalali mi dzisiaj syntetykiem Castrola 5W40
Ba.........................
To jest longlife wydłużony okres pomiędzy wymianami .paku69 pisze: A czy lanie do AJM, oleju 5W30
Przy tym przebiegu wymieniał bym co 10 tyspaku69 pisze: przebiegu prawie 230 tyś
Ba.........................